Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 7, 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arendal er trolig den eldste byen på Sørlandet

Arendal er en by og en kommune i Aust-Agder fylke, og den er også fylkets administrasjonssenter. Kommunen Arendal omtales gjerne som storkommune etter at fem kommuner, Arendal, Hisøy, Tromøy, Moland og Øyestad, ble slått sammen 1. januar 1992. 22. desember 2006 passerte kommunens innbyggertall 40 000.

Arendal nevnes første gang som en viktig havn i et tollregnskap fra 1528, og mye tyder på at Arendal kan pekes ut som den eldste byen på Sørlandet. I 1610 forteller Peder Claussøn Friis at Arendal var et ladested. Fulle kjøpstadsrettigheter fikk Arendal likevel først i 1723.

Arendals topografi er preget av kystlinja som går i retning fra nordøst mot sørvest. Landskapet domineres av sprekkesoner som dels går parallelt med kystlinja, dels nord–sør. Dalene i sprekkesonene har bratte skråninger opp til heier som ligger på omtrent 100 moh. De høyeste toppene er Skrattereidknuten (222 moh.) som er grense mellom Arendal, Tvedestrand og Froland helt nordvest i kommunen, og Rindfjellet (254 moh.) sørvest i kommunen. Kommunen grenser i sydvest mot Grimstad, i nordvest mot Froland, og i nordøst mot Tvedestrand. Mot sydøst har kommunen en lang kystlinje mot Skagerrak. Les mer …