Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 46, 2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polens riksvåpen. Polens nasjonaldag er 11. november, og landet feirer i år 90-årsjubileum for gjenetableringen som fri stat.
Polens riksvåpen. Polens nasjonaldag er 11. november, og landet feirer i år 90-årsjubileum for gjenetableringen som fri stat.

Polen (polsk Polska) er et land i Sentral-Europa. Med et areal på 312 679 km² er Polen verdens 69. største land. Polens befolkning utgjør over 38,1 millioner mennesker, for det meste bosatt i store byer som Łódź, landets historiske hovedstad Kraków og nåværende hovedstad Warszawa.

Den første polske staten oppstod i 966, med et territorium som ligner på Polens moderne grenser. Polen gikk i 1569 inn i en langvarig union med Storhertugdømmet Litauen. Unionen ble oppløst i 1795, og Polen ble delt mellom sine naboland Russland, Preussen og Østerrike. Polen vant sin selvstendighet tilbake i 1918 etter første verdenskrig, men tapte den igjen under andre verdenskrig. Etter krigen ble Polen omdannet til et kommunistisk «østblokkland» under sovjetisk kontroll. I 1989 kvittet Polen seg med kommuniststyret, og etablerte «Den tredje polske republikk». I dag er Polen et parlamentarisk demokrati bestående av seksten voivodskap, og er det sjette mest befolkede medlemsland i EU. Landet er dessuten medlem i NATO og OECD. Les mer...