Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 1, 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ved innfarten til byen
Ved innfarten til byen

Riga (latvisk: Rīga; estisk: Riia; polsk, litauisk: Ryga) er hovedstaden i Latvia. Den ligger i Rigabukten ved Østersjøen. Byen har ca. 720 000 innbyggere (2006). Den er den største byen i de baltiske stater. Latvias nasjonalforsamling Saeima, regjering og president holder også til her.

Elva Daugava går gjennom byen, som har tre hoveddeler: Gamlebyen og sentrum på nordbredden og Pardaugava på sørbredden. Gamlebyen og sentrum har mange bygninger i art nouveau-stil, og gamlebyen har i tillegg mange bygninger fra middelalderen. Byen er relativt flat, og over takene rager spirene på de mange kirkene, samt det 368,5 meter høye TV-tårnet, den høyeste konstruksjonen i byen og det tredje høyeste tårnet i Europa. Forstedene er dominert av brede gater og boligblokker fra sovjettiden.

Tyske kjøpmenn etablerte Riga allerede i 1158 som et handelssted, i nærheten av lokale stammer. Byen regner sin grunnleggelse som 1201, da den fikk byprivilegier av erkebiskop Albert av Buxhoeveden-Bremen, som flyttet hit fra Ikšķile. Byen ble da hovedstad i Livland, som tilhørte den tyske orden, et rike med flytende grenser som strakte seg over store deler av Baltikum og senere Preussen. Tysk var byens eneste offisielle språk frem til 1891. Les mer…