Wikipedia:Tinget/Arkiv/2008-39

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv
Arkiv
Dette er et arkiv over inaktive diskusjoner fra Wikipedia:Tinget. Vennligst ikke gjør endringer her. Ønsker du å fortsette en gammel diskusjon, ta det opp på den aktive diskusjonssiden.


Politiets «Rød knapp»[rediger kilde]

Det er nå kjent at Politiet ønsker å få til en tjeneste med en «Rød knapp» som skal brukes av barn og unge i situasjoner som de oppfatter som truende på nettet, NRK: Rød knapp mot overgripere Det er kjent at et tidligere tilsvarende konsept hadde langt videre rammer, men det virker nå som dette er det eneste som er igjen. Jeg mente når dette kom opp første gangen at det var å gi Politiet en redaktørrolle, og det mener jeg fortsatt at det er. Vi kan ha en knapp som gir beskjed til oss om at noe er alvorlig galt på en artikkel eller på en diskusjonsside, men vi kan ikke ha en knapp som sender beskjeder til Politiet. Noe slikt vil være helt ødeleggende for vår seriøsitet. Ønsker Politiet å få oss med på noe slikt så må de ta det via Wikimedia Foundation. — Jeblad 4. sep 2008 kl. 23:59 (CEST)

nå synes jeg politi og statsmakt bør begynne å kjenne sin begrensing. Internett har en mer eller mindre anarkistisk filosofi der man kan skrive og gjøre det meste uten av lovens lange arm blander seg inn. Noe makt her inne skal ikke norsk politi ha!Ezzex 5. sep 2008 kl. 00:37 (CEST)
Jeg ser heller ikke behovet for å gå med på noe her. «The road to hell is paved with good intentions» ImanI 5. sep 2008 kl. 00:59 (CEST)
Helt enig med Jeblad i at hviss det skulle komme en slik forespørsel her eller andre steder bør de bare henvises til Wikimedia Foundation … Synes jeg ser det: Istedenfor «Marker artikkel som patrulert», så står det «Send til Politiet» (at de selv kan overvåke er en helt annen sak. Alt er lagt veldig godt til rette for det gjennom rss-feeds o.a.). nsaa 5. sep 2008 kl. 01:11 (CEST)
Jeg er også enig med dere. Nå tror jeg uansett ikke at dette ville vært mest aktuelt for Wikipedia, for selv om vi kan kalles et slags nettsamfunn, så er det nok andre ting politiet er opptatt av enn å gripe inn når skoleunger mobber hverandre med "morsomme" meldinger her, men det er ikke dumt at vi har tenkt igjennom dette likevel. Blue Elf 5. sep 2008 kl. 10:11 (CEST)
Dette kunne løses med at vi som er noenlunde etablerte brukere kunne fått mer verktøy. F.eks kunne vi fått anledning til å hurtigslette artikler som er helt åpenbart tull (f.eks. artikler der det står: «Lars er en feit gris»). Vi kunne også fått anledning til blokkere uregistrerte brukere i noen timer, samt anledning til å stenge sider for redigering for nyregistrerte og uregistrerte i en uke eller to. Dette ville gitt administratorene mye avlasting. Jeg kunne tenkt meg å hatt noe mer verktøy. Ezzex 5. sep 2008 kl. 18:13 (CEST)
Noenlunde etablerte brukere får disse verktøyene når de stemmes frem som administratorer. Grunnen til at verktøyene er begrenset til denne gruppen er at bruken vil plassere brukeren i en konfliktsituasjon, og da er det greit at brukeren har en kjent og nødvendig oppslutning fra miljøet i det vedkommende gjør. — Jeblad 5. sep 2008 kl. 20:40 (CEST)
Ministrator? Nording 5. sep 2008 kl. 21:39 (CEST)
Jeg tror ikke Wikipedia er sted man har tenkt på i første omgang for dette. Det ser ut til, ut fra denne og andre omtaler, å være først og fremst tenkt på chattesider og meldingstjenester som er egnet for grooming, dvs. pedofiles tilrettelegging for overgrep. Wikipedia er nok lite egnet for slik aktivitet; for det første er de fleste som deltar i diskusjoner her for gamle til å være potensielle ofre, og for det andre er det for mange her som vil reagere umiddelbart på det. Den aller farligste arenaen for barn er meldingstjenester eller chattesider der den pedofile kan få barna på tomannshånd, og det er ikke mulig på wikipedia hvor alt blir liggende åpent.
Når det sies at man kan melde fra med et klikk er det forvørig en forenkling. På Kripos' nettsider kan man lese at man kommer til tipssiden. Der får man mulighet for å fylle ut et tipsskjema, som er den samme tjenesten de alltid har hatt. Den er forøvrig ubrukelig for barn, det første spørsmålet man får inneholder så mange vanskelige definisjoner (hvor mange 12-åringer skjønner hva det er å «seksualisere barn») at man nok må være voksen for å bruke den. Selv jeg synes at det var litt vel tungt språk, og jeg har ikke verdens letteste språkstil. Jeg tviler på om det er mer enn fem-seks av de hundre tiendeklassingene vi har på skolen jeg jobber på som ville klare å komme seg gjennom prosessen, og det er ikke fordi de er trege i nøtta men fordi femtenåringer rett og slett ikke har stort nok ordforråd til å komme seg gjennom. Så min fremste innsigelse mot knappen er at det er nok en ting som skaper falsk trygghet for foreldre, som tror det er trygt for barna å kommunisere med fremmede på slike tjenester fordi det finnes en knapp som umiddelbart utløser en reaksjon. Men hvis nettet blir litt farligere for barn er vel det en liten pris å betale for litt reklame sånn fram mot valgkampen. Cnyborg 5. sep 2008 kl. 22:48 (CEST)
Politiets «røde knapp» er, som andre også nevner, beregnet på chattesider. Jeg kan ikke se at Politiet skulle ha noen særlig interesse av å plassere en slik rød knapp her, da Wikipedia neppe er stedet overgripere trekker til? Om noe skulle være galt på en artikkel her på Wikipedia er det ingen sak for Politiet, og jeg tror heller ikke de ønsker å ta på seg noe redaktøransvar. Så ingen grunn til «bekymring». Perez del Toro 5. sep 2008 kl. 23:01 (CEST)
Jeblad: Har politet spurt oss om dette? Etter min mening er denne «bekymringen» for dette en ikke-sak frem til politiet eventuellt kommer med en slik forespørsel, noe jeg ikke tror de gjør. Mvh. Marius2 5. sep 2008 kl. 23:38 (CEST)
Jeg håper de ikke sender noen formell forespørsel om «Rød knapp» for jeg tror ikke de vil finne noen støtte hos oss for noe slikt. — Jeblad 6. sep 2008 kl. 00:27 (CEST)
Altså en ikke-sak. Notiser som er relevante for no.wikipedia hører hjemme på Torget, notiser som ikke er relevante for oss i det hele tatt hører hjemme annensteds, f.eks. personlig blogg. Jeg skjønner ikke hvordan dette kunne være relevant for vår politikk, og spesielt ikke være verdt Tinget-tråd sett at mange mener trafikken her skal holdes på et minimum for de som interesserer seg for prosjektpolitikk. Btd 6. sep 2008 kl. 00:39 (CEST)
Dette er i aller høyeste grad relevant for oss. — Jeblad 6. sep 2008 kl. 01:39 (CEST)
Kan du utdype dette for oss som ikke ser så klart? Harry Wad 6. sep 2008 kl. 01:54 (CEST)
Som jeg, Harry og Marius lurer på, kan du utdype hvordan og hvorfor dette er relevant for norsk Wikipedia? Det høres jo ut som det er svært viktig når det "i aller høyeste grad" er relevant for oss. Btd 12. sep 2008 kl. 02:37 (CEST)
Hvorfor er dette så relevant for oss? Mvh. Marius2 6. sep 2008 kl. 12:33 (CEST)
Det er jo relevant å ha loddet stemningen på forhånd, om det eller lignende forslag skulle dukke opp. Ellers vil jeg signere Cnyborg, både når det gjelder sannsynlighet, og når det gjelder hvilke motiver som ligger bak forslaget. Som gammel ACAB'er så gjorde det forøvrig godt for meg å se motstanden :) ImanI 6. sep 2008 kl. 19:25 (CEST)

Substubb[rediger kilde]

Merking med substubb medfører at bidrag stopper opp på merkede artikler. Antakelig er det ingen god løsning på dette, uansett om en forbedrer teksten, slik at denne formen for merking etter min mening bør opphøre. Som et minimum bør merkingen ikke brukes før det er rimelig sikkert å anta at skribenten som opprettet artikkelen har forlatt den. — Jeblad 11. sep 2008 kl. 12:48 (CEST)

Er dette fakta eller en antagelse ? Teksten sier «Denne artikkelen er dessverre for liten til å være nyttig. Den bør derfor utvides. Hvis artikkelen ikke er utvidet innen en uke fra merkingen, bør den bli slettet». Om det du påstår er tilfelle så kan vel teksten endres slik at artikkelforfatter skjønner at det bare er å forsette ? KEN 11. sep 2008 kl. 13:11 (CEST)
De fleste substubber (som jeg har oppfattet) er laget av uregistrerte brukere, og etter min mening er mer eller mindre "tester". KEN 11. sep 2008 kl. 13:13 (CEST)
Tester skulle i utgangspunktet ikke merkes som substubb, kun påbegynte artikler skulle merkes. Hvis du mener merking med substubb gjør at opprinnelig forfatter fortsetter å skrive på artikkelen så kan du føre bevis for at så er tilfelle, men såvidt jeg kan se så er det ikke tilfelle. Derimot er det et lite antall brukere som fra tid til annen utvider enkelte substubber. Merking med «Denne artikkelen er dessverre for liten til å være nyttig» er et solid slag i trynet på skribenten, og selv om teksten forbedres så vil ikke en trussel om sletting være en positiv opplevelse for skribenten. — Jeblad 11. sep 2008 kl. 13:21 (CEST)
Merkingen ble innført slik at disse ikke skulle slettes men gi skribenten en sjanse til å fullføre den. Det er mange eksempler på artikler som har overlevet denne merkingen. Noorse 11. sep 2008 kl. 13:25 (CEST)
Jeg vil tro at de fleste «oppryddingsmaler» kan være noe demotiverende, ikke minst for nye skribenter. En mal som sier at den nyopprettede artikkelen slettes etter en uke kommer til å være spesielt demotiverende. Som førstegansskribent har man kanskje ikke alltid så mye man skulle si om et emne, utover det grunnleggende, og man forventer at WP-tanken om at alle kan bidra, gjør at det heller ikke er nødvendig å skrive så mye mer enn det grunnleggende, og så vil andre fylle inn mer der dette trengs. Uten at jeg vil «henge noen ut», så kan jeg nevne artikkelen om «motorstyring», som ble foreslått slettet, men man kom frem til at denne heller skulle flyttes til forfatterens brukerside, og den har ligget der inaktiv, og brukeren har ikke noen bidrag siden artikkelen ble flyttet. Negativ tilbakemelding i oppstartsfasen er en «kill-joy»; jeg var kanskje heldig som fikk veldig positiv tilbakemelding på den første artikkelen jeg skrev selv.
Sletteforslag og substubb-merking som truer med sletting, i oppstartsfasen, er begge demotiverende, siden man gjerne føler at de kommer fra anonyme «forstå-seg-påere» som kan alt så mye bedre. Jeg er helt enig med Jeblad i forslaget hans om at man ikke bør substubb-merke før man er rimelig sikker på at skribenten har forlatt artikkelen. Det er bedre at en artikkel ligger uten substubb-merking slik at andre kan finne den og forbedre den, enn at en ny og ivrig bidragsyter demotiveres og gir opp. V85 11. sep 2008 kl. 13:30 (CEST)
Til Jeblad: Det er du som kommer med påstand om at det stopper videre utvidelse, så bevisbyrden ligger på deg. Det må vel være verre for en artikkelforfatter å få en påbegynt artikkel merket slett enn substubb, sistnevnte forteller jo bare at den er forlite så langt og bør utvides, noe artikkelforfatter allerede holder på med (etter din påstand). Så jeg ser egentlig ikke problemet, og er din påstand riktig så er det bare å endre teksten i meldingen. Om man skal vente til man er sikker på at artikkelen er forlatt må det lages et system for dette, da det er de nyeste artiklene som blir patruljert, og skal man vente med noen så kan de bli "glemt" KEN 11. sep 2008 kl. 13:32 (CEST)
Akkurat - der setter du fingeren på et ömt punkt. Hvem fölger opp slike artikler? Merkingen kan og gjöres usynlig, men da advares ingen om dette för "artikkelen" fordufter. Noorse 11. sep 2008 kl. 13:34 (CEST)
Flesteparten av artiklene som har «overlevd» merkingen er artikler som er fulgt opp av Harry. — Jeblad 11. sep 2008 kl. 13:42 (CEST)
Det kan nok så være, men det betyr ikke at andre ikke redder substubber. Jeg har reddet min del også. KEN 11. sep 2008 kl. 14:08 (CEST)

Vi kan kanskje uansett diskutere en bedre tekst på substubb-merket? Her er et raskt forslag:

Denne artikkelen er foreløpig dessverre litt for kort til å være aktuell for Wikipedia, og bør utvides. Hvis artikkelen utvides, kan samtidig dette merket fjernes. (Hvis artikkelen ikke er utvidet innen en uke fra merkingen, risikerer den bli slettet.) Artikkelen ble merket 2008-09-11 11:52

Mvh Mollerup 11. sep 2008 kl. 14:00 (CEST)

Ser bedre ut det ja. KEN 11. sep 2008 kl. 14:08 (CEST)
Godt forslag - og god handling Mollerup. Det der er mer konstruktivt enn mange ord :) Noorse 11. sep 2008 kl. 14:23 (CEST)
Ikke alle stubber trenger og bli slettet. Det er en stubb hvis den er for kort og inneholder for lite info. The Animals er en stubb men den trenger ikke og bli slettet og uansett hvordan kan dette demotivere insattsen, det burde akkurat det omvendte. Superunknown 11. sep 2008 kl. 14:06 (CEST)
Vi diskuterer substubber (artikkel på en linje eller to, ikke stubber. KEN 11. sep 2008 kl. 14:08 (CEST)

Jeg leste Jeblads innlegg i natt og tenkte at her var det interessante tanker. Men så leste jeg hans vurdering av substubbene, og da tenkte jeg at dette var det motsatte. Nå ser det ut til at vi ikke tar vare og samtaler om på de gode tankene hans, men bare diskuterer det som ikke var bra. Substubbmerkingen er en god ting etter min mening. Disse artiklene havner i en egen kategori, og man kan gå inn på siden fra «Siste endringer» til «Kategori:Sider som må utvides». Det er lett å holde oversikten der, og det er nok mange flere enn Harry som har utvidet substubber.

Jeg synes å merke en tendens til at bidrag som egentlig er stubber, merkes som substubber, det hadde vært bra om kriteriene for substubbmerket ble mer synlige, for eksempel skrevet inn i malen. Harry har et prosjekt på å utvide substubber, han skriver det i redigeringsforklaringen hver gang han gjør det, derfor blir det mer synlig enn når jeg eller andre skriver «utvidet» i redigeringsforklaring, eller ikke skriver noe. Å utvide substubber er noe jeg tror mange gjør, så jeg har ikke samme opplevelse som Jeblad og vil gå imot at denne kategorien forsvinner. Måten det fungerer på nå er etter min mening bra, om den ikke utvides etter et par uker, kan den like godt slettes. Hans andre tanker skal jeg kommentere i tråden hvor de ble omtalt. Harald Haugland 11. sep 2008 kl. 14:30 (CEST)

God idé å legge inn kriteriet for substubb i teksten i malen. Men hva er egentlig kriteriet? Jeg finner det ikke noe sted. Holder det å skrive «Hvis artikkelen utvides til to-tre setninger, kan samtidig dette merket fjernes.» i setning to? Mvh Mollerup 11. sep 2008 kl. 14:38 (CEST)
Jeg er vel en av de som merker flest substubber fortiden, og jeg har satt som "kriterie" at hvis det er en eller to linjer så er det en substubb. Å utvide artikkelen for å hindre substubbmerking bør gjøres med leksikalt materiale, og ikke bare "fyll" for at den skal overleve. KEN 11. sep 2008 kl. 14:43 (CEST)
Tallene er at rundt 70% av artiklene som merkes blir slettet, og av de jeg har i loggen er i underkant av halvparten slettet av KEN. Av 5000 slettinger, omtrent 4 uker, var 51 merket med substubb, og KEN hadde slettet 37. I og med at brukeren ikke har vært admin særlig lenge synes jeg det er påfallende, men brukeren har tidligere vist en ikke ubetydelig sletteiver. Typisk merkes rundt 20 artikler som substubb hver uke. Jeg har ikke gått etter for å sjekke hvem som har «reddet» de enkelte i dette konkrete settet, men vet fra tidligere at Harry er en gjenganger på dette i tillegg til et par andre. Når jeg nå var innom for å se hva som hadde foregått på enkelte av disse så fant jeg redigeringskrig på merking av enkelte av dem. Hvis en skal trekke en konklusjon så mistenker jeg at den må bli «merkes artikkelen som substubb så forsvinner skribenten», hvis merkingen settes inn mens vedkommende jobber på artikkelen så er det veldig tydelig at det ender i redigeringskrig og skribenten jages vekk. — Jeblad 11. sep 2008 kl. 14:53 (CEST)
Ville sette pris på at du holdt deg til sak og ikke gikk til persondiskusjoner. Noorse 11. sep 2008 kl. 15:09 (CEST)
Som en av de som jobber en del med substubber må jeg si at enkelte av de som blir merket ikke tilhører kategorien substubber. Jeg er også sterk motstander av å bruke substubb-merking og slettemerking som et "våpen" for at en artikkel skal utvides. "xx er en ugle" er utvilsomt en substubb, men mener at vi har utvidet dette begrepet for mye i det siste. Jeg har omgjort noen av merkingene, men ønsker ikke å starte en krig om dette. Morups nye mal var veldig bra og ønskes velkommen. Harry Wad 11. sep 2008 kl. 15:11 (CEST)


Jeg har nå oppdatert malen. Se Mal:Substubb. Mvh Mollerup 11. sep 2008 kl. 15:14 (CEST)

Det er ikke lett å argumentere mot Jeblads statistikk, så man kan jo i stedet bruke den og si at tallene viser at ca. 30% av substubbene berges. Alternativet var jo at de ble slettet umiddelbart, det er jo artikler som vurderes å ha et potensiale som får merket. Det betyr altså at av 100 slike ubrukelige artikler, har man med et substubbmerke klart å ta vare på 30. Det synes jeg ikke er så dårlig statistikk. Hvis skribenten forsvinner når artikkelen merkes, bør man se på om teksten i tagen kan endres slik at skribenten ikke forsvinner.
Mollerup kan gå på Bruker:Harald Haugland#Substubber sortert på alder og finne en definisjon på substubb som jeg tok vare på fra en diskusjon på Tinget for halvannet år siden. Den er sitat fra et innlegg av Jeblad, men om en definisjon skal inn i malen, bør det nok heller skrives hva det er enn hva det ikke er. I følge definisjonen er en substubb på opp til 75 tegn, og det er jo ikke mye. Harald Haugland 11. sep 2008 kl. 15:20 (CEST)
Jeg var en av de som hadde tro på dette, men jeg tviler på at det eksisterende systemet fungerer. Hovedgrunnen er ikke at såvidt mange artikler slettes, men at skribentene forsvinner fra artiklene. Vi beholder ikke 30% av artiklene, vi mister antakelig nær 100% av skribentene – det er liten grunn til å tro at en bruker går fra en konflikt på en artikkel til å skrive på en annen. Fordi vi kan anta at artiklene for en stor del er skrevet av individuelle så betyr det et nettotap av 20 mulige skribenter hver uke. Det er dette som er viktigst å gjøre noe med. — Jeblad 11. sep 2008 kl. 15:31 (CEST)
Det er en påstand som jeg enda ikke har sett dokumentert. 75 tegn er for lite, dvs at denne artikkelen ville blitt godkjent (76 tegn inkl mellomrom). KEN 11. sep 2008 kl. 15:32 (CEST)
75 tegn er OK, men den må kategoriseres. Jeg håper forøvrig at vi ikke behøver å slette en artikkel med leksikalsk verdi, om vi alle tar en substubb i måneden tror jeg vi unngår sletting. Harry Wad 11. sep 2008 kl. 15:41 (CEST)
Diskusjonen Harald viser til er en tidligere diskusjon om bruken av substubb [1]. Selve debatten om innføring av dette er enda eldre [2]. — Jeblad 11. sep 2008 kl. 15:47 (CEST)
Det er dokumentert på min brukerside, som er sitat fra Tinget, som Jeblad viser ovenfor. Og jeg har sett det i virkeligheten mange ganger. Jeg merker ikke med substubb så ofte, om jeg kommer over en slik linje og ser at den har potensiale og jeg kan fikse den, utvider jeg den like godt direkte. Men Harry nevnte at mye som egentlig er stubber, merkes substubb, og det er et problem.
Jeblads argument om at skribentene som får et substubbmerke på en artikkel, forsvinner fra artiklene, er alvorlig. Jeg skulle ønske at det ikke var tilfelle. Om de forsvinner fra prosjektet er det verre. Om det er tilfelle, skjønner jeg at han vil avvikle ordningen. Mener du med det å antyde at de som legger inn en substubb som blir slettet direkte, ikke forsvinner, men går på og skriver en ny og bedre artikkel, som kanskje blir beholdt. Vi etablerte jo substubbordningen for å ta vare på artikler som ellers ville blitt slettet umiddelbart. Harald Haugland 11. sep 2008 kl. 15:51 (CEST)
Nei jeg tror disse også forsvinner, men i begge tilfeller er det veldig vanskelig å føre bevis for at så er tilfelle. Det er adskillig enklere å vise til at artiklene stopper opp og blir deretter slettet. Substubbmerkingen løser på en måte et problem for oss, men det skaper et nytt problem som vi ikke ser; skribenter som får et konfliktfylt møte med Wikipedia istedenfor en «myk læretid». — Jeblad 11. sep 2008 kl. 16:03 (CEST)
Det tror jeg er et viktig anliggende. Hvordan kan vi gi nye brukere en «myk læretid»? Om vi hadde svaret på det, var vi kommet langt. En måte å gjøre det på kunne være å lage substubbmalen svært kort, for eksempel: «Hei, jeg håper du kan utvide denne artikkelen. Spør meg gjerne om hjelp. Med vennlig hilsen Harald Haugland». Det gir ingen trusler om sletting. Malen kan så legge artikkelen i kategorien og folk som vil utvide kan finne artikler for det formålet. Om malen i tillegg kan legge melding på brukersiden til den som skrev substubben, ville læretiden i alle fall bli mykere enn i dag. Er noe slikt mulig? Harald Haugland 11. sep 2008 kl. 16:21 (CEST)
En mulighet er å lage noe som gir skribenten informasjon om at artikkelen må utvides uten å havne i redigeringskrig med andre brukere. Det her er i grunnen ikke noe annet enn noe Javascript som sjekker omfanget av teksten, og om det er for lite så legges det ut en melding til brukeren om at artikkelen bør utvides uten slettetrussel. En langt mer omfattende løsning er skissert for å hjelpe skribenter til å skrive bedre artikler, men det blir fort mye kode som skal til for å få en fungerende wizzard. En annen er å bremse andre brukere som ønsker å tagge artikkelen inntil det er sikkert at substubben er forlatt av skribenten. Besnærende enkelt, men langt fra så enkelt å få til. Antakelig er det ingen vei utenom et Javascript som sjekker artikkelens historikk. Husk på at andre brukere ikke skal hindres vesentlig i å ta aksjon når det begås vanlig vandalisme. Det er rundt regnet 1% som merkes substubb av det som slettes! En tredje måte er å formulere en tekst som faktisk fungerer i en slik mal, men dette tror jeg er svært vanskelig. En klar quickfix men ingen god fiks. — Jeblad 11. sep 2008 kl. 19:49 (CEST)

Mitt inntrykk er at ting kanskje går litt for fort nå. Merking legges på etter svært kort tid, av noen som sitter med siste endringer på speeddial. Vi bør tenke over at enhver form for artikkelmerking som forteller om mangel kan bli tatt som en hilsen om at her trenger du ikke prøve deg. At noen ganger slik merking også ser ut som om den er brukt som et våpen, gjør det heller ikke bedre. Gi de nye tid til å forsøke, gi dem hjelp og veiledning. Selv veiledning kan imidlertid føles som ovenfra og nedad holdning, så selv det bør brukes med fornuft. Haros 11. sep 2008 kl. 16:24 (CEST)

Artikler bør i hvert fall ikke merkes som substubb så fort de er oppretta. Jeg har på følelsen at mange artikler nå blir merka etter bare noen få minutter. Haakon K 11. sep 2008 kl. 20:08 (CEST)
Eksempel Argostoli. Før Btd ryddet opp i artikkelen ville jeg nesten kalle dette for forsøpling av en artikkel. Bare tre timer etter at den ble opprettet var den merket i hue og r... Slike ting vil skremme bort de fleste nye brukere. Ikke glem at det er bidragsyterne vi "lever" av, for at vi skal styrker og bli bedre trenger vi nytt blod. Min oppfordring er at man roer dette ned og ser om man heller kan utvide artikkelen og gi nye brukere noen gode råd. Harry Wad 12. sep 2008 kl. 03:55 (CEST)
Jeg er enig, og mener at i dette tilfellet var merkingen med trenger referanse og substubb brukt på feil måte. Haros 12. sep 2008 kl. 08:14 (CEST)

Jeg har nå oppdatert malen med en enda snillere tekst. Nevner ikke sletting. Ta en titt: Mal:Substubb. Kanskje dette kan bidra noe til at færre potensielle skribenter skremmes bort. Mvh Mollerup 12. sep 2008 kl. 10:07 (CEST)

Jeg gleder meg over at samtalen her har ført til det resultatet. Den videre diskusjonen om hvordan malen skal utformes, kan jo foregå på diskusjonssiden til malen. Harald Haugland 12. sep 2008 kl. 10:27 (CEST)
Enig med Harald Haugland. Men hvor kort skal en artikkel være for å være kassabel? Denne er funnet verdig til en plass i Norsk historisk leksikon, men ville blitt slettet her. Ellers en personlig erfaring med WP (Jfr Jeblads innledning): En av mine første artikler ble brodert ut som spam. Det var noen få nanometer fra at jeg aldri satte mine ben her igjen. Generelt synes jeg det begynner å bli for mange merkelapper, infobokser, ikke-leksikalt etc. Selve innholdet i artiklene begynner å drukne i «pynt». KjellG 12. sep 2008 kl. 13:37 (CEST)
Jeg er helt enig. I motsetning til kategorier, wikifisering og lignende, bidrar merking av artikler ikke i seg selv med noen forbedring. Det kan være til hjelp hvis noen driver med å lete etter slike artikler for å fikse på dem. Det kan jeg imidlertid ikke se det er, med ett hederlig unntak for de som redder substubber. Haros 12. sep 2008 kl. 13:44 (CEST)
Vi som driver med substubb redningsaksjoner ser "pynten" selv om den er 10% av dagens størrelse. Vi kan gjerne ha små "emblem" på 20 pix som symboliserer substubb og andre ting. Harry Wad 12. sep 2008 kl. 13:56 (CEST)
Hva med å ha en annen farve på bakgrunnen, rødt er liksom litt sånn "advarsel". KEN 12. sep 2008 kl. 18:13 (CEST)

Supperådet[rediger kilde]

Bruker:Dieus/Suppemal Fra tid til annen dukker det opp tåpelige diskusjoner hvor en fjær er blitt til ti høns, og enkelte burde ta seg en tenkepause. I disse maleriske tider hvor det finnes en mal for det meste, kom jeg på at en slik mal har vi ikke. Jeg foreslår derfor suppemalen. Som et svar på WP:EN's ArbCom. bør det også opprettes et eget ad-hoc Supperåd til å megle i tvister, særlig når administratorer er innblandet. Dieus 12. sep 2008 kl. 18:39 (CEST)

Ref. WP:POINT så har jeg flyttet ut denne malen til ditt eget brukerrom. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å ikke bruke denne malen i noen diskusjoner hvor ikke alle de medvirkende er med på «spøken» din. Uansett skal denne ikke benyttes i annet enn under brukerdiskusjoner. --Stigmj 12. sep 2008 kl. 18:51 (CEST)
Selv om denne malens ordlyd ikke er den mest gjennomtenkte, kan jeg se behovet for en måte å løse konflikter mellom bidragsytere på, der disse blir vedvarende og lange. V85 12. sep 2008 kl. 19:43 (CEST)
Vi har blant annet {{Diskusjonsside}} som kan settes på diskusjonssider som «glir ut». --Stigmj 12. sep 2008 kl. 22:16 (CEST)

Samisk på hovedsiden[rediger kilde]

Siden den nynorske versjonen av wikipedia er nevnt med omtrent antall artikler, øverste i «Velkommen til Wikipedia!» på Hovedsiden, hvorfor ikke nevne den samiske versjonen? Halvard 10. sep 2008 kl. 03:05 (CEST)


Støttes3s 10. sep 2008 kl. 13:32 (CEST)
Imot. Samisk wikipedia har få artikler og liten aktivitet. Dessuten er samisk - i motsetning til nynorsk - ikke gjensidig forstålig med bokmål/ riksmål. Derfor mener jeg at samisk wikipedia ikke er relevant for forsiden. Dieus 10. sep 2008 kl. 13:39 (CEST)
Sterkt imot: dette er et minoritetsspråk som svært få i Norge forstår.Ezzex 10. sep 2008 kl. 16:21 (CEST)
For. Samisk er offisielt norsk språk. Og det vil hjelpe på aktiviteten om det lenkes til det fra hovedsiden. ImanI 10. sep 2008 kl. 14:04 (CEST)
For. Signerer ImanI.  SLB (diskusjon) 10. sep 2008 kl. 14:08 (CEST)
For, men ingen var vel i tvil om det. Harry Wad 10. sep 2008 kl. 14:12 (CEST)
For. Signerer ImanI. - Mr. Hill 10. sep 2008 kl. 14:35 (CEST)
Ser ikke relevansen. Dette er wikipedia på norsk bokmål/riksmål, ikke wikipedia for Norge. At det vil hjelpe på aktiviteten er meget mulig, men jeg ser ikke det umiddelbart som vår oppgave. --Stigmj 10. sep 2008 kl. 14:44 (CEST)
For. En bisetning om samisk skader ingen. Som ImanI sier: det er jo et offisielt norsk språk, så det er gjerne informasjon mennesker som snakker norsk finner interessant. V85 10. sep 2008 kl. 15:17 (CEST)
Imot. Dansk og svensk er mer relevant for oss enn samisk, fordi språkene ligger nærmere vårt. - Soulkeeper 10. sep 2008 kl. 15:21 (CEST)
Jeg ser ikke vitsen i dette, da relativt få som leser bokmål/riksmål også leser nordsamisk. Vi har sannsynligvis langt flere brukere av punjabi blant leserne våre enn brukere av nordsamisk. —Kjetil_r 10. sep 2008 kl. 15:25 (CEST)
(Bures :)) Prosenten som leser samisk har en ganske bratt kurve oppover. Og prosenten samisktalende som leser bokmål er høy, så man kunne se for seg at en større mengde samisktalende ville oppdage wikien dersom det ble satt opp en lenke. (Og jeg ville tro punjabi klarer seg helt fint, det er ganske mange som snakker språket.) ImanI 10. sep 2008 kl. 16:33 (CEST)

Jeg ser heller ikke vitsen. Vil heller ikke ha inn dansk og svensk i den boksen. Den bør ikke å være lenger enn nødvendig. Greit at nynorsk står der. Floyd 10. sep 2008 kl. 15:28 (CEST)

Imot, ref Stigmj, Soulkeeper m.fl. H92 (d · b · @) 10. sep 2008 kl. 15:42 (CEST)

Imot. Fra nordsamisk er det ikke langt igjen før vi må ta med alle andre former for samisk, kvensk, pakistansk, engelsk, vietnamesisk, kinesisk, +++. Hensikten med forsiden er å ha kjapt overblikk, og da må det begrenses til ikke mer enn det som er relevant, og nynorsk er (om jeg husker riktig) et av to hovedspråk, mens de resterende er (offisielt eller ikke) minoritetsspråk. Laaknor 10. sep 2008 kl. 18:13 (CEST)
ImanI har et poeng lengre oppe som jeg synes har relevans, og jeg har tygget på min egen mening, og faller ned på Laaknors argumentasjon: det er mange gode saker som kan hevde sin sak på førstesiden, men det er gode grunner til ikke å la alle gode saker få slå hverandre ihjel. Vi bør være konservative med hva vi legger til på forsiden slik at den ikke går i oppløsning av sin egen tyngde. Konklusjon, jeg er imot. Finn Bjørklid 10. sep 2008 kl. 18:33 (CEST)
Den aktuelle boksen bør omtale hva Wikipedia er, ikke omtale metainfo som hører hjemme helt andre steder. Omtrent halvparten av teksten er aktuell, resten hører hjemme andre steder. I en lengre tekst ville mtale av nynorsk og andre språk og målfører passe inn, men i disse rammene blir det for spesielt. Vi trenger an beskrivelse av hva Wikipedia er, hvordan prosjektene er strukturert i flere språk, at prosjektene ikke er nasjonale, at det er forskjeller mellom språkene og hva de dekker, osv. Hvis det skal gjøres noe med boksen må det også avklares hvor omfattende teksten skal være. Det er neppe plass til mer enn 3-5 setninger, og det som settes inn av lenker må være til sider av god kvalitet og som gir svar på de viktigste spørsmålene. Vi må også tenke etter om det introduseres dobbelt sett lenking til sider og steder som er bedre lenket andre steder. Når det gjelder nynorsk og samisk så tror jeg det rett og slett er feil å plassere de i denne boksen. De er ikke Wikipedia, de er en del av Wikipedia. — Jeblad 10. sep 2008 kl. 19:07 (CEST)
For; Samisk er et norsk språk og det jo ikke så farlig hvis det blir linket på hovedsiden. Eller er det? Superunknown 10. sep 2008 kl. 19:14 (CEST)
er den samiske hovedsiden faktisk lenket fra hovedsiden. Haros 10. sep 2008 kl. 19:25 (CEST)

:med respekt å melde så synes jeg dette er det mest vanvittige forslaget her noensinne. Ezzex 10. sep 2008 kl. 19:11 (CEST)

Samisk er ikke et norsk språk, samisk er samisk. Det er et språk brukt av norske statsborgere i Norge, men fremdeles ikke norsk språk. Samisk snakkes over landegrensene, og deles ikke mellom norsk/svensk/finsk, men av nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Se forøvrig samiske språk. Hva med pakistansk ? Pakistansk er også et språk snakket av norske statsborgere i Norge, på lik linje med samisk. Det skal ikke forundre meg om at det er flere som snakker pakistansk i Norge enn de 20-30 000 samene som snakker samisk (og det antallet er fordelt på norge/sverige/finland ifølge artikkelen om samiske språk). KEN 10. sep 2008 kl. 19:30 (CEST)
Pakistansk er det nok ikke en eneste en i Norge som snakker (ei heller i resten av verden), men urdu og punjabi derimot, blir snakka av en del tusen mennesker til sammen i Norge. Haakon K 10. sep 2008 kl. 21:54 (CEST)
Jeg har lenge forundret meg litt over hvorfor den nynorske versjonen er nevnt. Egentlig er det ikke nødvendig, da det finnes lenker fra andre steder på Hovedsiden. Siden samisk nå har fått sin wikipedia, syntes jeg det ble litt underlig at ikke den også kunne være med. Å sammenligne samisk med pakistansk er å ta det litt langt. Halvard 10. sep 2008 kl. 21:52 (CEST)
Som argumenter for at nordsamisk skal nevnes der, har jeg at det vil føre til at flere potensielle bidragsytere vil oppdage den språkversjonen, samt at de aller fleste som snakker nordsamisk også snakker norsk, og de bruker nok derfor vår Wikipedia. Det samme kan man ikke si om innvandrerspråka i Norge; det er bare en bitteliten del av talerne av disse språka som også kan norsk. Som argumenter imot at nordsamisk skal nevnes, har jeg at bokmål og nynorsk er to målformer av samme språk, mens nordsamisk er et helt annet språk; i tillegg kommer dette med at det kan bli litt mye info i den boksen som egentlig bare skal informere om Wikipedia. Men promotere den nordsamiske wikiversjonen (sewiki om man vil) syns jeg absolutt vi bør gjøre, på en eller annen måte. Haakon K 10. sep 2008 kl. 22:08 (CEST)
Hvis jeg husker helt riktig (det var før min tid, men jeg har snust i arkiver) lenker vi tydelig til nn-versjonen, da vi er innehaver av no-domenet og ikke har noen annen måte å tydeliggjøre at det finnes en versjon også på nynorsk. Når det gjelder samisk: Jeg har litt delte meninger om dette med norsk Wikipedia og Norge, og har gått litt etter skjønn. For eksempel synes jeg det er helt OK å vise norske OL-medaljer sammen med topp ti-nasjonene, da majoriteten av de som faktisk besøker Wikipedia bor i Norge og da er det naturlig at vi oppgir informasjon om Norge i tillegg. Samisk er et offisielt språk i Norge, men det er jo ikke Norges Wikipedia i den forstand at vi skal reklamere for språk i Norge fremfor beslektede språk (innbyrdes forståelige). Det er et poeng at dette kanskje ville øke trafikken på samisk Wikipedia, men er det vårt ansvar å reklamere for andre språkprosjekter? H92 (d · b · @) 10. sep 2008 kl. 22:13 (CEST)
Vi er ikke innehaver av .no-domenet, dette er eid av Copyleft Software AS. — Jeblad 10. sep 2008 kl. 23:10 (CEST)
Presisering: Jeg mente subdomenet no.wikipedia.org. Beklager at jeg ikke var presis på dette. Det at wikipedia.no går hit er også et poeng. H92 (d · b · @) 11. sep 2008 kl. 16:27 (CEST)
Jeg ser helt klart poenget med forslaget, men jeg er ikke tilbøyelig for å være enig. Slik jeg ser det lenker vi til nnwiki fordi nynorsk er en annen form av det norske språket, samt at .no-domenet går til nowiki. Samisk har derimot ikke noe med norsk å gjøre, og det er dermed ingen spesiell grunn til å lenke til samisk Wikipedia fra forsiden. Perez del Toro 10. sep 2008 kl. 22:27 (CEST)

I følge det norske Wikipedia er samisk et offisielt Norsk språk, likestilt med norsk og nynorsk, i hvert fall i forvaltningsområdet. Sammenligningen med (varianter av) pakistansk er derfor ugyldig.
Enten bør nynorsk ut eller så bør samisk inn. ImanI 10. sep 2008 kl. 23:01 (CEST)

Men ordet “norsk” i “offisielt norsk språk” refererer til Norge. Dette er norsk (språk) Wikipedia. Vi lenker til beslektede språk. H92 (d · b · @) 10. sep 2008 kl. 23:04 (CEST)

En liten korrigering; «Samisk og norsk er likeverdige språk, jf. sameloven kap. 3. Innenfor forvaltingsområdet for samisk språk ... er samisk og norsk likestilte språk.» Samisk er et offisielt språk kun i forvaltningsområdet for samisk språk; ikke nasjonalt. Det betyr at samisk og norsk er likestilt i Norge, ikke at samisk er en del av norsk språk. Samiske språk regnes til de Finsk-ugriske språk. Norsk språk regnes til de Germanske språk. — Jeblad 10. sep 2008 kl. 23:08 (CEST)

Ut i fra denne definisjonen har jeg problemer med å se at samisk og norsk er likestilt i Norge. Jeg tolker det som at Samisk og Norsk er likestilt i Finmark. Ezzex 11. sep 2008 kl. 00:41 (CEST)
Jeg vil har mere klarhet i hva det er som ønskes skrives på samisk på hovedsiden. Er det snakk om noe a la Dagens skandinaviske artikkel så er jeg totalt imot. Er det en kort hilsen på en 3-4 setninger eller kort informasjon er bedre? Uansett synes jeg det vil være unaturlig å ha samisk her på grunn av at samisk ikke er et norsk språk, ei heller tilhørende i samme språkfamilie. 99% av de som har bokmål som førstespråk kan lese nynorsk og dansk uten for store problemer. Ytterst få utenfor Finmark kan lese samisk. Wikipedia klassifiseres etter språk og ikke nasjonalitet. Ezzex 10. sep 2008 kl. 23:19 (CEST)
Noe slik omtrent (tenkte jeg): Det arbeides med over 40 000 artikler på den nynorske versjonen, og over 10 000 artikler på den samiske versjonen. Istedet for På den nynorske versjonen arbeides det på over 40 000 artikler. som det står i dag. Ikke mer et lite tillegg på noen få ord. Halvard 11. sep 2008 kl. 00:12 (CEST)
Høres ok ut i utgangspunktet - men har engelsk wikipedia slik info om f.eks. walesisk, indianske språk i Nord-Amerika, austral-negre, maori på New Zeeland osv ? Finsk wiki og svensk wiki har også samer.Ezzex 11. sep 2008 kl. 00:27 (CEST)
Bra forslag fra Halvard, slik bør man kunne støtte. Jeg vet at det har vært en stor motstand mot samisk her inne på no.wp, men litt er da ikke så farlig. Jeg mener at vi kan drive litt "reklame" for den samiske Wikipedia. Ha litt empati for norske urbefolkninger og deres språk, det er ikke så veldig mange år siden at folk ble utvist fra skoler for at de joika. Harry Wad 11. sep 2008 kl. 00:59 (CEST)
  • Nei, ikke bland kortene! Det er ikke «stor motstand mot samisk» her, men et et spørsmål om hva som skal være på forsiden. Finn Bjørklid 11. sep 2008 kl. 01:58 (CEST)
  • Jo det er min oppfattning, jeg ble truet med blokkering for at jeg ville ha lenke til samisk i menyen på forsiden, så jeg blander ikke kortene. Derfor er dette min oppfatning utifra flere diskusjonen her på no.wp. at det er stor motvilje mot samisk fra en del brukere. Om dette ikke passer med din holdning eller oppfatning har vi altså forskjellig oppfatning. Dette handler ikke om blanding av kort, vi har bare forskjellig oppfatning av hva som foregår her på no.wp, som så ofte tidligere. Harry Wad 11. sep 2008 kl. 02:42 (CEST)
  • Du sier implesitt at jeg er imot samer og det samiske ved at jeg ikke vil ha denne lenken på forsiden. Det er å blande kortene og pålegge andre meninger de ikke har. Jeg har selv samisk slekt, og er i stand til å ha en mening om forsiden uavhengig mitt forhold til det samiske. Finn Bjørklid 11. sep 2008 kl. 13:49 (CEST)
jeg har heller ingenting imot samisk og samer, men jeg er imot å skrive ting på forsiden som bare en liten minoritet forstår.Ezzex 11. sep 2008 kl. 16:24 (CEST)
Boksen er metainfo og omtaler hva som er Wikipedia. Nynorsk og samisk er en del av Wikipedia. Enten gir vi en velkomst til Wikipedia, eller til bokmål, eller også til en gruppe beslektede språk eller også et nasjonalt område, men det er Wikipedia som ønsker velkommen og forklarer hva Wikipedia er og hverken bokmål, nynorsk eller samisk er Wikipedia – de er alle en del av Wikipedia. Vi skal ikke drive politisk agitering om joik eller noe annet, vi driver folkeopplysning utfra konteksten Wikipedia. Vi skriver et leksikon og skal være nøytrale. Hvis vi skal inkludere spesiell omtale av noe så er det utfra konkrete velfunderte kriterier, ikke utfra politiske motiver. Forsiden skal brukes som et startpunkt for brukeres navigering, det er ikke en politisk kampside. Hvis noen tror at en lenke på forsiden skaper trafikk på nynorsk eller samisk Wikipedia så har de nok misforstått noe hvordan trafikken går til og fra de forskjellige delprosjektene. IW-lenker i venstremargen vekter opp artikler i de tilstøtende delprosjektene i søkemotorer og det er dette som gjør at brukere finner artikler på disse språkene. Hvis det er et ønske om å løfte trafikken på disse prosjektene så bør de hjelpes til å få fungerende IW-lenker. På dette delprosjektet så bør forsiden ha et innhold som reflekterer artikler på bokmålspedia og ikke minst de artiklene som er mest lest og mest aktuelle. Hvis det skal inn spesiallenking til enkeltspråk så må det skje gjennom målrettede virkemidler som har en konkret begrunnelse. Hiv heller ut boksen med skandinaviske artikler, denne er helt overflødig i sin nåværende form, og erstatt den med lenker til de mest aktuelle artiklene på disse språkene – inklusive nynorsk og samisk om det er et sterkt ønske. — Jeblad 11. sep 2008 kl. 01:33 (CEST)
Til Ezzex, det er ingen som har sagt at vi bør skrive noe på nordsamisk på hovedsida, det er snakk om å skrive det på norsk. Haakon K 11. sep 2008 kl. 19:37 (CEST)

Vi har lenke til den samiske Wikipediaen både på denne siden og på forsiden vår. Jeg anbefaler dere å følge disse lenkene. Dere vil finne ut at de på forsiden forteller at de har 2712 artikler, at deres boks som tilsvarer den boksen som diskuteres her ikke nevner oss (etter det jeg kan se). De har imidlertid lenke til oss nederst på forsiden, slik vi hadde tidligere, til vi erstattet det med iw lenker til bl.a. samisk.

Det er verd å huske i denne diskusjonen at hvorvidt samisk er et offisielt språk i en del kommuner i Norge ikke er relevant. (Det er forøvrig bare to av disse kommunene som har artikler ut over det de fleste her skulle klart å skrive på samisk.) Dette er ikke «Norges Offisielle Wikipedia», men en Wikipedia på bokmål og riksmål. At nynorsk er nevnt i den introduksjonsteksten skyldes at denne Wikipediaen tidligere også tillot nynorsk. At nynorsk ble skilt ut som en egen Wikipedia, og at nynorsk ble (ved avstemning) fjernet som tillatt språk på denne gjorde det naturlig at vi måtte henvise nynorskbrukere til det riktige stedet. Nå kan man vel heller stille spørsmål om det lenger er nødvendig å henvise til den nynorske Wikipediaen enn om vi skal gjøre velkomstteksten vår til en reklameplakat. Haros 11. sep 2008 kl. 08:53 (CEST)

Ovenfor nevnes wikipedia.no; det dreier seg ikke om dette domenet, men om no.wikipedia.org, som tilsvarer nb.wikipedia.org. Det ble i sin tid avtalt med nn.wikipedia.org at no.wiki skulle tilsvare nb.wiki under forutsetning av at nn.wiki tydelig ble nevnt og lenket til på hovedsiden. Nording 11. sep 2008 kl. 11:32 (CEST)
De er lenka i venstremargen på lik linje med andre prosjekter. — Jeblad 11. sep 2008 kl. 13:11 (CEST)


For brukerene som kommer inn på Wikipedia er det ikke noe lett å vite om wikien er det Norske (nasjon) eller det norske (språk).
Det er også riktig at vi ikke driver med politikk, så jeg skal ikke komme dragende med historien (men ikke nevnt, ikke glemt...)(«austral-negre», forresten? Hva er det for et ord?...)
Det det handler om, slik jeg ser det, er å gi et klapp på skulderen til en wiki som sliter med å komme skikkelig igang.
Halvard sitt forslag er enkelt, koster oss lite, og det er godt. ImanI 11. sep 2008 kl. 15:03 (CEST)
De virker i allefall å ha en lang vei å gå. Det er kun foretatt 8 redigeringer der siden søndag. Ezzex 11. sep 2008 kl. 17:00 (CEST)
Nording: Jeg var uklar i innlegget mitt. Jeg mente subdomenet no.wikipedia.org (som ikke akkurat motvirker landstilhørigheten, og som ikke er en diskusjon som skal taes i denne tråden). H92 (d · b · @) 11. sep 2008 kl. 16:33 (CEST)
Enig med Jeblad. Imani: En australneger er en innfødt australier. Dieus 12. sep 2008 kl. 18:07 (CEST)
Se også bokmålsordboka. —Kjetil_r 12. sep 2008 kl. 18:15 (CEST)
Dieus: Joda, jeg vet hva det betyr. Det er forøvrig mange «innfødte» australiere som ikke er «austral-negre»... ;)
Kjetil_r: I bokmålsordboken kan man slå opp på «neger» og «åndssvak» også. Betyr ikke at det er gangbare uttrykk. ImanI 13. sep 2008 kl. 13:08 (CEST)
Det er forøvrig oppgaver en kan hjelpe til med på samisk uten at en trenger å kunne så himla mye samisk. Hvilken artikler har de på samisk Wp som vi mangler? Ved å lage en stubb på bokmål og sette opp iw-lenker så hjelper vi samisk til å bli synlige på søkemotorer, noe som skaper langt mer trafikk enn noe annet enkelttiltak vi kan gjøre. — Jeblad 12. sep 2008 kl. 22:52 (CEST)

Synes Halvards konkrete forslag over er verd å gå for, det gir et lite håndslag, vi kan la det stå en periode og så kan det være de får mer trafikk og brukere av det, kan uansett neppe skade. mvh - Ulf Larsen 13. sep 2008 kl. 22:28 (CEST)

Hvem er malene for?[rediger kilde]

Om substubbmalen er for den nye brukeren, bør den ha litt innhold, så de kan skjønne hva som foregår. Om den er for «oss som redder substubber», trenger den nesten ikke være synlig, som Harry sier, for da fungerer den bare for å legge artikkelen i en kategori hvor vi kan finne og redde artikkelen. Han er inne på noe der. Kanskje vi må ha en runde på hvem malen er for, om det er noen maler som er for vedlikeholdsarbeiderne og derfor kan reduseres til et minimum, også i størrelse, og dermed ikke utbrodere artikkelen.

KjellG viser til en artikkel i Norsk historisk leksikon. Den artikkelen inneholder en mal som gjør at få, om noen tør å utvide substubben. Malen fungerer som reklame for bokverket, man skal være rimelig bold for å skrive noe mer om Åkorn, for straks man skriver noe, er malen ugyldig. Heldigvis har ikke vi slike maler, så langt jeg kjenner til. Når det er sagt, ligger nok våre ambisjoner for artiklers lengde betydelig høyere enn i leksika med bokverk som ramme. Harald Haugland 12. sep 2008 kl. 16:15 (CEST)

Her er det flere muligheter med bruk av "les mer", men det som bør være synlig er slettemerking. Jeg tror store "bannerannonser" som sier at det er noe galt med denne artikkelen ofte gir et galt inntrykk av artikkelen. Om en artikkel trenger noen referanser trenger man ikke en stor banner som sier dette eller at den trenger opprydning. Vi har alt for mange artikler som blir forsøplet med slike advarsler. Det paradoksale er jo at vi bare bruker en "fluelort" når en artikkel er anbefalt. :-) Harry Wad 12. sep 2008 kl. 16:34 (CEST)
Harald, malen som ligger på artikkelen i Norsk historisk leksikon er det motsatte av en invitasjon til å skrive; hele navnerommet som leksikonet ligger i på lokalhistoriewiki.no er låst. De eneste som kan utvide den er administratorene, og de får en skikkelig smekk på lanken om de finner på noe slikt. Måten vi gjør det på der kan man se ved å sammenligne Leksikon:Geitbåt fra Norsk historisk leksikon, som altså er låst, og Geitbåt, som er en fritt lisensiert artikkel i det vanlige artikkelnavnerommet. En slik mal ville ikke vært aktuell på Wikipedia, fordi det her bare kan være fritt materiale. På lokalhistoriwikien er leksikonet et unntak, fordi det er et verk som ble gitt ut i samarbeid med Norsk lokalhistorisk institutt, som eier wikien. Cnyborg 12. sep 2008 kl. 18:54 (CEST)
Den omtalte formen for lukket navnerom er en anomali i et åpent leksikon, og ble opprinnelig foreslått av undertegnede som en løsning når den aktuelle wikien fortsatt var omtalt som et historieverk. Det vil si at artikler i hovedrommet skulle være om historiske tema, og tanken var at de skulle ha en kvalitet som artikler i vitenskapelige publikasjoner. Nå er det to navnerom i den wikien som begge har leksikonkarakter og hvor hovedrommet, det ene av de to, er dominert av artikler fra Wikipedia. Det ble foreslått flere løsninger som skulle understøtte bruken av leksikonrommet, det vil si det låste navnerommet, slik at det skulle bli unødvendig å skrive egne artikler om disse temaene. Dette ville gitt som implisitt effekt at hovedrommet ville fått sterkere fokus på vitenskapelige artikler innen lokalhistorie, og dermed ville det blitt mindre attraktivt for skribenter fra Wikipedia – de skriver hovedsakelig leksikonartikler. Etter hvert ble det mer eller mindre definert fra instituttet at dette ikke skulle være tema, og at det låste leksikonrommet skulle leve parallelt med et hovedrom som også skulle være «leksikon» – og dermed legge seg i konkurranse med Wikipedia. Den her formen for parallellpublisering i samme nettsted tror jeg er sterkt uheldig når det ikke er definert klare kriterier for bruksegenskapene til de forskjellige artiklene. For å ta «Geitbåt» som eksempel; hva skiller artikkelen i hovedrommet fra artikkelen i leksikonrommet, skjønner leseren at det er to artikler og skjønner han hvorfor det er to artikler? Ved å tydeliggjøre rollene og bruksegenskapene til artiklene i de forskjellige navnerommene forsvinner forvirringen, men samtidig tydeliggjøres det at hovedrommet ikke er et leksikon. Såvidt jeg kan se så har de slettet alle de gamle diskusjonene om dette og annet fra før mars 2008 inne på nettstedet.
Jeg har lagd store deler av nettstedet og var også pådriveren for å starte det, men er ikke lengre involvert, så jeg kjenner bakgrunnen rimelig godt frem til og med mars. Nettstedet har forhistorie som et konsept som var omtalt som «Soge.org», og som ble til gjennom diskusjoner tidlig i 2005. Historien slik den fremstilles på nettstedet er forøvrig feil. Hverken Chris eller andre fra Wikipedia var involvert i diskusjonene på dette tidspunktet. Det som er riktig er at jeg, og senere også Nina, kontaktet ABMu om hjelp til serverdrift for flere wikier, hvor dette prosjektet var ett, og at de ønsket å få NLI på banen fordi de hadde ønsker om et nettsted hvor lokalhistorikere kunne bidra. Det finnes et referat på fra et møte med flere fra Wikipedia og ABMu. [3] Folk fra Wikipedia ble involvert i diskusjoner utover i 2006, mens NLI ble involvert i 2007. — Jeblad 12. sep 2008 kl. 21:35 (CEST)
Ser at mitt eksempel ble litt misforstått. Jeg mente innholdet av artikkelen som er en knapp 1/2 linje. Altså veldig kort! Ikke det påfølgende mal-halehenget om hvor denne artikkelen var hentet fra osv. Det jeg vil ha frem er at selv veldig korte artikler kan ha verdi og jeg missliker at disse pga sin lengde, skal forvises til evig fortapelse - kanskje kan de vokse over tid? KjellG 12. sep 2008 kl. 21:44 (CEST)
Forøvrig, sjekk tittelen på denne tråden. La oss ikke diskutere Norsk historisk leksikon og lokalhistorisk wiki her, det var ikke min hensikt, men at våre artikler broderes med for mye «pynt». KjellG 12. sep 2008 kl. 21:48 (CEST)
Eksempelet som brukes inneholder feil, og det er denne feilen som påpekes. I og med at nettstedet selv har fjernet diskusjonsgrunnlaget for hvorfor dette er feil så er det tatt opp her. Malen som brukes på leksikonartikler på NLI sin wiki er for å fortelle brukeren at «dette får du ikke lov til å redigere» fordi parallelle publikasjoner har sammenfallende innhold, men med forskjellig krav til brukerrolle i systemet. Denne situasjonen bør vi ikke skape her, og vi bør sørge for at artiklers rolle og bruksegenskaper fremgår av hvordan de er. Vi skal ikke avvise brukere, spesielt ikke der det ikke finnes noen god grunn for å gjøre det. Det malverket vi bruker kan deles i fire hovedgrupper; strukturerende maler, navigasjonsmaler, informasjonsmaler og innholdsmaler. Hver av disse har forskjellige målgrupper og bruksområder. Innholdsmalene kan deles opp videre, og det er spesielt vedlikeholdsmalene som formidler en beskjed innad til de som driver med vedlikehold og som har liten informasjonsverdi utad som skaper problemer. Men, og dette er litt kinkig, vi kan ikke gi forskjellig informasjon til forskjellige brukere uten å komme i konflikt med ønsket om at alle skal bidra på samme infomasjonsbase. Sagt på en annen måte så skaper vi informasjonshierarkier med tilgangskontroll om vi gir forskjellige brukere forskjellig informasjon. Det er høyst uønsket. — Jeblad 12. sep 2008 kl. 22:08 (CEST)
Blås i NLI sin wiki nå, dette er Wikipedia, den lenken var bare et eksempel. Jeg fremdeles at vi må tone ned våre maler. Harry Wad 12. sep 2008 kl. 22:20 (CEST)
Vi kan tone ned malene for alle brukerne, men vi kan ikke tone de ned for noen av brukerne – da skaper vi informasjonshierarkier. Dette har forsåvidt allerede skjedd med bruken av skjulte kategorier hvor bare de informerte vet om at de finens. Selv tror jeg vel mye kan gjøres ved å gjøre de litt mindre påtrengende, med unntak av de som være påtrengende. En mulighet for å gjøre malene svært lite påtrengende er å erstatte de med skjulte kategorier, men dette mener jeg vil skape informasjonshierarkier. — Jeblad 12. sep 2008 kl. 22:31 (CEST)
Det jeg mente å ta opp i denne tråden var først og fremst spørsmålet om vi bare skal la substubbmalen peke til en vedlikeholdskategori som mest er «for oss som redder substubber» som Harry sa. Til nå har teksten i malen mest vært rettet til den som opprettet artikkelen. Men Jeblad mener at den som opprettet artikkelen, i svært mange tilfeller forsvinner fra prosjektet om artikkelen merkes som substubb. For å unngå det kunne vi for eksempel i en periode på en måned eller resten av dette året se hva som skjer om substubbmalen ikke lenger retter seg mot den som opprettet artikkelen, men mot vedlikeholdspersonalet, det vil si de som liker å se på «Kategori:Sider som må utvides». Da kunne malen bare være «ss», så liten som mulig for ikke å forstyrre, men likevel stoppe hurtigsletting. Harald Haugland 12. sep 2008 kl. 23:59 (CEST)

Nå blander vi flere diskusjoner i samme tråd: 1) mitt eksempel fra NLI var KUN et eksempel på en kort artikkel - så kort at den ville blitt slettet fra WP - noe jeg synes er feil. 2) NLIs wiki - noe som ikke er tema her. 3) substubb-mal, noe som Jeblad imo ganske riktig påpekte at kan virke demotiverende på nye brukere: ikke før har du mannet (kvinnet) deg opp til å skrive en bitte liten artikkel - din første?, så kommer wikipolitiet og hugger hodet av deg. La dette temaet forsette under Jeblads opprinnelige tråd om substubb. 3) Mitt synspunkt om at det begynner å bli vel mye maler og "banner" av ymse slag. Foreslår at en mer dreven wp:debatant enn meg rydder trådene her. KjellG 13. sep 2008 kl. 01:47 (CEST)

En ekstremløsning som jeg gjorde noen forsøk med hengte malens tekst på kategorilenka som en utvidet form for hjelpetekst. Når brukeren pekte på kategorilenka kom hjelpeteksten frem. En veldig enkel måte å gjemme bort overflødig informasjon. Hvis brukeren da valgte å ikke vise de skjulte kategoriene så forsvant hele hjelpeteksten. Ulempen? Vel, for de som ikke viste om det så var eventuelle advarsler borte. Det betydde i praksis at advarsler kun fungerte for påloggede skribenter og de representerer en forsvinnende liten brøkdel av våre brukere. — Jeblad 13. sep 2008 kl. 03:02 (CEST)

Datagrunnlag for CheckUser[rediger kilde]

Datagrunnlaget for CheckUser er økt, og er nå utfra det Tim Starling sier satt til fem måneder. Det betyr at vårt tidligere krav om redigering innen de siste to måneder for å få stemme i enkelte avstemminger kan økes til fem måneder uten at vår mulighet til å kjøre CU blir hindret. Det vil imidlertid ta noe tid før datagrunnlaget dekker fem måneder. — Jeblad 12. sep 2008 kl. 22:47 (CEST)

Jeg ser ikke behovet for bruk av CheckUser. Harry Wad 13. sep 2008 kl. 02:54 (CEST)
Se [4]Jeblad 13. sep 2008 kl. 03:05 (CEST)
Ja men da kan vi ta en nå på ALLE oss etablerte brukere, ellers ser jeg ikke dette som et problem. Tror det ropes litt ofte Ulv her inne. Jeg tror heller ikke at vi trenger å være så redde for kupping fra disse dukkene heller. "Faren" for kupping ligger helt andre steder, og om 30 brukere vil kuppe wp så er det vel egentlig bare misnøye med hvordan ting er her inne. Om det er tilfelle vil jeg ikke kalle det et kupp, men heller en naturlig utvikling. Harry Wad 13. sep 2008 kl. 03:22 (CEST)
PS. Selv har jeg 2 kontoer her inne, men de er offisielle. Ellers så har jeg måtte nekte resten av familien i huset å etablere kontoer på wp eller bruke dem når de er her. Det er ofte en liten hysteri med slike ting som IP. Jeg ønsker ikke selv eller at familien skal risikere trakassering for at det er flere brukere med samme IP. Harry Wad 13. sep 2008 kl. 03:29 (CEST)
Jeg tror ikke vi skal heve kravet om redigering til fem måneder. Det vil gjøre nåløyet vanskeligere å komme gjennom. Etter to måneder og et visst antall bidrag kjenner brukere i alle fall til en viss grad til hvordan systemet fungerer, og det er sikkert nok i de fleste tilfellene. Harald Haugland 13. sep 2008 kl. 10:32 (CEST)
Jeg tror det er den andre delen som eventuelt skal endres, den med krav om bidrag de siste 2 månedene. Det kan senkes til krav til bidrag de siste fem månedene når det er gått tre måneder, og fortsatt vil det være mulig å gjennomføre en checkuser. (Jeg stemte selv for den litt lengre tiden seks måneder som krav til nylig bidrag.) Haros 13. sep 2008 kl. 11:43 (CEST)
En endring av kravet fra redigeringer siste to måneder til siste fem måneder betyr i realiteten en senking av kravet. Slik de nå står er kravet [5]
Stemmeberettiget er brukere som har
  • Gjort minst 200 redigeringer totalt.
  • Vært registrert i mer enn to måneder før avstemningen begynte.
  • Ikke vært blokkert i mer enn to dager de siste to månedene.
  • Hatt minimum 30 redigeringer de siste to månedene.
Av disse er det kun siste punkt som har betydning for CheckUser, de andre har en mer eller mindre god bakgrunn – selv om intensjonen nok er god. Jeg mener dette siste punktet kan endres til «Hatt minimum 30 redigeringer de siste fem månedene» uten at det vil gi noe negativt utslag. Dette vil i praksis si en reduksjon av dagens krav til aktivitetsnivå. Jeg hadde også sett at det nest siste punktet ble relatert til omfanget av blokkeringen, for eksempel slik at en dags blokkering ga en sperretid på en uke, en ukes blokkering ga en sperretid på syv uker og så videre opp til en maksimumstid. Det ville også vært en fordel med et punkt som gjorde det mulig å se bort fra aktivitetskravet når brukeren har hatt langvarig aktivitet på Wikipedia, for eksempel «Har brukeren mer enn 1000 redigeringer bortfaller tidligere punkt». Dette skaper en uheldig situasjon i noen tilfeller, men jeg tror vi vinner en god del goodwill på å bruke det. — Jeblad 13. sep 2008 kl. 17:48 (CEST)
Er det noen av disse parametrene som er vanskelige å hente ut ved hjelp av et script? Da enkelte tar seg meget nær og begynner å angripe budbringeren hadde det vært fint om reglene var såpass rigide at et script enkelt kan svare om en avgitt stemme er legitim eller ikke. ZorroIII 13. sep 2008 kl. 17:56 (CEST)
Hva som er log-limit på CU tror jeg ikke er tilgjengelig noe sted, men jeg er neimen ikke sikker. Jeg fikk informasjonen fra Foundation-l. Blokkeringslengder og tidspunkt skal være mulig å hente ut fra blokkeringsloggen. En mulighet er vel å legge på en sjekk via stemmemalene, men det fungerer kun via javascript. — Jeblad 13. sep 2008 kl. 19:04 (CEST)

Et spørsmål om tilbakestilling på diskusjonsside og låsing av artikkel[rediger kilde]

Jeg har et spørsmål angående hvordan man håndterer henvendelser på en diskusjonsside, samt grunnlag for å låse en artikkel. Det begynte med at jeg gjorde en endring på artikkelen Wikipedia. Den sa «Den utgaven av Wikipedia på norsk ble grunnlagt 26. november 2001 og omfattet alle de tre norske målformene.». Det er allment kjent at det bare er to offisielle målformer av norsk, bokmål og nynorsk. I tillegg fins det noen uoffisielle målformer, som riksmål og høgnorsk. Det å si «de tre norske målformene» blir selvsagt helt feil, for enten må man regne med de to offisielle, eller så blir det umulig å sette et nøyaktig tall på hvor mange målformer det fins av norsk (det blir i hvert fall minst fire). Det er greit at vår versjon av Wikipedia godtar to målformer, bokmål og riksmål (altså en offisiell og en uoffisiell), det har jeg ingen grunn til å ta noen diskusjon på. Men det at vi godtar både bokmål og riksmål på nowiki, betyr ikke at de andre uoffisielle målformene (som høgnorsk) ikke skal regnes med i det hele tatt, og det fins med andre ord mer enn tre målformer av norsk, det hersker det ingen tvil om. For å rette opp denne feilen endra jeg det til «Utgaven av Wikipedia på norsk ble grunnlagt 26. november 2001 og omfattet begge de to norske målformene.» (som kanskje isteden burde sagt enten «de to norske offisielle målformene» eller «alle de norske målformene», det ser jeg som etterpåklok).

Spørsmålet mitt gjelder oppførselen til Bruker:Jeblad på diskusjonssida hans. Først tilbakestilte han endringen min, og la igjen en kommentar på diskusjonssida mi om at den var tilbakestilt. Greit nok, men uten begrunnelse. Akkurat samtidig spurte jeg ham på hans diskusjonsside om begrunnelsen for at han hadde tilbakestilt endringa mi. Han svarte med å tilbakestille hele innlegget. Jeg spurte igjen om hvor det hadde blitt av mitt innlegg, men han tilbakestilte det også. Deretter låste han artikkelen Wikipedia, uten engang å svare på mitt spørsmål om begrunnelse for å skrive at det fins akkurat tre målformer av norsk. Spørsmålet mitt gjelder hvorvidt det er akseptabelt å simpelthen fjerne henvendelser på diskusjonssida uten å gi et tilfredsstilllende svar, og deretter låse en side, fortsatt uten å gi en begrunnelse (eller oppgi kilder) på at det fins nøyaktig tre målformer av norsk. Har man en begrunnelse er det greit, men å tilbakestille endringen min uten å komme med en begrunnelse virker rart. Også det å tilbakestille innlegget mitt på en diskusjonsside trodde jeg heller ikke var i orden; så lenge man har et tilfredsstillende svar, skal det ikke være noen grunn til ikke å la innlegget bli stående der. Vil gjerne høre hvordan praksisen er på dette. Haakon K 14. sep 2008 kl. 06:38 (CEST)

Haakon K fikk beskjed på sin diskusjonsside, han fulgte opp på min diskusjonsside, fikk samme svar som på sin egen diskusjonsside i tillegg fikk han også svar på e-post (sendt otrs) om at redefinering av de målførene vi forholder oss til krever konsensus fra nettsamfunnet og at jeg anbefalte han å la språkpolitikk ligge. E-posten inneholder også informasjon om at jeg ville fjerne hele innlegget på diskusjonssiden og at jeg også anbefaler han å gjøre det samme for å unngå å nøre opp i de gamle diskusjonene. Deretter ble hans innlegg (hele tråden) fjernet og også et senere innlegg fjernet. Han fikk derfor særdeles god informasjon om hva som hadde skjedd, hvorfor det hadde skjedd og hva som skulle skje. Det ble deretter sendt en orientering til adminlista, denne også at de aktuelle sidene er låst.
Jeg har ingen interesse av denne formen for språkpolitikk, og hvis vedkommende ønsker å starte en diskusjon om antall målfører så skal han få lov til å gjøre det uten min hjelp, men endring av hva vi definerer som målfører og antall vi forholder oss til på denne wikien er en del av en lang og kronglete prosess som jeg synes det er sterkt uheldig å ripe opp i – noe det nå virker som Haakon K mener noe annet om.
For min del kan både høgnorsk, samnorsk, landsmål, dialekt og andre eksisterende og konstruerte målformer tas med, men vi definerer i noen tilfeller hvilken målfører vi vil forholde oss til og i den sammenhengen har denne wikien to målfører; bokmål og riksmål. Den andre norskspråklige wikien har nynorsk. Det betyr at vi forholder oss til de tre. Det er noen artikler på høgnorsk på nynorskutgaven, men de har ikke definert høgnorsk som en integrert del av sin utgave såvidt jeg vet. Hvis vi skal redefinere denne wikien til å være kun på ett målføre så vil jeg tro det kreves enighet i nettsamfunnet, eller som jeg skrev i e-posten «Ikke begynn å endre på sider som omtaler språkvalg på Wikipedia uten å være 110% sikker på at du får med deg _hele_ nettsamfunnet.» — Jeblad 14. sep 2008 kl. 07:32 (CEST)
Uten å ta standpunkt til målformdiskusjonen så mener jeg at tilbakestilling av innlegg på diskusjonssider er vel ikke noe vi gjør med mindre det er grov sjikane. Jeg kan ikke se at jeblad kommer med noe god begrunnelse for hvorfor han så det naturlig å gjøre denne tilbakestillingen. Egne brukerdiskusjoner gjør man selvsagt som man selv føler for. -- Hans-Petter 14. sep 2008 kl. 10:45 (CEST)
Egne diskusjonssider kan man gjøre hva man vil med, men jeg tror de fleste anser det som dårlig stil å fjerne innlegg - selv om man altså har anledning til det. Når det gjelder å fjerne innlegg på andres diskusjonssider eller diskusjonssider på artikler så er det ikke anledning til det, med mindre det er sjikane som Hans-Petter nevner over, men jeg kan ikke se at Jeblad har gjort annet enn å tilbakestille på artikkelen og fjerne innlegg på egen diskusjonsside. Ulf Larsen 14. sep 2008 kl. 10:50 (CEST)
Jeblad gjorde det klart at flere innlegg på hans side ville fjernes. Som sagt så gjort, og det finner jeg uproblematisk. Det får holde å ha diskusjonen på én side. H92 (d · b · @) 14. sep 2008 kl. 11:57 (CEST)
Da har vel Haakon K fått svar på det han lurte på. -- Hans-Petter 14. sep 2008 kl. 12:27 (CEST)
Takk for svar. Det var ingen språkkrig jeg ville starte, bare for å avklare det, jeg ville bare rette opp informasjon som var villedende (i beste fall veldig upresis) om det norske språket. Sånn som setningen sto, betydde den at det er nøyaktig tre målformer av norsk; denne informasjonen har ingenting med Wikipedias språkpolitikk å gjøre, og da må det være greit å endre det uten at artikkelen skal låses etterpå (som om jeg var en vandal). Det var ikke som et forsøk på å skvise ut riksmål at jeg gjorde det, langt ifra. Jeg ser at Røed nå har endra det, og det var en slik endring jeg også ville fram til, så da kan vi si at det er greit. Haakon K 14. sep 2008 kl. 13:30 (CEST)
Du er ingen vandal, det hele kom bare noe skrått ut, men som tross alt løste seg greit. Men, det er bedre å treffe ved siden av enn ikke å treffe i det hele tatt. Finn Bjørklid 14. sep 2008 kl. 16:41 (CEST)

To statistikktjenester[rediger kilde]

Det finnes to statistikktjenester som bruker squid-loggene på wikistats, Wikipedia article traffic statistics og THEwikiStics. — Jeblad 28. aug 2008 kl. 09:37 (CEST)

Interessant lesning. Hva er det med alle disse innslagene på formen Spesial:Eksporter/Lisa Stokke + Kringkastingsorkesteret (band)? De fleste av disse artiklene finnes jo ikke en gang...? Mvh Mollerup 28. aug 2008 kl. 15:27 (CEST)
Siden Spesial:Eksporter er en spesialside for å eksportere artikler på et spesielt format som er bedre egnet for gjenbruk. Ser en litt på hva sider som blir hentet via denne spesialsiden så kan det virke som noen driver med forsøk rundt en artisttjeneste. Det er flere som snuser på mulighetene for å lage forskjellige informasjonspakker for spesifikke markedssegmenter. Dette gjelder blant annet musikkleksikon, og jeg har hørt om flere forsøk med å koble dette mot forskjellige avspillere. Tenk deg at når du laster ned «Madonna» på mp3-spilleren så får du samtidig med deg leksikonoppføringen om Madonna – og forhåpentligvis riktig oppføring. — Jeblad 29. aug 2008 kl. 02:34 (CEST) (Tror jeg vet hvem som eksperimenterer, men jeg skal ikke si noe! Selv om det ligger ute…)
Jeg vil tro at boter står bak 99,9999% av alle forespørslene på Special:Export. ZorroIII 29. aug 2008 kl. 20:44 (CEST)
Det er tre storbrukere av Special:Export som jeg kjenner til. Den ene er meg, den andre har jeg levert kode til og den tredje har jeg snakket med om slikt. Gitt formen på kallene så regner jeg med at det er de siste. De bruker helt sikkert en bot og grunnen er at de skal gjenbruke stoffet. — Jeblad 31. aug 2008 kl. 13:39 (CEST)
Alle bot'er som bruker pywikipedia-rammeverket benytter Special:Export når de henter artiklene som skal behandles. Jeg vil tro de står for en rimelig stor andel av trafikken på denne. Nå kjenner jeg ikke disse tre «storbrukerene» du snakker om, men er de mer aktive enn alle interwiki-bot'ene som henter artikler fra nowiki? --Stigmj 15. sep 2008 kl. 13:40 (CEST)
Kan man bruke wikiStics til å anslå antall unike brukere for de norske Wikipedia-utgavene? I FAQ-en (spsm. 11) heter det at en wiki med ca. 30.000 treff per dag vil ha ca. 10 prosent av dette som brukere. I august hadde no-Wikipedia 867.000 hits per dag, mye mer enn i FAQ-eksemplet. Men hvis man går ut fra samme 10 prosent brukere likevel, blir det altså 80-90.000 brukere per dag. Har noen kunnskap om dette er et noenlunde greit anslag? oaø 5. sep 2008 kl. 11:02 (CEST)

Et spørsmål om tilbakestilling på diskusjonsside og låsing av artikkel[rediger kilde]

Jeg har et spørsmål angående hvordan man håndterer henvendelser på en diskusjonsside, samt grunnlag for å låse en artikkel. Det begynte med at jeg gjorde en endring på artikkelen Wikipedia. Den sa «Den utgaven av Wikipedia på norsk ble grunnlagt 26. november 2001 og omfattet alle de tre norske målformene.». Det er allment kjent at det bare er to offisielle målformer av norsk, bokmål og nynorsk. I tillegg fins det noen uoffisielle målformer, som riksmål og høgnorsk. Det å si «de tre norske målformene» blir selvsagt helt feil, for enten må man regne med de to offisielle, eller så blir det umulig å sette et nøyaktig tall på hvor mange målformer det fins av norsk (det blir i hvert fall minst fire). Det er greit at vår versjon av Wikipedia godtar to målformer, bokmål og riksmål (altså en offisiell og en uoffisiell), det har jeg ingen grunn til å ta noen diskusjon på. Men det at vi godtar både bokmål og riksmål på nowiki, betyr ikke at de andre uoffisielle målformene (som høgnorsk) ikke skal regnes med i det hele tatt, og det fins med andre ord mer enn tre målformer av norsk, det hersker det ingen tvil om. For å rette opp denne feilen endra jeg det til «Utgaven av Wikipedia på norsk ble grunnlagt 26. november 2001 og omfattet begge de to norske målformene.» (som kanskje isteden burde sagt enten «de to norske offisielle målformene» eller «alle de norske målformene», det ser jeg som etterpåklok).

Spørsmålet mitt gjelder oppførselen til Bruker:Jeblad på diskusjonssida hans. Først tilbakestilte han endringen min, og la igjen en kommentar på diskusjonssida mi om at den var tilbakestilt. Greit nok, men uten begrunnelse. Akkurat samtidig spurte jeg ham på hans diskusjonsside om begrunnelsen for at han hadde tilbakestilt endringa mi. Han svarte med å tilbakestille hele innlegget. Jeg spurte igjen om hvor det hadde blitt av mitt innlegg, men han tilbakestilte det også. Deretter låste han artikkelen Wikipedia, uten engang å svare på mitt spørsmål om begrunnelse for å skrive at det fins akkurat tre målformer av norsk. Spørsmålet mitt gjelder hvorvidt det er akseptabelt å simpelthen fjerne henvendelser på diskusjonssida uten å gi et tilfredsstilllende svar, og deretter låse en side, fortsatt uten å gi en begrunnelse (eller oppgi kilder) på at det fins nøyaktig tre målformer av norsk. Har man en begrunnelse er det greit, men å tilbakestille endringen min uten å komme med en begrunnelse virker rart. Også det å tilbakestille innlegget mitt på en diskusjonsside trodde jeg heller ikke var i orden; så lenge man har et tilfredsstillende svar, skal det ikke være noen grunn til ikke å la innlegget bli stående der. Vil gjerne høre hvordan praksisen er på dette. Haakon K 14. sep 2008 kl. 06:38 (CEST)

Haakon K fikk beskjed på sin diskusjonsside, han fulgte opp på min diskusjonsside, fikk samme svar som på sin egen diskusjonsside i tillegg fikk han også svar på e-post (sendt otrs) om at redefinering av de målførene vi forholder oss til krever konsensus fra nettsamfunnet og at jeg anbefalte han å la språkpolitikk ligge. E-posten inneholder også informasjon om at jeg ville fjerne hele innlegget på diskusjonssiden og at jeg også anbefaler han å gjøre det samme for å unngå å nøre opp i de gamle diskusjonene. Deretter ble hans innlegg (hele tråden) fjernet og også et senere innlegg fjernet. Han fikk derfor særdeles god informasjon om hva som hadde skjedd, hvorfor det hadde skjedd og hva som skulle skje. Det ble deretter sendt en orientering til adminlista, denne også at de aktuelle sidene er låst.
Jeg har ingen interesse av denne formen for språkpolitikk, og hvis vedkommende ønsker å starte en diskusjon om antall målfører så skal han få lov til å gjøre det uten min hjelp, men endring av hva vi definerer som målfører og antall vi forholder oss til på denne wikien er en del av en lang og kronglete prosess som jeg synes det er sterkt uheldig å ripe opp i – noe det nå virker som Haakon K mener noe annet om.
For min del kan både høgnorsk, samnorsk, landsmål, dialekt og andre eksisterende og konstruerte målformer tas med, men vi definerer i noen tilfeller hvilken målfører vi vil forholde oss til og i den sammenhengen har denne wikien to målfører; bokmål og riksmål. Den andre norskspråklige wikien har nynorsk. Det betyr at vi forholder oss til de tre. Det er noen artikler på høgnorsk på nynorskutgaven, men de har ikke definert høgnorsk som en integrert del av sin utgave såvidt jeg vet. Hvis vi skal redefinere denne wikien til å være kun på ett målføre så vil jeg tro det kreves enighet i nettsamfunnet, eller som jeg skrev i e-posten «Ikke begynn å endre på sider som omtaler språkvalg på Wikipedia uten å være 110% sikker på at du får med deg _hele_ nettsamfunnet.» — Jeblad 14. sep 2008 kl. 07:32 (CEST)
Uten å ta standpunkt til målformdiskusjonen så mener jeg at tilbakestilling av innlegg på diskusjonssider er vel ikke noe vi gjør med mindre det er grov sjikane. Jeg kan ikke se at jeblad kommer med noe god begrunnelse for hvorfor han så det naturlig å gjøre denne tilbakestillingen. Egne brukerdiskusjoner gjør man selvsagt som man selv føler for. -- Hans-Petter 14. sep 2008 kl. 10:45 (CEST)
Egne diskusjonssider kan man gjøre hva man vil med, men jeg tror de fleste anser det som dårlig stil å fjerne innlegg - selv om man altså har anledning til det. Når det gjelder å fjerne innlegg på andres diskusjonssider eller diskusjonssider på artikler så er det ikke anledning til det, med mindre det er sjikane som Hans-Petter nevner over, men jeg kan ikke se at Jeblad har gjort annet enn å tilbakestille på artikkelen og fjerne innlegg på egen diskusjonsside. Ulf Larsen 14. sep 2008 kl. 10:50 (CEST)
Jeblad gjorde det klart at flere innlegg på hans side ville fjernes. Som sagt så gjort, og det finner jeg uproblematisk. Det får holde å ha diskusjonen på én side. H92 (d · b · @) 14. sep 2008 kl. 11:57 (CEST)
Da har vel Haakon K fått svar på det han lurte på. -- Hans-Petter 14. sep 2008 kl. 12:27 (CEST)
Takk for svar. Det var ingen språkkrig jeg ville starte, bare for å avklare det, jeg ville bare rette opp informasjon som var villedende (i beste fall veldig upresis) om det norske språket. Sånn som setningen sto, betydde den at det er nøyaktig tre målformer av norsk; denne informasjonen har ingenting med Wikipedias språkpolitikk å gjøre, og da må det være greit å endre det uten at artikkelen skal låses etterpå (som om jeg var en vandal). Det var ikke som et forsøk på å skvise ut riksmål at jeg gjorde det, langt ifra. Jeg ser at Røed nå har endra det, og det var en slik endring jeg også ville fram til, så da kan vi si at det er greit. Haakon K 14. sep 2008 kl. 13:30 (CEST)
Du er ingen vandal, det hele kom bare noe skrått ut, men som tross alt løste seg greit. Men, det er bedre å treffe ved siden av enn ikke å treffe i det hele tatt. Finn Bjørklid 14. sep 2008 kl. 16:41 (CEST)

Wikimedia sine prosjekter og nyhetsbildet[rediger kilde]

Er det behov for en egen mailingliste for automatisk varsling om at Wikimedia sine prosjekter er i nyhetene? Ett grovt anslag er at det dukker opp 10 til 20 unike treff hver dag, som kan representere 50 til 200 artikler. Det er vanskelig å få til noen form for filter som reduserer mengden betydelig, så det vil bli mye varsler om at ett bilde er brukt i en artikkel fra et nyhetsbyrå og som kommer fra Wikimedia Commons. Vi kan kanskje få til noe som begrenser varsler om billedbruk, men det er vel diskuterbart om vi bør gjøre det. Det er også nødvendig å se på hva varslingstid vi trenger, for ved kortere varslingstid så trenger vi «profesjonelle tjenester» og da må vi betale. Om vi aksepterer å vente noe lengre så kan vi bruke gratisløsninger. Skille går et sted rundt en halv time etter publisering. — Jeblad 15. sep 2008 kl. 20:41 (CEST)

De-sysop administrator[rediger kilde]

Diskusjonen rundt ulike forslag til hvordan vi forholder oss ved mistillit fra brukere til en administrator er nå i ferd med å komme frem til et forslag som de fleste ser ut til å kunne støtte.

Det ble opprinnelig fremmet et mer omfattende forslag av Cnyborg, men etter innspill fra flere brukere er det nå formulert et kortfattet forslag som angir hvordan en forholder seg dersom det er mistillit til en administrator og det er ønskelig med en avstemning om denne skal miste sin administratorstatus.

Dersom det ikke er ytterligere forslag til endringer så bør vi kunne gå til en avstemning om dette i løpet av kort tid, det er derfor fint om så mange som mulig kan se på dette forslaget. Hvis det er konsensus om det og det blir vedtatt som retningslinje så vil det da legges inn på side for Administratorer under avsnitt for nominasjonsprosess. Ulf Larsen 19. aug 2008 kl. 00:01 (CEST)

Jeg legger herved inn avstemningssiden slik at den kan eventuelt kommenteres før selve avstemningen starter. --Stigmj 21. aug 2008 kl. 20:14 (CEST)

Avstemningen har nå startet og man kan som angitt stemme i en uke. Ulf Larsen 25. aug 2008 kl. 08:49 (CEST)

Avstemningen er nå stoppet på grunn av mange uenigheter og klager. Nytt oppsett er lagt inn og jeg håper det nå kan avklares en del før vi starter på nytt. --Stigmj 28. aug 2008 kl. 10:26 (CEST)
Er enig med deg i dette. Noorse 28. aug 2008 kl. 11:39 (CEST)

Avstemningen har nå begynt.. --Stigmj 1. sep 2008 kl. 00:32 (CEST)

Det ser ut som avstemningen nå forløper greit og vi får håpe at vi kan nå et resultat med disse to avstemningene så vi har et grunnlag om stor misnøye skulle oppstå med en admin. Ulf Larsen 1. sep 2008 kl. 17:51 (CEST)

Det er nå litt over et døgn igjen før avstemningen over 50/75% de-sysop avsluttes, etter det kommer avstemningen for/mot desyop. Ulf Larsen 6. sep 2008 kl. 15:11 (CEST)

Diskusjonen før avstemningen om for/imot de-sysop har blitt flyttet til Wikipedia-diskusjon:Avstemninger/De-sysop#Kommentarer før avstemningen startet

Er det blitt vanlig å sensurere innsigelser til igangsatte avstemminger? Det var lagt inn en serie med innsigelser med utdypende forklaringer på hva som var problemet med denne avstemmingen, og ordlyden som var valgt, og dette er nå fjernet fra Tinget. Hvis vi skal legge oss på en linje hvor kritikk av avstemminger sensureres så blir det hele bare sandpåstøing i en liksomprosess, «nei se hvor fin avstemming vi har!» Og så er det en masse brukere som lurer på hvorfor det bråkes om en liten detalj, for hele debatten er jo borte… — Jeblad 9. sep 2008 kl. 02:34 (CEST)

Deler av ett av flere fjernede innlegg

Det er hevdet at «Vedkommende administrator skal varsles og bekrefte mottatt varsel før prosessen kan begynne» kun vil blokkere prosessen der en administrator forsvinner fra Wikipedia, men det er ikke det som står der. Det som står der er at hvis vedkommende unnlater å svare så stopper prosessen. Dette er påpekt av flere, til og med gjentatte ganger. Det er ikke vanskeligere å si «Vedkommende administrator skal varsles og gis tilstrekkelig tid til å svare på mottatt varsel før prosessen kan begynne». I dette tilfellet gis vedkommende en mulighet til å svare, uten at dette blokkerer fremdriften. Det er heller ikke gitt at ventetiden skal være av en gitt tidslengde, slik at vi kan bli enige om denne siden. Det er ikke engang gitt at vi må bli enige om en gitt tid, før denne retningslinja kan innføres. — Jeblad 9. sep 2008 kl. 02:38 (CEST)

Signerer Jeblald, om enn vår kritikk av valget er forskjellig. Best å få vekk krittikken, eller hva? Det får meg til å lure veldig på hvordan tidligere valg har forløpt. Hvorfor ikke gjøre diskusjonen og kritikken søkbar ved å la den så i Tingets arkiver, det er her den er fremført. ImanI 13. sep 2008 kl. 20:36 (CEST)
Avstemningen er nå snart over og engasjementet har vært mindre enn en kunne tro etter diskusjonen i forkant, noe som vel kan tyde på at almuens interesse for dette er liten. Det er imidlertid en side ved måten vi holder avstemninger på nå som jeg tror vi bør vurdere, når det løftes ut på en egen side så kommer det ikke noe varsel om innlegg på Tinget. Mange har jo Tinget på overvåking og regner med at de da får beskjed når noe skjer der, men det er altså ikke tilfelle her. Så for å gjøre det enkelt å følge med ved nye avstemninger så foreslår jeg at vi slutter med å legge de ut på egne sider. Ulf Larsen 15. sep 2008 kl. 13:32 (CEST)

De-sysop-avstemning[rediger kilde]

Avstemningen er nå avsluttet og endte med 24 stemmer for og 4 imot, totalt 28 stemmer. Forslaget er derfor blitt endel av reglene for Administratorer på Wikipedia og gjelder fra og med nå.

OBS!Avstemningen startet tirsdag den 9. september 2008 kl. 00:00 (CEST) og ble avsluttet tirsdag den 16. september 2008 kl. 00:00 (CEST).

Denne avstemningen er om vi skal innføre følgende regelverk for å kunne nominere administratorer til å miste sine administratorverktøy. I en egen avstemning som foregikk i forkant av denne avstemningen stemte flertallet for krav til 75 % for fjerning av administratorrettigheter.

Avstemningen avgjøres med simpelt flertall en uke etter at den er startet.

De-sysop
Dersom 6 eller flere brukere, stemmeberettigede ved administratornominasjon, krever det, åpnes «de-sysop» på den administrator de har mistillit til. Prosessen styres av samme regler som for nominasjon av administrator og avstemning holdes på samme side. Vedkommende administrator skal varsles og bekrefte mottatt varsel før prosessen kan begynne, enten ved melding på brukersiden, eller ved e-post. Administratorrettigheter inndras dersom det etter avstemningsperioden er 20 eller flere stemmer, og minst 75 % av disse er for fjerning av administratorrettigheter.[75% 1] Det stemmes enten for eller mot; nøytrale stemmer regnes ikke.


Note
  1. ^ Samme prosentsats som ved utnevnelse av nye adminstratorer. Matematisk kan dette uttrykkes

    medfører de-sysop
  2. 75 %-de-sysop[rediger kilde]

    For[rediger kilde]
    1. For For Btd 9. sep 2008 kl. 00:27 (CEST)
    2. For For Ovesen 9. sep 2008 kl. 00:40 (CEST)
    3. For For Ulf Larsen 9. sep 2008 kl. 01:09 (CEST)
    4. For For Harry Wad 9. sep 2008 kl. 04:03 (CEST)
    5. For For Jeg er for desysop, men mot teksten som her her som Jeblad har oppsummert fint. Jeg regner med vi kan endre teksten etterhvert, uten ytterlige avstemninger. Synes også det har gått for kort tid fra forrige avstemning til å få med seg at denne skulle starte og dermed miste muligheten til å rette opp det Jeblad nevner. Jeg stemmer likevel for slik at vi kan få dette innført, bli ferdig med mange lange diskusjoner og eventuelt fikse småting i etterkant. Vi må bli ferdig med dette da det tar mye tid fra samfunnet. — Flums { d | b | @ } 9. sep 2008 kl. 17:15 (CEST)
    6. For For Stemmes man inn som admin. burde man kunne stemmes ut også. Hvordan kvitter man seg med en lat politiker? Jo, man stemmer den ut i neste valg. Åremål hadde vært fint forslag det og, men vi stemmer ikke om det nå. :) — Jóna Þórunn 9. sep 2008 kl. 10:33 (CEST)
    7. For For Enig med Ulfs kommentar nedenfor. Det er mulig å endre prosedyrer og krav siden. Adminkravene har blitt endret flere ganger i årenes løp. Viktigere at vi har en prosedyre for dette enn at denne prosedyren er perfekt ved først forsøk. — Galar71 9. sep 2008 kl. 11:05 (CEST)
    8. For For Dette duger ikke, som Jeblad ganske så korrekt poengterer. Men det er fortsatt bedre enn ingenting. I påvente av neste runde, — the Sidhekin (d) 9. sep 2008 kl. 18:45 (CEST)
    9. For For Proteus 9. sep 2008 kl. 20:34 (CEST)
    10. For For Enig med Flums. Jon Harald Søby 9. sep 2008 kl. 20:41 (CEST)
    11. For For Signerer Flums' merknader. Geanixx 9. sep 2008 kl. 21:24 (CEST)
    12. For For under forutsetning av at teksten forstås til noe a.la. det Jeblad foreslo her. nsaa 9. sep 2008 kl. 21:31 (CEST)
    13. For For bombadil 9. sep 2008 kl. 21:57 (CEST)
    14. For For La oss godkjenne dette og heller endre detaljer seinere. Haakon K 10. sep 2008 kl. 01:00 (CEST)
    15. For For Ezzex 10. sep 2008 kl. 01:08 (CEST)
    16. For For Enig med Flums. Floyd 10. sep 2008 kl. 01:55 (CEST)
    17. For For Finn Bjørklid 10. sep 2008 kl. 18:26 (CEST)
    18. For For PeccataMundi 10. sep 2008 kl. 19:23 (CEST)
    19. For For Hans-Petter 10. sep 2008 kl. 20:13 (CEST)
    20. For For På tide at dette innføres nå. Mvh Fredrifj 10. sep 2008 kl. 22:34 (CEST)
      For For, enig med the Sidhekin, nsaa m.fl. – Det viktigste er å vedta dette, slik at vi garantert har en retningslinje – en detaljendringsrunde kan vi ta på Wikipedia-diskusjon:De-sysop når dette er over. H92 (d · b · @) 10. sep 2008 kl. 22:41 (CEST)
    21. For For Einar Myre 10. sep 2008 kl. 23:20 (CEST)
    22. For For Men ønsker et klarere regelverk. Jarvin 12. sep 2008 kl. 22:10 (CEST)
    23. For For Ubegripelig at den omstridte setningen ikke ble endret før valget ble startet. Forøvrig er 75 % etter mitt syn så mye at denne de-sysop-muligheten blir mest proforma, men det er vel bedre enn ingenting. I kampen 1/2 vs. 3/4 vant 3/4 ikke overlegent; det ville derfor vært interessant med en avstemming mellom 2/3 og 3/4 (67 % vs. 75 %). Nording 15. sep 2008 kl. 10:47 (CEST)
    24. For For Bjoertvedt 15. sep 2008 kl. 19:41 (CEST)
    Imot[rediger kilde]
    1. imot, denne avstemmingen er uklar. De som har satt den opp er kjent med forholdet med har tydeligvis valgt å se bort fra det. Teksten som det kanskje er det som stemmes over er ubrukelig for det stemmes over en tekst hvor den aktuelle administratoren i effekt kan unnlate å svare og fortsette uten at det kan gripes inn. At dette ikke er løst før denne avstemmingen er igangsatt ser jeg på som grov uforstand, og bevist unnlatelse av å løse grunnleggende feil ved avstemmingen. Det er minimale rettelser som skal til, men slik det nå er mener jeg det er galskap å stemme for noe slikt. — Jeblad 9. sep 2008 kl. 00:35 (CEST)
    2. Imot Imot Tingets har ikke fått si hva det mener om annet en to marginalt forskjellige forslag. Dette er i strid med hva Tinget har bedt om å få gjøre. (Bør jeg utdype dette siden diskusjonen er fjernet?) ImanI 9. sep 2008 kl. 00:56 (CEST)
    3. Imot Imot Jeg liker ikke avstemninger. Wikipedia er ikke et demokrati. Men når vi først skal stemme på noe, må det være klart hva vi faktisk stemmer på. Jamfør Jeblad sin kommentar ang. administratorens mulighet til å stoppe alt. — Kagee 9. sep 2008 kl. 22:21 (CEST)
    4. Imot Imot Rotete prosess. Retningslinjen bør være avklart, fastlagt og så feilfri som det lar seg gjøre før vi stemmer over den. Dieus 10. sep 2008 kl. 19:56 (CEST)

    Kommentarer[rediger kilde]

    Jeg ser ikke at det ene hindrer det andre, her kan vi ha begge delene. For eksempel denne de-sysop og åremål, legger du fram et forslag om åremål til avstemning så får du garantert støtte fra flere, men man trenger ikke å ta den avstemmingen sammen med denne de-sysop. Vi kan også ha 324 forskjellige andre former for de-sysop om vi blir enige om det, men ikke i samme avstemning. Uansett så respekterer jeg at du ikke ønsker denne formen for De-sysop som vi stemmer over her. Harry Wad 9. sep 2008 kl. 04:13 (CEST)
    Det som plager meg er den prosessen som har ført frem til at åremål utgikk av diskusjonen, inkludert den totale avvisningen av hva Tinget har bedt om.
    Som sagt tidligere så har vi hatt et valg som er sammenlignbart med om Jens gav befolkningen beskjed om at det neste stortingsvalget skal forenkles; folk får kun velge mellom alternativene Ap eller Sp. ImanI 9. sep 2008 kl. 06:39 (CEST)
    Tinget er ingen person, og kan hverken si noe eller be om å få gjøre noe. Tinget er navnet på ett av to diskusjonsfora vi har. H92 (d · b · @) 9. sep 2008 kl. 20:02 (CEST)
    Tja, man sier jo ofte at «Stortinget mener at …» når våre venner politikerne har vedtatt noe, så det er ikke helt fjernt å omtale Wikipedia:Tinget på denne måten. —Kjetil_r 9. sep 2008 kl. 20:48 (CEST)

    Til vedkommende som har stemt som nummer 5, det er svært lite som er hugget i sten her og det er både mulig og ønskelig å endre det meste under marsjen, når denne avstemningen er ferdig og de-sysop da har fått et flertall så er det selvfølgelig åpent for å arbeide videre med teksten og komme med forbedringer. Ulf Larsen 9. sep 2008 kl. 09:15 (CEST)

    Uansett hva man mener om dette så foreslår jeg at det stemmes og at eventuell energi videre benyttes på å forbedre regelverket slik det står nå. Hvis forslaget om de-sysop går gjennom så blir det da i såfall på diskusjonssiden for administratorsiden, med annonsering av en eventuell avstemning her. Ulf Larsen 9. sep 2008 kl. 20:20 (CEST)
    Jeg som var nr5, har signert nå. Jøss, noen som er enige om meg?? Somebody is sick. — Flums { d | b | @ } 9. sep 2008 kl. 21:51 (CEST)
    Det å stemme for noe med den forutsetning av at noe skal/bør endres, virker usmart. — Kagee 12. sep 2008 kl. 22:31 (CEST)
    Det virker noe rart å si «jeg stemmer for dette forslaget under betingelse at det ikke er det som blir vedtatt». Jeg er i tvil om de stemmene bør anses som akseptable. Det ser ut til at dette forslaget blir vedtatt, og da får vi leve med det, ikke umiddelbart hoppe på omkamper. Omkampene kommer nok tidsnok i alle fall. Haros 12. sep 2008 kl. 22:37 (CEST)
    Nøyaktig det samme som jeg har påstått vil bli sagt etter valget. Alle som har påstått at «nå må vi få dette på plass, så kan vi justere det etterpå» tar rett og slett feil. Forslaget kommer ikke til å «bli justert». ImanI 13. sep 2008 kl. 20:43 (CEST)
    Det virker absolutt som en merkelig stemmegiving! — Jeblad 12. sep 2008 kl. 22:40 (CEST)
    Jeg har strøket min kommentar. Jeg har tidligere sagt at det en smule håpløst å kutte navlestrengen før babyen er født. Etter å ha rådført meg med en jordmor mener jeg fortsatt dette med navlestrengen. Jarvin 12. sep 2008 kl. 22:44 (CEST)

    Bruker Nording skriver: «Ubegripelig at den omstridte setningen ikke ble endret før valget ble startet.» og det kan nok virke rart. Det er imidlertid viktig å merke seg at forslaget har stått sågodt som i sin nåværende form siden 18. august, altså nesten en måned. At de som nå mener det er så dårlig ikke har engasjert seg for å endre/klargjøre det tidligere er selvfølgelig ubegripelig, men slik er det av og til her inne. Ulf Larsen 15. sep 2008 kl. 13:25 (CEST)

    Det ble tatt opp på adminlista natt til 1. september og det ble tatt opp på Wikipedia-diskusjon:Avstemninger/De-sysop 8. september. Innlegget 8. september i tråden «Kommentarer før avstemningen startet» har også forslag til alternativ ordlyd. På grunn av copypaste så er ikke historikken på denne siden slik at direktelenker til innlegg er mulig. Du har selv skrevet i den samme tråden 11 minutter senere. — Jeblad 15. sep 2008 kl. 20:10 (CEST)
    Vi snakker om et alternativt forslag. Det er lagt frem et forslag, da får man enten ta det bryet å formulere en alternativ tekst eller leve med den teksten som er, du valgte å ikke formulere noen alternativ tekst i god tid og da får du og andre som mener dette er en dårlig tekst ta konsekvensene av det, så enkelt er det. Og for din (og andres informasjon) så er det selvfølgelig anledning til å arbeide med å endre teksten etter den er vedtatt - lykke til med det. Ulf Larsen 15. sep 2008 kl. 20:57 (CEST)
    «Vi» har en avstemming over noe som av flere – deriblant meg – er omtalt som et dårlig forslag, «du» derimot hevder at det ikke er kommet innsigelser på avstemmingen. Det var kommet innsigelser. Det var også formulert alternativer for den aktuelle teksten. Hva du mener er korrekt form er helt uvesentlig, alle innspill ble neglisjert og selv etter at feilene ble påpekt før avstemmingen ble igangsatt ble de neglisjert og de aktuelle diskusjonene fjernet. At dette allerede er blitt et stort problem er tydelig av kommentarene som finnes blant stemmene. Jeg står ved min tidligere påstand om at igangsetting av denne avstemmingen er grov uforstand. — Jeblad 15. sep 2008 kl. 21:16 (CEST)
    Jeg vil advare mot å endre teksten etter at den er vedtatt. Da må vi isåfall ha nye avstemninger om disse endringene. Det ser ut til at dette blir vedtatt, og da må vi leve med de svakhetene som er innbakt i forslaget. Jeg kan ikke se at dette vil bli tatt så ofte i bruk at det er verd å bruke alle produktive krefter på å gjøre små endringer for å få regelverket perfekt. Hvis det skulle vise seg at det hullet som er påpekt blir et problem vil det neppe være noe problem på det tidspunkt å få justert reglene. Haros 15. sep 2008 kl. 21:08 (CEST)

    Det finens ei bok som heter "Tillitsmannen", skrevet av Einar Gerhardsen på 1930-tallet. Den gir noen enkle og gode råd og vink om hvordan best legger til rette for demokratiske avstemninger i et partilag eller en organisasjon. Hovedrådet er å legge opp avstemninger slik at de man starter med å sette de mest radikale forslagene opp mot hverandre. I dette tilfelelt var de mest radikale forslagene "Å ha de-sysop-mulighet" versus "Å ikke ha de-sysop-mulighet". Først når man har vedtatt om man skal ha de-sysop, går man på videre avstemninger på hvilke regelr man skal ha for de-sysop. Dette er elementært, og benyttes av ordstyrere og dirigenter i alle organisasjoner. Mvh Bjoertvedt 15. sep 2008 kl. 21:19 (CEST)

    Tusen takk Bjoertvedt. Jeg sier ikke mer. Vennlig hilsen Jarvin 15. sep 2008 kl. 21:36 (CEST)
    Til Jeblad: Hvis det er som du sier at «Vi» (underforstått en liten gruppe) har vridd denne avstemningen så har jeg såpass tiltro til flertallet her at det hadde kommet en massiv strøm av stemmer mot. Til nå har 4 - fire - stemt mot, deg selv inkludert. Jeg tolker det som at de fleste kan leve med det forslaget som er lagt frem. Når det gjelder alternative tekster så kan enhver gå inn i de lagrede diskusjonene og se hvor sent de kom på bordet, selv etter gjentatte oppfordringer fra meg. Skal man bidra konstruktivt så må man komme med slikt så tidlig som mulig i prosessen, ikke rett før en avstemning. Den eneste grove uforstand jeg kan se her er om mulig Jeblads lite konstruktive bidrag i denne debatten og hva det vil føre til fremover.
    Til Haros, skal teksten endres så må det helt klart ny avstemning til, det er også derfor jeg noe sarkastisk ønsker Jeblad «lykke til» med å endre den etter den nå synes å bli vedtatt, for min del kommer jeg ihvertfall ikke til å legge to pinner i kors. Ulf Larsen 15. sep 2008 kl. 21:29 (CEST)
    Det må ikke nødvendigvis ny avstemning til for småjusteringer. Så lenge en endring ikke medfører protester og det man har konsensus om å endre er det ingen grunn til å gjennomføre nye avstemninger. nsaa 15. sep 2008 kl. 21:32 (CEST)
    I teorien har du helt rett i det Nsaa. I praksis vil protestene komme så fort et forslag kommer på bordet og den eneste måten å få frem en endring på vil være ved en avstemning, og selv det vil være vanskelig å organisere fordi meningene vil være så splittet. Med erfaring fra tidligere prosesser her, ikke minst denne, så vil en endring av den teksten vi nå vedtar ta tid, lang tid, så jeg tror Haros har helt rett i at vi både må leve med den og kan leve med den. Ulf Larsen 15. sep 2008 kl. 21:42 (CEST)
    Hvis ingen brukere har innvendinger imot de endringer som er foreslått av Jeblad m.fl, er det ikke noe problem å få igjennom en slik endring uten avstemning. H92 (d · b · @) 16. sep 2008 kl. 19:30 (CEST)
    Det var en, … kreativ omskriving … men jeg har vel oppfattet at du mener det her er helt uproblematisk. Jeg tror ikke det hadde spilt noen rolle hvilken form dette hadde fått, elelr hvor det ble skrevet, for du vil rett og slett ikke se at det har vært innsigelser overhodet. Det ble tatt opp på adminlista 1. september (det er også omtalt på Wikipedia-diskusjon:Avstemninger/De-sysop/Detaljer 1. september, første innlegg på Wikipedia-diskusjon:Avstemninger/De-sysop identifiserer også problemet 2. september), og etter at flere var gjort oppmerksom på dette og ingenting skjedde, og ikke minst det var signalert betydelig «eierskap» på gjennomføringen av dette, ble det tatt opp på ny 8. september. 9. september ble avstemmingen likevel igangsatt, og slik jeg forstår tidligere diskusjoner så var det en forutsetning fra flere parter at teksten skulle evalueres. Når dette ikke skjedde ble det sagt fra flere hold at teksten skulle evalueres etter avstemming nummer to, noe som nå blir avvist fra flere hold. Jeg synes de som stemmer for teksten bør tenke gjennom hva de faktisk stemmer, for de som har innsigelser kommer med all sannsynlighet til å bli oversett og innsigelsene neglisjert. — Jeblad 15. sep 2008 kl. 21:57 (CEST)
    Om det er noen som er kreativ her så må det være deg Jeblad, og at du avslutter med å igjen advare de som stemmer sier jo sitt. I kommentar ved siden av stemmegivning bruker du ord som «ubrukelig», «grov uforstand», «bevist unnlatelse» og tilsist «galskap å stemme for noe slikt». Vel - 24 av bidragsyterne her har stemt for, blant de 9 administratorer - hvem som har mistet forstanden er opp til almuen å bedømme. Om jeg skal være så dristig å forsøke å tolke avstemningen så tror jeg dels den viser at de fleste ikke bryr seg og om de gjør det så mener det det er bedre å få vedtatt en tekst nå - enn å ikke ha noen, og jeg tror faktisk det er slik det har stått. Jeg har ikke vært spesielt for denne teksten (eller andre forslag), men jeg har vært veldig for å få vedtatt noe. At vi har vært i en situasjon hvor vi ikke kan avsette en vrang admin har jeg ansett som svært uheldig, både internt og eksternt. Nå har vi fått dette regelverket på plass. At Jeblad ikke har bidratt konstruktivt men har trenert det til det siste får stå for hans regning. Ulf Larsen 15. sep 2008 kl. 22:27 (CEST)
    Det har vært fritt opp til enhver å bidra til denne prosessen. Med sin destruktive oppførsel og ufine karakteristikker har Jeblad vist en umodenhet som gjør at han har mistet enhver tillit. PeccataMundi 15. sep 2008 kl. 22:38 (CEST)
    • «Det ble tatt opp på adminlista 1. september» Jeg vil bare få informere alle om at hva som Det ble tatt opp på adminlista ikke har større betydning enn andre private samtaler. (bare så nye ikke tror at dette er et slags styringsverktøy). Harry Wad 15. sep 2008 kl. 22:44 (CEST)
    De samme tingene er også tatt på diskusjonssider så det er ikke noe spesielt at det har vært oppe på adminlista. Det er også langt fler enn meg som mener at de er overkjørt i den her prosessen, og at den aktuelle teksten er alt for dårlig. I det siste er det også flere som har strøket sine kommentarer etter at det er diskutert å stryke stemmene deres, noe som sier sitt om hvor mye prestisje det legges i at dette skal gå gjennom uten innsigelser. Betinget stemming er ikke bra, men å true folk med å stryke stemmene deres fordi de sier sin mening er veldig drøyt. — Jeblad 15. sep 2008 kl. 22:50 (CEST)
    Jeblad, det er 4 - fire - personer som har stemt mot dette, og du er en av de, mens 24 har stemt for til nå, det blir en relativ tung overvekt til støtte for det forslaget som er lagt frem. Og du snakker om å bli overkjørt, eller er det bare at du ikke kan innse at du ikke klarte å stoppe det de fleste her ønsker, å ha et regelverk dersom en admin fungerer svært dårlig? Man undres. Igjen - jeg har ikke hatt noe spesielt forhold til den teksten vi nå stemmer over, for min del kunne det godt vært 25% i stedet for 75% og det kunne godt vært en tekst som var enda klarere, men det viktigste er at vi har noe - det er en stor forbedring fra dagens tilstand. At Jeblad ikke kan innse det, at han i stedet for å bidra konstruktivt i prosessen, å fremme alternative forslag - istedet velger å kverulere til siste stund, sier sitt. Ulf Larsen 15. sep 2008 kl. 23:03 (CEST)
    Jeg har bidratt i prosessen, og jeg og andre har kommet med gjentatte innspill der jeg mener ting går i feil retning. At Ulf ikke vil innse det får være hans problem. Det som er ille for oss er at vi får et regelverk som bruker en formulering som gjør det umulig å gjennomføre vedtak uten at teksten endres. Dette er fakta og det er uvesentlig hvorvidt Ulf, eller et større eller mindre «flertall» mener noe annet. — Jeblad 15. sep 2008 kl. 23:16 (CEST)
    Igjen - enhver kan gå inn og se når de enkelt har gjort hva, jeg fastholder min påstand at Jeblad har vært lite konstruktiv her. At han fortsetter med å hevde at «vi får et regelverk som bruker en formulering som gjør det umulig å gjennomføre vedtak» sier igjen sitt. Det er jo en ganske solid nedvurdering av de 24 som har stemt for dette forslaget, noen annen måte kan ikke jeg tolke det på. Jeg vil også fremholde at det Jeblad tar opp er et mer hypotetisk problem og uansett står det han og andre fritt til å forsøke å forbedre teksten etter avstemningen. Igjen - Jeblad VET, selv om kun 3 - tre - andre bidragsytere her har fulgt han i å forsøke å stemme ned dette forslaget og selv om det er 6 ja-stemmer for hver nei-stemme. Ulf Larsen 15. sep 2008 kl. 23:41 (CEST)
    Ta en titt på kommentarene til ja-stemmene før du hevder at det ikke er, og har vært, innsigelser. — Jeblad 15. sep 2008 kl. 23:45 (CEST)
    Jeg har ikke hevdet at det ikke er innsigelser - du sparker inn en åpen dør. Men du hevder - på tvers av avstemningsresultatet over, at du vet bedre enn alle andre om dette. Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 00:06 (CEST)

    Avsluttende kommentar: Avstemningen er nå ferdig, teksten over legges inn på sidene til administrator og de som ønsker å endre/utvide teksten får ta det på diskusjonssidene der - inntil noe annet er bestemt er det da overnevnte tekst som gjelder om vi får en situasjon med en umulig admin. Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 00:08 (CEST)

    Jeg foreslår å gjøre hele avstemmingsprosessen på nytt, og å la folk si sin mening også om de andre forslagene som har kommet inn. ImanI 16. sep 2008 kl. 04:18 (CEST)

    Vi har hatt en avstemning. Den er gjeldene. Det blir ingen ny avstemning nå. Nå har vi desysop og kan endre på ting etter erfaring eller dersom flertallet (ikke avstemning) ønsker forandringer. Lev med dette. — Flums { d | b | @ } 16. sep 2008 kl. 07:43 (CEST)
    En person med adminrettigheter må kunne kastes når som helst hvis vedkommende ikke oppfører seg, uansett på hvilke vilkår vervet er gitt, også åremål. Åremål er en utmerket ordning som bør innføres. PeccataMundi 16. sep 2008 kl. 18:58 (CEST)

    Forslag til løsning[rediger kilde]

    Har inntrykk av at det er konsensus for justering av teksten, og i så fall er jo ikke en ny avstemming nødvendig. Foreslår følgende (ingen tekst er fjernet, og tillagt tekst er uthevet):
    <<Dersom 6 eller flere brukere, stemmeberettigede ved administratornominasjon, krever det, åpnes «de-sysop» på den administrator de har mistillit til. Prosessen styres av samme regler som for nominasjon av administrator og avstemning holdes på samme side. Vedkommende administrator skal varsles og gis en frist på tre døgn til å bekrefte mottatt varsel før prosessen kan begynne, enten ved melding på brukersiden, eller ved e-post. Tidsfristen løper fra første handling vedkommende utfører som administrator etter at han/hun er varslet. Administratorrettigheter inndras dersom det etter avstemningsperioden er 20 eller flere stemmer, og minst 75 % av disse er for fjerning av administratorrettigheter. Det stemmes enten for eller mot; nøytrale stemmer regnes ikke.>> Nording 16. sep 2008 kl. 05:52 (CEST)

    Synes frista kan være på ei uke, tre dager er relativt lite. Tror også «handling vedkommende utfører som administrator» er litt utydelig; det kan tolkes som administratorhandling (type sletting, blokkering, etc), men bør innbefatte redigering, flytting o.l. også. Jon Harald Søby 16. sep 2008 kl. 12:48 (CEST)
    En uke og enhver aktivitet fra brukeren høres greit ut for meg. Btd 16. sep 2008 kl. 13:04 (CEST)
    Det bør være et krav om at meldingen skal være på brukerdiskusjonssiden til administratoren og eventuelt i tillegg over epost. Vi må ha mulighet til å spore dette i logger som er offentlig tilgjengelige. Ellers er en uke helt greit, tre dager er lite. Se gjerne Wikipedia:De-sysop/Alternativ for mer rundt dette. --Stigmj 16. sep 2008 kl. 14:13 (CEST)

    Jeg tenkte på den fortolkningsmuligheten, men håpet forgjeves at ingen skulle kommentere det =) Formulerte det slik fordi en admin jo kan ha en eller flere andre brukerkontoer også, som ikke har adminstatus. Grunnen til at jeg skrev "handling" og ikke "redigering" er at jeg mener å ha lest en plass at ikke alle handlinger reknes som redigeringer, f.eks. godkjenning av andres bidrag. Justert forslag:
    <<Dersom 6 eller flere brukere som er stemmeberettigede ved administratornominasjon krever det, åpnes «de-sysop» på den administrator de har mistillit til. Prosessen styres av samme regler som for nominasjon av administrator og avstemning holdes på samme side. Vedkommende administrator skal varsles og gis frist på en uke til å bekrefte mottatt varsel før prosessen kan begynne. Både varsel til og bekreftelse fra administratoren skal skrives på vedkommendes brukerdiskusjonsside. Tidsfristen løper fra første handling som utføres med vedkommendes administrator-brukerkonto etter at varsel er gitt. Administratorrettigheter inndras dersom det etter avstemningsperioden er 20 eller flere stemmer, og minst 75 % av disse er for fjerning av administratorrettigheter. Det stemmes enten for eller mot; nøytrale stemmer regnes ikke.>> Nording 16. sep 2008 kl. 15:12 (CEST)

    Jeg vil at teksten og "mattegrafikken" skal være lik, så det ikke er rom for tvil, derfor forslår jeg endringen «Administratorrettigheter inndras dersom det etter avstemningsperioden er 20 eller flere stemmer, og fra og med 75 % av disse er for fjerning av administratorrettigheter.». I det tilfellet at de-sysop blir åpnet, regner jeg med at vedkommende administrator uansett vil få epostbeskjed om dette, og at det ikke behøver å stå i «teksten». — Kagee 19. sep 2008 kl. 21:31 (CEST)

    Kommentarer[rediger kilde]

    Diskusjonene fra den første forkastede avstemningen befinner seg her: Wikipedia-diskusjon:Avstemninger/De-sysop/Forkastet
    Diskusjonene i forkant av den forrige avstemningen befinner seg her: Wikipedia-diskusjon:Avstemninger/De-sysop/Detaljer
    Diskusjonene under den første gjennomførte avstemningen har blitt flyttet til Wikipedia-diskusjon:Avstemninger/De-sysop/Detaljer#Kommentarer under valgets gang
    Diskusjonen før avstemningen om for/imot de-sysop som stod under denne headingen har blitt flyttet til Wikipedia-diskusjon:Avstemninger/De-sysop#Kommentarer før avstemningen startet - del2

    Wikimedia Norge - status og planer fremover[rediger kilde]

    Det er nå snart halvannet år siden Wikimedia Norge ble stiftet, for min del ser jeg frem til å betale medlemskontingent og jeg ser frem til at en slik organisasjon kan være vårt ansikt utad og ikke minst være en kraftig pådriver for at vi får vår del av de midler som det offentlige og private stiller til rådighet for læremidler, nettleksikon m.m. Denne uttalelsen fra Trond Giske:

    Vi har i mange år jobbet med å få til et digitalt leksikon. Dette leksikonet er et gjennombrudd i dette arbeidet.

    -viser ganske tydelig hva vi trenger Wikimedia Norge for. Som enkeltpersoner har vi ikke noe å komme med ved å kontakte Trond Giske, men med en fungerende organisasjon som Wikimedia Norge i ryggen har vi et helt annet grunnlag for å få dialog med interessante etater og organisasjoner.

    Så hva er status, hvor langt har registreringen av organisasjonen kommet, hva er planene videre fremover, hva tanker har man med hensyn til å få midler både fra private stiftelser og det offentlige som kan bidra til å bygge opp under det arbeide de mange frivillige driver her (les kurs, kurs og atter kurs). Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 17:26 (CEST)

    Vi hadde nylig styremøte og det skjer ting, registreringen er igansatt. Det er planer om tingene du nevner, men jeg synes det blir mer riktig at vår styreleder kommenterer dette og ber han om det. — Flums { d | b | @ } 16. sep 2008 kl. 18:43 (CEST)
    Jeg er helt enig med Ulf Larsen om at det må handles raskt. Vi har sannsynligvis tapt den største kilden, NB. Vi som prosjekt har vært mer opptatt av å slette gamle bilder vi har lastet opp fra NB. Det blir litt komisk at vår største konkurrent nå får dette gratis. SNL vil få et enormt forsprang med alt det lyd, video og bildemateriale NB har. Jeg håper for prosjektet sin del at vi nå konsentrerer oss om å få kontakt med myndighetene slik at vi også kan få noen ressurser. NFI har et enormt bildemateriale knyttet til film. Har tidligere ytret et ønske om at vi samlet kunne ta kontakt med de for å spre norsk filmkultur. Det har tidligere blitt avvist her inne, håper at holdningen har endret seg noe nå. Det er tid for handling. Vennlig hilsen Jarvin 16. sep 2008 kl. 19:04 (CEST)
    flere bilder av film osv har jeg etterlyst flere ganger. Med beinharde frie bilder-linja så for man ikke bilder før rundt århundreskiftet. Jeg håper grep blir gjort slik at vi kan bruke langt flere bilder.Ezzex 16. sep 2008 kl. 22:59 (CEST)
    Som du sier Jarvin så er det absolutt tid for å handle, men jeg tror ikke NB er tapt. NB forvalter vår felles hukommelse, at det kun skal stilles til rådighet for et kommersielt foretakende hvor man skal måtte plages med reklame for å få nyte godt av det man har betalt over skatteseddelen i mange år er det ingen som helst rimelighet i. Jeg er overhodet ikke redd for dette, men ser det som en meget god anledning til å få gjennomslag for at vi er svært viktige, vi brukes og vi har et mye større potensiale enn hva SNL har, både med vår ikke-kommersielle modell og med vår internasjonale tilknytning - Wikipedia er jo virkelig internasjonalt mens SNL er en liten infopølsebod i Norge... Husk Gandhi: «Først ignorerer de deg, så ler de av deg, så slåss de med deg og så vinner du.» - med andre ord, vi er i ferd med å slå de! mvh - Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 19:43 (CEST)
    Det er mulig du har rett Ulf, men det er vanskelig å spå om fremtiden. Jeg ser at SNL har andre lisenser enn oss når det gjelder bildebruk, og det skal vi ikke kimse av. Vennlig hilsen Jarvin 16. sep 2008 kl. 19:51 (CEST)

    Jeg mener SNLs utspill og NBs støtte til det gir oss gode kort og vi bør kreve at:

    • Vi får tilsvarende tilgang til NB og samarbeid som det SNL får
    • Vi får minst samme beløp fra ABM-utvikling, dvs en million i året

    Og om noen lurer på hva vi skal bruke de pengene til så er det IKKE penger for å skrive artikler, det gjør vi med glede gratis, men det er fast ansatte som kan reise land og strand rundt for å kurse folk i hva Wikipedia er, hvordan en kan bruke det, og sist, men ikke minst - hvordan en kan bidra til Wikipedia! Men skal vi gå ut og kreve dette - som er helt rettmessig og fornuftig, i og med at det er oss som blir brukt - så må vi ha en organisasjon som stiller kravet, det holder ikke at Ulf Larsen, frivillig bidragsyter gjør det. Så Wikimedia Norge må på banen for å få realisert dette. Og for ordens skyld, jeg snakker ikke for min syke mor - dvs at jeg har ikke behov for noen slik jobb, men jeg er sikker på at vi kan få flere gode kandidater når vi har pengene. Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 20:11 (CEST)

    Jeg tror det er på tide at folk innser hva dette egentlig betyr. Det betyr at staten, ved ABMu og Nasjonalbiblioteket, har valgt side i diskusjonen om en modell for oppbygging av et «nasjonalt leksikon» og at det er lite å hente for oss. Hvis vi skal få økonomisk støtte så tror jeg vi må henvende oss til helt andre enn staten via ABMu, selv om det kan virke som om vi har mer støtte i enkelte departement enn andre. — Jeblad 16. sep 2008 kl. 20:33 (CEST)

    Norska staten är en av de rikaste i världen. Den har råd att skicka 1 MNOK till SNL och 1 MNOK till Wikimedia Norge. Problemet är att Wikimedia Norge inte existerar än. Vad sjutton håller ni på med? Få det gjort! Så, vad ska Wikimedia Norge med pengarna till? Ni ska arrangera Wikipedia Academy 2009 i Norge, ni ska åka runt på mässor och utställningar och berätta att Wikipedia finns och hur det kan användas. Ni ska stötta Wikimedia Foundation med servrar. Norge är ett rikt land, så ni ska också stötta Wikipedia på bengali, hindi och några till språk i fattigare länder. Här är kontakten till Nobels Fredssenter (där Jimbo talade) och Wikipedias flerspråkighet en tillgång, som SNL inte kan matcha. Nå, nu vet vi vad Wikimedia Norge ska ha pengarna till. Men de kommer nog inte från ABMu eller staten. Så var kan de komma ifrån? Finns det några bra stiftelser/fonder att söka pengar ifrån i Norge? Sponsoring från Statoil/Norsk Hydro, Norske Veritas, Opera eller liknande? Det finns ju pengar i Norge. --LA2 16. sep 2008 kl. 21:40 (CEST)
    Det var et interessant innspill, men faktum er at staten kanaliserer penger til den typen aktivitet som vi bedriver gjennom ABMu og de har gjort et valg på hvordan de vil bruke disse pengene. Vi har videre klare formuleringer i vedtektene for hva vi skal arbeide med, og skal vi gå vekk fra disse så må vi ha en god grunn til det. Hvis du ønsker å arbeide med oss i å få til saker så er det sikkert en åpning for det, men da må nok innspillene være mer konkrete enn at «noen skal gjøre noe». — Jeblad 16. sep 2008 kl. 21:51 (CEST)
    Jeblad skriver: «Jeg tror det er på tide at folk innser hva dette egentlig betyr. Det betyr at staten, ved ABMu og Nasjonalbiblioteket, har valgt side i diskusjonen om en modell for oppbygging av et «nasjonalt leksikon» og at det er lite å hente for oss.» Den norske stat ved den rød-grønne regjering må gjerne velge side men det kan være at de har gjort opp regning uten vert her.
    Norge er som kjent medlem av EØS og i en sak med to aktører - SNL og Wikipedia, så betviler jeg sterkt at staten kan gi preferanse til en av partene. For å si det i klartekst: Om vi ikke får minst det samme som SNL så går vi til konkurransetilsynet, eventuelt videre til EØS/EU. Men skal vi kunne følge opp dette så må vi ha en organisasjon, og hele basis for det er at den er registrert, da holder det ikke som Jeblad skriver under at, «Brønnøysundregistrering blir fulgt opp av Marius, og er en forutsetning for å kunne få til .no-domener.»
    Dette har pågått i halvannet år, Norge har som stat effektive rutiner på dette (registrering av organisasjoner) så det må ligge på oss. Hvor langt er vi i prosessen, når er vi ferdig registrert, og om det har stoppet opp, hvor er problemet. Igjen - dette er viktig, vi har ingen organisasjon før vi er ferdig registrert så vi må få dette i orden nå. Når det er oppe og går med orgnummer så kan vi starte et rush med registrering medlemmer, kontingent osv og ta opp konkurransen med SNL om de pengene og tilgangen til NB som rettelig tilkommer oss. LA2 har helt rett - vi må få ut fingeren og det må skje nå. Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 22:10 (CEST)
    Jeblad skrev "Vi har videre klare formuleringer i vedtektene for hva vi skal arbeide med". Ja, självklart! Men allt det jag föreslog (Wikipedia Academy, mässor, utställningar) ryms inom §2.4: "markedsføre Wikimedias prosjekter". --LA2 16. sep 2008 kl. 22:44 (CEST)
    LA2, det er noe som heter first thing first, i vårt tilfelle betyr dette å få registrert Wikimedia Norge, og det er også derfor jeg nok en gang har tatt opp dette på Tinget og ber om å få en helt konkret statusmelding på hvor langt vi er i registrering, når det er ferdig og om det er noe problem, hva som stopper oss og hva vi kan gjøre med det. Før vi har vår organisasjon oppe så har vi et sterkt handikap. Når den er klar så er det helt sikkert mange ideer om hva som kan gjøres, men jeg vil påstå at det beste vi kan gjøre er å rekruttere flere skribenter = flere artikler = høyning av kvalitetsnivået = enda flere lesere. Heller enn å reise rundt og reklamere, så la oss ha fast ansatte som kan reise rundt og kurse, jeg er overbevist om at vi kan fange opp mange flere bidragsytere om vi bare kan tilby kurs og ha fast ansatte folk som arbeider med dette daglig - og har fokus på det. Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 22:52 (CEST)

    Leksikalt interessant i biografier[rediger kilde]

    Jeg har nettopp fjernet et avsnitt i en artikkel om Helge Lund hvor det vises til en artikkel av Erling Borgen hvor Lund anklages for å gå «gå udemokratiske og korrupte regimers ærend». Dels var det ingen referanse til utsagnet/avsnittet (bare det bør holde til å slette), dels er Lund leder for et stort aksjeselskap og gjør vel slik sett hva eierne ber om - i dette tilfelle i stor grad den norske stat. Og dels kan en spørre hvor relevant en slik kronikk er som gjør at den fortjener et avsnitt i en artikkel, jeg vil tro at Lund har vært emne for en del kronikker og artikler...

    Jeg er absolutt ikke imot at det skal nevnes negative sider ved personer i ledende posisjoner, men skal vi få et ry som et godt leksikon så må vi klare å levere biografiske artikler uten å hive oss på første og beste bølge (les siste positive/negative presseomtale). Hvis en ikke er sikker på hva som skal med så mener jeg det er en fordel å ta med så lite som mulig - bedre lite og godt enn mye og dårlig. Ulf Larsen 15. sep 2008 kl. 15:53 (CEST)

    1. Eierne er ikke ansvarlig for et aksjeselskaps handlinger, og har heller ikke innflytelse på driften ut over den mulighet for påvirkning de har gjennom generalforsamling ved valg av representanter. Staten som «aktiv eier» er et debattert tema, og i høyeste grad en varm potet. Mao: statlig innblanding i driften unngås.
    2. Der var gitt referanse for opplysningen ved dato og publikasjon.
    3. Både Aftenposten og Erling Lund er, hver for seg eller sammen, i høyeste grad refererbare.
    4. Kritisk informasjon om konsernlederens drift av Norges pengemaskin nummer 1 er relevant og derfor leksikalsk.
    5. Jeg leser, med noe undring, at du beskriver dette som «å hive oss på første og beste bølge (les siste positive/negative presseomtale)». Ønsker du informasjon om hva StatoilHydro faktisk driver med?
    6. Jeg tilbakestiller tilbakestillingen og fører på ytterligere referanse. ImanI 16. sep 2008 kl. 05:15 (CEST)
    Jeg har sett på det ImanI har lagt til i artikkelen om Helge Lund, med tanke på artikkelens størrelse, at dette er kritikk fra et mindre antall kilder så er jeg skeptisk til å ha det med i artikkelen, det har vært mye slik kritikk fra ulikt hold som har kritikk til Statoil og Lund. Jeg kommer imidlertid ikke til å bidra til redigering på artikkelen, om flertallet er enig med ImanI og mener dette er en bra biografi så skal det få stå i fred for min del.
    Mitt siktepunkt med å nevne dette på Tinget er at vi risikerer å få en rad POV biografiartikler - artikler som vil virke negativt på vårt omdømme som et leksikon der man finner tilnærmet nøytral og relevant informasjon. I stedet risikerer vi å bli et nettsted hvor det siste av kritiske kommentarer fra venstresiden, høyresiden, miljøsiden klistres inn. Ikke hva jeg har oppfattet som vårt mål. Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 09:32 (CEST)
    Jeg er enig med Ulf Larsen og synes dette er en viktig prinsipiell diskusjon. Jeg kopierer likevel denne diskusjonen likevel til artikkelens diskusjonsside slik at debatten rundt det konkrete eksempelet kan fortsette der. Floyd 16. sep 2008 kl. 11:52 (CEST)
    Hvis et selskap eller en person begår handlinger som medfører kritisk omtale i dagspressen så kan vi ikke uten videre neglisjere all omtale bare fordi det er «kritikk». Vi skal derimot vurdere hva som har relevans i et leksikon. — Jeblad 16. sep 2008 kl. 12:25 (CEST)
    Vi skal selvfølgelig ikke neglisjere omtale selv om den er kritisk, det er overhodet ikke mitt poeng. Mitt siktemål er at vi forsøker å skrive et leksikon, som skal være balansert og nøytralt. I en biografi skal vi nevne det vesentlige i en persons liv. I den aktuelle biografien jeg har pekt på så er jeg skeptisk til hvor relevant kritikken mot Helge Lund er i det større bilde av han og jeg argumenterer for at vi heller bør være i overkant forsiktig enn å hive oss på første og beste kritikk. Dersom det er noe substans i kritikken, så vil den bli stående og da kan vi tidsnok få den inn i artikkelen.
    Ta for eksempel tilsvarende artikkel om Jon Fredrik Baksaas, det er noe om datteren og venninner, litt om opsjoner og så kritikk fra Muhammad Yunus om Telenors engasjement i Bangladesh. Hvor relevant er dette for det større bildet av Baksaas? Spesielt det siste, mht Bangladesh er det mye som tyder på at det er rått spill fra Yunus sin side for ved press mot Telenor skaffe seg en større andel i et selskap uten å betale for det. Det er flere som mener at norske medier i denne saken har løpt Yunus sitt ærend uten å tenke seg videre om, eller «nyttige idioter» som en kommentator i Nettavisen skriver, mens Trygve Hegnar bruker uttrykket «frekkhet uten grenser». Og for de som ikke vet det, så er Yunus, i tillegg til å ha mottatt Nobels Fredspris, også bankmann og har økonomiske interesser som han tydeligvis følger opp med ulike midler. Så hvor står da vi - har vi gjort en samfunnsnyttig innsats ved på gi en rett presentasjon av Baksaas eller er det klipp og lim fra avisene og med det hengt oss på siste taler på torget? Jeg frykter det siste og jeg mener dette viser klart at vi har behov for en prinsipiell debatt om dette. Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 12:56 (CEST)
    Dette er en omfattende diskusjon. Hvem er det som skal avgjøre hva og når noe er blitt relevant nok? Svært mange artikler om levende personer blir skrevet som respons på at de er i nyhetsbildet på en positiv eller negativ måte. Kanskje er det også derfor mange slår opp på artikkelen. Og skeivhet vil vi vel alltid ha, ettersom vi ikke har profesjonelle biografer, men amatører som leiter opp litt stoff her og der.
    La oss f.eks ta artikkelen om Gerd-Liv Valla. Her har forholda rundt hennes avgang fått like stor plass som hennes virke ellers i LO (pluss at avgangen har en egen artikkel). Sånn er det sikkert blitt fordi avgangen var en stor mediesak som mange her kunne skrive om. Vallas innsats for likelønn er litt vanskeligere å få omtalt og dokumentert.
    Vallas fortid som kommunist (uten makt og innflytelse) har like mye omtale som tida som justisminister (med innflytelse). Og fra tida i justisdepartementet er det en gammel flykapringssak som trekkes fram. Naturligvis fordi ingen her (inkl meg sjølv) har gått gjennom statsrådsprotokollene (eller hva det heter) for å se hvilke saker som blei behandla i hennes tid.
    Eller sjekk Toralv Maurstad. Han har spilt i Hotell Cæsar (nevnt), men også vært (en omstridt) sjef på Nationaltheatret (ikke nevnt).
    Wikipedia er notorisk skeivt, og det finnes neppe noen måte å unngå det på. Det er skeivt i hvilke artikler som finnes og i omtalen innafor den enkelte artikkelen. Den beste måten å fjerne skeivhet på er ikke å fjerne dokumenterte «uvesentligheter», men å fylle på med omtale av det en mener er viktig.
    (Når det gjelder kritikken av Lund og Baksaas ville jeg personlig valgt å ha det meste av den i omtalen av selskapene.)
    Hilsen GAD 16. sep 2008 kl. 14:39 (CEST)
    Argumentet er som følger: Et tema om en hendelse i en persons liv skal ikke få større plass i artikkelen en den forholdsmessige plassen hendelsen har utgjort i personens liv; eller: En aktivitet i en organisasjon skal ikke få mer omtale enn den forholdsmessige størrelsen utgjør av organisasjonens totale aktiviteter; eller: Et firmas handling på et bestemt område skal ikke få mer omtale enn hva handlingen utgjør av firmaets totale aktiveiter.
    Argumentet er etter min mening en missforståelse av retningslinjene, og holdningen er etter min mening til skade for Wikipedia.
    Takk til Ulf Larsen for å ha reist problemstillingen på Tinget. Den er brennaktuell, og det har vært vanskelig å få i gang en debatt rundt dette. ImanI 16. sep 2008 kl. 16:40 (CEST)
    Til bruker GAD, at Wikipedia er skjevt (dvs ofte ikke dekker et emne objektivt) er så, gitt hvordan det lages/utvikles, men vi har et ideal, og vi bør vel forsøke å strekke oss etter det, hvis mulig? Hvis ikke så sitter vi bare og avventer inntil ti tusen redigeringer har snudd artikkelen om og personen for lengst har gått ut av tiden og mistet interesse - i såfall blir det vel kun historiske personer vi kan klare å lage NPOV artikler om. Jeg vet det er vanskelig, men jeg tror vi kan klare bedre enn det, i det minste må vi ha det som mål.
    Til bruker ImanI, vi kan gjerne være uenig, men da bør vi forsøke å bli enig om hva vi er uenig om, slik du fremstiller mitt standpunkt så kjenner jeg meg ikke igjen i det. Det er helt klart at en minutiøs konvertering av den typen du fremstiller der vil fare galt avsted. Ta f.eks Olof Palmes nyttårstale 1972, neppe mer enn ti minutter og således ikke interessant etter slik du legger det frem, men helt klart leksikalt interessant. En enklere måte å vurdere dette på er: Hadde denne artikkelen vært slik, om den hadde stått i Store norske leksikon eller Encyclopedia Britannica - altså SNL/EB-testen. Ideelt sett mener jeg en artikkel bør etterstrebe å passere det nåløyet, først da kan vi si oss fornøyd. Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 17:19 (CEST)
    Ulf Larsen: Jeg er ikke helt sikker på om jeg skal gi deg rett eller om jeg skal si at du tar feil. Begge deler, kanskje...
    Først vil jeg si at det ikke var ditt synspunkt jeg fremstilte. Jeg kan se at det kan oppfattes slik, og jeg beklager at jeg skrev det uten å presisere nærmere.
    Dernest vil jeg si at det argumentet jeg fremstilte er det argumentet jeg, og flere, stadig møter i det praktiske arbeidet med artikler. Problemstillingen din setter derfor fingeren på et spørsmål som er aktuelt, og som ikke er gjennomdebattert. I hvilken grad skal artiklers innhold kun baseres på teknoøkonomiske faktorer, og/eller i hvilken grad skal menneskelige konsekvenser ha innvirkning på hvordan artiklers temaer vektes.
    Jeg må ellers innrømme at jeg ikke helt forstår hva begrepet «minutiøs konvertering» betyr, og at jeg heller ikke kjenner til de nøyaktige retningslinjene for SNL/EB-testen. Om det siste antar jeg i hvert fall at nøyaktige retningslinjer må foreligge før vi tar den i bruk? ImanI 17. sep 2008 kl. 05:29 (CEST)
    (Dette er kanskje utenfor debatten.) Denne siden Jan Hanvold er en biografi over en person, der så godt som alt er kritikk og det uten referanser. Jeg synes den gjør Wikipedia «litt dårligere», men selv har jeg ingen opplysninger å skrive inn. Jeg har prøvd å finne referanser på nettet, noen ganger, men mest uten å lykkes. Til og med Trygve Hegnar tillegges uttalelser, - jeg er ikke i stand til å verifisere uttalelsen. Halvard 16. sep 2008 kl. 20:02 (CEST)

    Til bruker ImanI; SNL/EB-testen er at artikkelen/biografien ville være tilnærmet den sammen som om den sto i Store norske leksikon eller Encyclopedia Britannica. Så kan du jo spørre hva hensikten da er med å ha et eget leksikon. I såfall får jeg si som Arve Opsahl, det jentene i Lisboa har - det har de i Lisboa (underforstått, det var der han var). Rent bortsett fra dette så tror jeg ikke denne saken har alminnelig interesse, tyder ikke slik ut fra mangel på innlegg - så jeg tror vi rolig kan gå hvert til vårt og fortsette å skrive vanlige artikler.

    Til Halvard: Enig med du vedrørende Hanvold, men jeg har heller ingen kjennskap til mannen utover det som står der, men tynt og kritisk var det. mvh - Ulf Larsen 17. sep 2008 kl. 07:11 (CEST)

    Vi definerer ikke våre kriterier for relevans utfra hverken Store Norske eller noe annet leksikon. Vi definerer vårt innhold utfra våre skrevne, og uskrevne, relevansregler slik de til enhver tid tolkes av nettsamfunnet. — Jeblad 17. sep 2008 kl. 07:47 (CEST)

    Wikipedia:WikiProject Check Wikipedia[rediger kilde]

    Hello, I have create a new page Wikipedia:WikiProject Check Wikipedia. There you can find many syntax errors in the no.wikipedia. I hope I can help you with this page. Every morning my script scan the wikipedia and you can find a update page. Please copy this page then at the wikipedia. -- sk 16. sep 2008 kl. 22:25 (CEST)

    I would really like to thank you! This is a GREAT tool! Love from all norwegians :) — Flums { d | b | @ } 16. sep 2008 kl. 23:41 (CEST)
    Skall sidan ha detta namn, eller borde den heta exempelvis Wikipedia:Underprosjekter/Syntakskontroll? På sv.wp har vi kallat den sv:Wikipedia:Projekt wikifiering/Syntaxfel eftersom vi inte ser detta som ett eget underprosjekt, utan som ett verktyg till det befintliga "projekt wikifiering". Det är bara att meddela Stefan Kühn vad sidan bör heta, på sidan de:Benutzer:Stefan Kühn/Check Wikipedia. --LA2 17. sep 2008 kl. 12:41 (CEST)

    Norbits[rediger kilde]

    Det er nå oppslag om Norbits på flere nettaviser [6] [7] og vår artikkel med informasjon om nettverket blir koblet med et tjenestenektangrep (DOS-angrep) på deres servere. Antakelig er serverene til Norbits utsatt for angrep fra et botnett. Koblingen er noe uheldig og har vel egentlig lite for seg. Laaknor blir intervjuet i Nettavisen og forteller om hvordan vi vurderer en slik artikkel, og gjør greit rede for dette. — Jeblad 15. sep 2008 kl. 12:52 (CEST)

    Etter kommentarer fra lesere av ITavisen i forrige uke, så virker det som at enkelte folk er veldig engasjert i dette. Vi bør kanskje holde øynene åpne i tilfelle noen skulle ønske å hevne seg på oss med vandalisme, for at Norbits sliter. Blue Elf 15. sep 2008 kl. 13:00 (CEST)
    Tipper Norbits forsvinner som offentlig fenomen. Igrunnen er det merkelig at de var så åpent tilgjengelig. — Jeblad 15. sep 2008 kl. 13:46 (CEST)
    Artikkelen hvor uttalelsen fra Lars Åge Kamfjord ligger, finnes her: Knuste norsk fildelingsgigant Broboman 16. sep 2008 kl. 13:28 (CEST)

    Norbits er forresten den nest mest leste artikkelen på norsk Wikipedia denne måneden (etter Norge).[8] Mvh Mollerup 18. sep 2008 kl. 09:40 (CEST)

    Wikimedia Norge[rediger kilde]

    For oversikt over hva som skjer så er riktig sted foreløpig m:Wikimedia Norge, og om litt så håper vi at vi skal være på lufta med et eget nettsted på no.wikimedia.org. De forskjellige lokalavdelingene er også oppfordret til å lage en blogg for lokalavdelingen. Det er interesse for noe slikt, men ikke tatt noen endelig avgjørelse.

    Vedtektene er endret i samsvar med årsmøtevedtak og oversendt m:Chapters Committee. Såvidt jeg vet er det ikke kommet noe svar tilbake.

    Brønnøysundregistrering blir fulgt opp av Marius, og er en forutsetning for å kunne få til .no-domener. En slik registrering bør også på plass før det startes noen form for pengeinnsamling eller innbetaling av medlemsavgifter.

    Det er foreslått å gjøre en kronerulling blant våre største brukere, nettavisene, for å se om vi kan kickstarte lokalavdelingen, og undertegnede skal gjøre et forsøk på å få til noe. Det er også snakk om å sende noen konkrete søknader om større støtte, men det bør nok vurderes hvem vi skal rette en slik forespørsel til. Intensjonen med støtte er i første omgang å gjøre det mulig å få organisasjonen til å fungere, mer omfattende planer må utsettes til de mer presserende behovene er dekket.

    Vi har vurdert det slik at det er viktig å holde kurs, og planen er å lage kursmateriell på Wikibooks. Dette er et relativt stort prosjekt og det spørs om ikke noen utenfor styret må involveres om vi skal få fremdrift i det her.

    Styret diskuterer et mulig samarbeid med Askadam. Det diskuteres også et mulig sammarbeid med Retriever.

    Det vil senere bli gjort tilgjengelig et referat fra siste styremøte på undersidene på meta. — Jeblad 16. sep 2008 kl. 21:11 (CEST)

    En sak som både kan og absolutt bør gjøres helt uavhengig av registrering av organisasjonen er en pressemelding i forbindelse med det som har kommet fra SNL, og da med fokus på at «velkommen etter», og «fint at dere får et samarbeid med NB og penger fra ABM-utvikling - for det betyr at vi også skal ha det.».
    Å sende ut en slik pressemelding knyttet opp til en slik aktuell begivenhet er en gylden mulighet som absolutt bør gripes med begge hender! Og for å gi en «icing of the cake» så kan en eventuelt raskt forsøke å kontakte Jimmy Wales og høre om han har mulighet til å komme til Oslo i løpet av høsten til et passende kurs/seminar, som det som LA2 har nevt har blitt kjørt med stor suksess i Tyskland, nemlig Wikimedia Academy. Ulf Larsen 16. sep 2008 kl. 23:47 (CEST)
    Vi har diskutert dette, men for å sette igang større prosjekter av denne typen så trenger vi en eller flere sponsorer eller også penger i kassa. — Jeblad 17. sep 2008 kl. 00:37 (CEST)
    Jeblad, du trenger ikke sponsor/penger i kassa for å sende ut pressemelding. Og kurs/seminar skal vi klare å skrape sammen penger til, om Jimmy kommer betaler jeg personlig hans billett og hotell i Oslo så han kan bidra til å gi oss det søkelyset vi da får - igjen - jeg blar gjerne opp 20 tusen for å få han hit til å kaste glans over vår første Wikimedia Academy Norway. Jeg tipper BI er klar for å stille med lokaler, så kan vi jo la BI og UIO by mot hverandre for å få denne begivenheten. Men igjen - det er steg to, pressemelding er steg 1 - den må ut snarere enn fy! Ulf Larsen 17. sep 2008 kl. 00:54 (CEST)

    Men tilbake til trinn 0 - null, registreringen, Jeblad skriver: «Brønnøysundregistrering blir fulgt opp av Marius, og er en forutsetning for å kunne få til .no-domener.»

    Hva betyr det? Hvor langt har Marius kommet, når er vi ferdig registrert og om det er noen problemer, hva består de i, og når forventes de løst? Jeg beklager at jeg er spiss, men jeg har brukt endel energi på å bidra til å få igang dette og jeg kan fremdeles ikke betale inn min kontingent til en organisasjon, snart halvannet år etter jeg var med å stifte den. Så her må vi ha meget klare fakta på bordet om hva som skjer og når prosessen er ferdig så vi har et orgnummer i Brønnøysund. Ulf Larsen 17. sep 2008 kl. 00:58 (CEST)

    Har du prøvet å legge et spørsmål direkte hos ham? Kanskje du da får det svaret du roper etter her? :) Noorse 17. sep 2008 kl. 01:18 (CEST)
    Vi har aktører som gjerne vil ha han til Oslo, og hvis Ulf vil bli med på et spleiselag for å få det til så hadde det vært fint. — Jeblad 17. sep 2008 kl. 01:22 (CEST)

    Hei. Flott at du spurte på diskusjonssida, jeg følger ikke alltid like mye med på tinget (I dag var jeg her uansett, skal komme med noen tanker i en annen post angående SNL). Iallfall, registreringsprosessen: Jeg skal gladelig innrømme at jeg har blitt litt forsinket med dette, men jeg ville få klarert alt med styret omkring signering før jeg gikk videre med saken, når jeg endelig kom hjem etter to uker i Oslo ble jeg forkjølt, men nå er prosessen i gang, og i skrivende stund venter jeg på fødselsnummer til 1 av styrets medlemmer (som har lovet at det kommer i dag) før jeg kan trykke på "send inn skjema" hos brreg. Hva som deretter skjer kan jeg ikke svare på, men jeg kan love å ta tak i eventuelle henvendelser som måtte komme fra Brønnøysund så snart som mulig etter at de er mottatt. Håper dette var klargjørende. bombadil 17. sep 2008 kl. 10:23 (CEST)

    Det var meget bra - og om jeg kan gjøre noe så si i fra, det er jo ikke slik at vi har valgt dere inn i styret for at vi andre skal kunne sitte på baken og klage. Om det f.eks er behov for noe penger i prosessen så bidrar jeg f.eks gladelig, send meg en mail og jeg overfører så raskt jeg kan. Ulf Larsen 17. sep 2008 kl. 10:36 (CEST)

    Og _DER_ var meldinga sendt inn til Brønnøysund. Det står at tilbakemelding kommer i posten, så da er det vel bare å smøre seg med tålmodighet. Vi må uansett ikke glemme at vi faktisk fins selv om vi foreløpig ikke har verken medlemmer eller orgnummer. bombadil 17. sep 2008 kl. 23:27 (CEST)

    Igjen - meget bra! Og absolutt enig med Marius aka Bombadil at «vi faktisk fins», men også viktig at dette markeres på de måter som er mulig. Her er styrereferater, pressemeldinger osv. viktig, men såvidt jeg forstår så er det ting på gang og JHS har lagt ut første styrereferat og flere kommer forhåpentligvis på løpende bånd. Det er også viktig at vi andre husker at vi må gjøre vårt - dvs om det er noe vi blir bedt om fra styret og vi med rimelighet kan stille opp så bør vi gjøre det. Wikimedia Norge skal ikke gå oss vanlige frivillige bidragsytere i næringen, men vil være et viktig redskap for å få våre frivillige prosjekter til et nytt nivå ved at vi får et kontaktpunkt til myndigheter og offentlige og private organisasjoner og virksomheter. mvh - Ulf Larsen 18. sep 2008 kl. 09:40 (CEST)

    Referat fra styremøtet 29. august er nå posta på m:Wikimedia Norge/Referat fra styremøte 29. august 2008. Beklager at det har tatt så lang tid. Jon Harald Søby 17. sep 2008 kl. 01:17 (CEST)

    Til Noorse, om det er Marius du mener så går jeg ut fra at han har et øye med Tinget og om ikke regner jeg med at noen kan tipse han, jeg legger helt bevisst spørsmålet her fordi det har almen interesse. Til Jeblad, jeg blir veldig gjerne med på et spleiselag og er klar for om nødvendig å legge 20 lapper i potten, kan overføres konto umiddelbart om noen betviler min vilje til det. Til JHS - bedre sent enn aldri, men det er fint om det går kjappere neste gang, skal vi bygge Wikimedia Norge så må vi ha ut store og små nyheter, jevnt og trutt og så raskt som mulig. Ulf Larsen 17. sep 2008 kl. 01:28 (CEST)
    Ulf, takket være de alenlange diskusjonene og tonen som (for) ofte brukes her har jeg fjernet tinget fra overvåkning. Det koster humør og lyst til å delta. Wikipedia er IKKE et diskusjonsforum. Noorse 17. sep 2008 kl. 01:33 (CEST)
    Til Noorse, takk - det vet jeg meget godt, og stort sett så forsøker jeg å holde meg til å bidra til artikler, om du ser på min redigeringsliste så vil du se at jeg bruker mesteparten av min energi der. Grunnen til at jeg engasjerer meg i dette nå er fordi jeg mener det er strategisk viktig, vi har en meget god åpning og det er fremdeles ikke noe konkret mht registrering av Wikimedia Norge. Noen må kunne svare på dette, gi en klar melding om hva som har skjedd, hvor saken står og når vi er i havn med registrering, det er ikke verre enn det Noorse. Ulf Larsen 17. sep 2008 kl. 01:39 (CEST)
    Så gå til Marius, be ham svare på Tinget. Ikke fyll det med samme spørsmål x antall ganger. Videre har du sidene på meta. Noorse 17. sep 2008 kl. 01:40 (CEST)
    Da har jeg lagt en melding til Marius og håper han kan komme med en konkret og fyldig tilbakemelding på hvor langt dette har kommet. Ulf Larsen 17. sep 2008 kl. 01:50 (CEST)

    Permanent beskyttede sider[rediger kilde]

    Siden er beskyttet: Det kan være flere grunner til dette. Eventuelle endringer kan foreslås på diskusjonssiden.

    Vi har i dag disse malene for å merke artikler som er beskyttet for enten nye eller alle brukerne utenom administratorne. Jeg syns de blir litt for dominerende på artikler som er (nær) permanent beskyttet (f.eks Norge og Fremskrittspartiet). Bør vi innføre en hengelås i hjørnet for de som er er langtidsbeskyttet? Mvh Røed (d · en) 18. sep 2008 kl. 00:12 (CEST)

    Malen er overflødig da det allerede fremkommer av arkfanen som skifter fra «beskytt» til «avbeskytt». En mulighet er å legge til en styling av arkfanen for å forsterke effekten, for eksempel ved å dytte inn et hengelås. — Jeblad 18. sep 2008 kl. 00:21 (CEST)
    Det er kanskje ikke alle brukere som har arkfanen «beskytt» / «avbeskytt», og da synes Røeds forslag om hengelås relevant som informasjon uten at det forstyrrer. Finn Bjørklid 18. sep 2008 kl. 01:11 (CEST)


    Skulle vært arkfanen for viewsource. — Jeblad 18. sep 2008 kl. 01:15 (CEST)
    #ca-viewsource a, #ca-unprotect a {
      background-image: url("http://upload.wikimedia.org/wikipedia/no/9/94/Icons-micro-padlock.gif");
      background-repeat: no-repeat;
      background-position: left;
      padding-left: 10px !important;
      margin-left: 3px !important;
    }
    
    Vi har et par maler for å merke andre beskyttede maler, nemlig {{Pp-mal}} og {{Pp-delvis-mal}}. Disse er ikke «helt gode» med tanke på navngivning og kan gjerne også oppdateres til å være lik det som eventuelt vil benyttes for artikler. De har også muligheten til å la det bare bli en liten hengelås oppe i hjørnet. --Stigmj 18. sep 2008 kl. 01:16 (CEST)
    Problemet er at hjørnet er fylt opp av andre ting, og vi kan ikke teste om noe allerede er der i css. Vi trenger heller ikke si hvorfor noe er beskyttet for dette fremkommer av beskyttelsesloggen når brukere går inn på siden. Jeg mener derfor at vi skal gjøre det som medfører minst vedlikehold. — Jeblad 18. sep 2008 kl. 01:21 (CEST)

    Bokstaventiteter[rediger kilde]

    Tidligere var det en bot som gjorde oversettelse av entiteter, men jeg har ikke sett slikt bli endret på lenge. Burde vi ha en bot som oversetter bokstaventiteter til det de fremstår som i den ferdige teksten? For eksempel vil da &eacute; oversettes til é og &aring; vil oversettes til å. En del andre entiteter bør stå som de er da en oversettelse kan skape problemer, men mange av de kan sikkert oversettes. Det bør vel også gjøres en sjekk på hva som faktisk støttes av de forskjellige nettleserne. — Jeblad 18. sep 2008 kl. 18:05 (CEST)