Wikipedia:Skole og universitetsprosjekt/Faktorer som påvirker kvaliteten i Wikipedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Faktorer som påvirker kvaliteten i Wikipedia er viktig å påvise slik at vi om mulig kan påvirke de i positiv retning. Noen slike faktorer kan påvirkes ved å reise krav til skribentene, mens andre kan påvirkes gjennom å åpne for ekstra funksjonalitet. Hvis mulighetene for å lage kvalitetsmateriale er større enn mulighetene for å lage materiale av dårligere kvalitet, så vil kvalitetsmaterialet vinne frem over tid. Det er flere aktuelle metoder, og noen av de kan implementeres i en eksisterende wiki uten å skape en lastøkning.

Visualisering[rediger kilde]

Visualisering av endringer kan brukes som et kvalitetsfremmende tiltak. Vanligvis blir en endring fremvist som en eller annen form for diff, men dette gjør teksten lite lesbar. Kan det være at det å fargemerke den nye teksten er tilstrekkelig til at lesere ser at den er endret? Vil dette være tilstrekkelig til at de blir observante på feil og dermed fjerner feil de finner? Et arbeid ved Høyskolen i Nesna indikerer at synlighet er tilstrekkelig til at levetiden på feil blir kortere.

Det er ingen kjent eksempelimplementasjon, selv om det finnes noe arbeider på en visualisering av diff'er og noe på visualisering av skribenttiltro. Det er ett arbeid WikiReputation hvor det ble sett på aldring av bidrag, og dette er antakelig nokså tett på denne oppgaven, men der ble det ikke implementert noe kode. Arbeider innenfor WikiTrust er tett på dette, men nærmer seg problemet fra motsatt side – hva er artikkelens kvalitet utfra tiltro til skribentene.

Referanser[rediger kilde]

Bruk av referanser er mer enn bare et merke i teksten med henvisning videre, det åpner for automatisk innhøsting av annotering for lenker og oppføringer, men også for automatisk verifikasjon av den forutgående teksten. Forskjellige former for tekst kan i varierende grad la seg verifisere automatisk, finnes det noen grenser for hva vi kan få til, gitt kravene til den underliggende applikasjonen og lastsituasjonen? Hvis det er mulig å bruke eksterne kilder for å påvirke tiltroen til teksten, hvordan skal vi formidle dette - og er det mulig å si noe om de eksterne kildene.

Det er diskutert løsninger for innhøsting av annotering for referanser, men det er ikke lagd noen implementasjon. Det finnes noen utvidelser som kan fungere som utgangspunkt for en eventuell implementasjon, slik som «Biblio».

Kreditering[rediger kilde]

Kreditering ved bearbeiding er et problem i en klasse for seg. Dette oppstår når materiale fra en wiki eksporteres og importeres i en annen og det brukes lisenser som forutsetter kreditering. Det er nokså trivielt å overføre selve artikkelteksten, men det er mye mer komplekst å overføre historikken. Sentralt er hvordan en referer versjoner på en annen wiki, og hva en gjør når den eksterne wikien sletter enkeltrevisjoner. Det kan se ut som om en lokal loggoppføring kombinert med et Javascript som henter historikken fra den eksterne wikien er en aktuell løsning.

Det finens et forslag til løsning, men ingen implementasjon.