Wikipedia:Så du laget et utkast i brukerrommet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Så du laget et brukerromsutkast - hva nå? Denne siden forteller deg det.

Så du laget et utkast i brukerrommet: hvis du akkurat har laget (eller har laget for deg selv) et brukerromsutkast (noe lignende Bruker:Eksempel/sidenavn), er dette stedet å være.

Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du kanskje se på veiledningen eller jukselappen for generell veiledning om hvordan du redigerer sider, eller Wikipedia:Skrive bedre artikler for veiledning om hvordan skrive og strukturere artikkelen din. Hvis du trenger hjelp, kan du spørre på Wikipedia:Nybegynnerforum eller ved hjelp av Wikipedia:Chat. Det er ofte meget instruktivt å finne eksisterende artikler om lignende emner når du lager utkast (f.eks. hvis du skriver en biografi om en økonom, finn eksisterende biografier om andre økonomer). Se på hvordan disse etablerte artiklene er skrevet og strukturert, og undersøk hvordan wiki-markup virker for å lage sluttproduktet.

Så snart du føler at utkastet er ferdig, kan du be om tilbakemeldinger ved å poste et ønske om dette på Wikipedia:Nybegynnerforum eller Wikipedia:Torget. Hvis du er klar til å gå "live", kan du flytte utkastet til hovedrommet. Legg imidlertid merke til at kontoen din må være fire dager gammel og du må ha gjort minst ti redigeringer for å få gjort dette (en restriksjon som kalles autobekreftelse, og grensene kan i fremtiden bli endret). Hvis du ikke oppfyller disse kravene, kan du be om flytting ved hjelp av Wikipedia:Ønsker om flytting.

Fremfor alt, ikke stress. Rom ble ikke bygd på en dag, og det er ingen grunn til at artikkelen din skulle bli det heller. Hvis du ikke dekker kjernespørsmålene nedenfor før du går "live" med utkastet, kan du snart se på hvorfor ble siden min slettet? Ikke vent på å få det perfekt, men skriv nok innhold og siter nok kilder så andre kan utvikle artikkelen hvis du fortsetter.

Kjernespørsmål[rediger kilde]

Hvis du laget utkastet ditt med artikkelveiviseren bør du være kjent med disse kjernespørsmålene: men de er meget viktige så de gjentas her.

Relevans[rediger kilde]

Fremfor alt, er Wikipedia en encyklopedi. Dette betyr at av natur, må saker på Wikipedia ha nok relevans for å bli betraktet som encyklopedisk.

Et emne er relevant hvis det har vært gjenstand for flere, ikke-trivielt utgitte verker fra kilder som er pålitelige og uavhengige av selve emnet og av hverandre. Alle emner må oppfylle en minimumsterskel av relevans for å kunne få med en artikkel om det emnet på Wikipedia. Dette kravet sikrer at det er nok kildemateriale for å skrive en verfiserbar og encyklopedisk artikkel om emnet.

Hva Wikipedia ikke er: I tillegg til relevanskriteringene beskrevet ovenfor, må oppføringen også være av encyklopedisk natur. Ting som FAQer, videospillguider, instruksjoner, kataloger, lenkelister, reklame, selvpromotering og ordboksdefinisjoner er ikke encyklopediske.

Kilder[rediger kilde]

Gode kilder

1. har godt rykte for pålitelighet: de er pålitelige kilder
2. er uavhengige av emnet
3. er verifiserbare for andre brukere

Nøkkeltingen du trenger er (flere) pålitelige kilder, som også er uavhengige av emnet. Andre brukere trenger disse for både å verifisere informasjonen i artikkelen din, og bekrefte relevans.

  • Let etter flere kilder! Det finnes ingen erstatning for research.
  • Husk at ikke hvert eneste emne i verden oppfyller relevanskriteriene - men noen som for tiden ikke gjør det kommer kanskje til å gjøre det.
  • Hvis du er usikker på hvorvidt kildene dine er tilstrekkelige, eller om hvordan man skal skrive fra et nøytralt ståsted, spør på Wikipedia:Torget.
  • Hvis du ikke klarer å finne kildene som understøtter en artikkel, kan du poste et ønske på Wikipedia:Ønskelisten.

Hvis du vil prøve å finne de pålitelige kildene som trengs for din foreslåtte artikkel, kan disse lenkene hjelpe:

Mal:Finnkilder.
Husk at mange verdifulle kilder ikker er tilgjengelige online.

Innhold[rediger kilde]

Copyright

Som hovedregel, IKKE KOPIER OG LIM INN TEKST FRA ANDRE WEBSIDER ELLER EN HVILKEN SOM HELST FORM FOR MEDIER. (Det er noen få begrensede unntak.[1][2] For eksempel, noen få ord som del av et skikkelig sitert og tydelig attributtert sitat er akseptabelt.)

Artikkelen du oppretter skal ikke inneholde tekst kopiert og limt inn fra andre websider, bøker, tidsskrifter eller andre kilder, med mindre den er del av et skikkelig attributtert og kildebelagt sitat. Artikler som krenker opphavsrett vil bli slettet.[1] Skriv artikkelen med dine egne ord.[2] Det er ok at teksten din ikke er perfekt - den kan alltid fikses senere.

Se også[rediger kilde]

  1. ^ a b Det er meget få websider (og andre kilder) som tekst kan kopieres fra uten å krenke opphavsrett - tilfeller der teksten er i public domain eller bruker en Wikipedia-kompatibel lisens (for den sistnevnte trengs vanligvis attributtering). Kopieringen skal imidlertid bli attributtert til kilden, selv om teksten tas fra public domain-kilder. Unngåelse av opphavsrettsbrudd er ingen unnskyldning for plagiat. Hvis du tror en kilde kan kvalifisere, vennligst be om bekreftelse på Wikipedia:Torget, og avvent svar før du bruker teksten uforandret.
  2. ^ a b Hvis du eier det tidligere utgitte materialet eller har tillatelse til å reprodusere det, må tillatelsen bli verifisert. Se Wikipedia:Donasjon av opphavsrettslig beskyttet materiale.