Wikipedia:Research med Wikipedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Wikipedia kan være et flott verktøy for læring og research. Som med alle referanseverker er imidlertid ikke alt i Wikipedia nøyaktig, omfattende eller utendensiøst. Mange tommelfingerregler for å drive research får anvendelse på Wikipedia, som for eksempel å lese de eksterne kildene det refereres til (online eller ei) og se om de virkelig støtter opp om det artikkelen påstår.

Oversikt over Wikipedia[rediger kilde]

  • På en wiki er artikler aldri "fullført". De redigeres kontinuerlig og forbedres (vanligvis) over tid. Generelt resulterer dette i en stigende kvalitetstrend og økende konsensus over en fornuftig og balansert representasjon av informasjon.
  • Brukere må være klar over at ikke alle artikler er av encyklopedisk kvalitet fra begynnelsen av. Det kan ta tid, kanskje flere måneder, før artikkelen er av ønsket kvalitet og ubalansert ståsted.
  • Den ideelle Wikipedia-artikkelen er balansert, nøytral og encyklopedisk, og inneholder verifiserbar kunnskap det er verdt å merke seg. Over tid vil et økende antall artikler oppnå denne standarden, kjent som utmerkede artikler. Denne prosessen kan imidlertid ta måneder eller år, etter som hver bruker bidrar etter tur.
  • Selv om den samlede trenden er generelt økende, er den ikke uniformt økende. Det er viktig å bruk Wikipedia omhyggelig hvis det skal brukes som researchkilde. De enkelte artiklene varierer i standard og modenhet.

Se også artikkelen Wikipedias pålitelighet, som oppsummerer tredjepartsstudier og bedømmelser av Wikipedia.

Wikipedias kjente styrker[rediger kilde]

  • Wikipedia har spesielle fordeler framfor andre referanseverker. Ved å være web-basert og å ha et meget stort antall aktive skribenter og brukere, skaffer det rask dekning av mange emner og gir hyperlenking, som ikke går an i tradisjonelle medier.
  • Det gir ofte tilgang til materiale som på andre måter er utilgjengelig i ikke-innfødte språk. Siden Engelsk Wikipedias brukere kommer fra hele verden, er den relative mangelen på ikke-vestlige emner funnet i mange vestlige publikasjoner, betraktelig mindre merkbar på Wikipedia.

Wikipedia kjente svakheter[rediger kilde]

Wikipedias mest dramatiske svakheter er nært forbundet med sine største styrker. Wikipedias radikale åpenhet betyr at en hvilken som helst gitt artikkel, på et hvilket som helst gitt tidspunkt, kan være i dårlig forfatning: for eksempel midt i et større redigeringsarbeid, eller nylig vandalisert. Selv om åpenlys vandalisme vanligvis oppdages og rettes hurtig, er Wikipedia absolutt i større grad en gjenstand for diskre vandalisme og tilsiktede faktafeil enn et typisk referanseverk.

Undersøke artikkelens historikk[rediger kilde]

Du kan gå inn på artikkelens historikk (tidligere versjoner og endringskommentarer) og diskusjonen mellom brukerene som laget den. Hvis du har spørsmål om en artikkel eller er ute etter research på et emne, gir det deg nærmere innsikt i hva artikkelen sier når du leser historikken og diskusjonssiden. For eksempel ueningheter om innholdet.

Utnytt "hva lenker hit"[rediger kilde]

En av de mindre kjente, men meget nyttige, teknikkene for research med Wikipedia er den effektive bruken av lenken "Hva lenker hit" som befinner seg på venstre side av skjermen, som den første lenken i boksen "Verktøykasse". Dette gir deg den fullstendig liste av andre Wikipedia-artikler som lenker til artikkelen du er på. Selv om du ser på en spire, eller til og med en tom artikkel som ikke er påbegynt (kjent som "rød lenke"), kan man med letthet få tilgang til flerfoldige relaterte artikler ved hjelp av denne funksjonen.