Wikipedia:Redaktør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wikipedia har ingen redaktører. Det er ingen som kan stilles ansvarlig for eventuelle feil som måtte forekomme i Wikipedia. Det er ingen fagansvarlige som systematisk går gjennom artikler innenfor hvert enkelt fagområde og dermed kan gå god for alt innholdet på Wikipedia.

Wikipedia skrives av frivillige bidragsytere, kalt wikipedianere. Det finnes noen brukere med ekstra verktøy, som for eksempel administratorene og patruljørene, men de har ikke overlegen autoritet til å overstyre andre brukere med mindre det er konsensus for det. Mange wikipedianere er meget flinke og kan mye, men dette er ikke noe man kan med sikkerhet vite. Ei kan man vite med sikkerhet om innholdet faktisk er riktig. Det oppfordres derfor til å lese og sjekke de oppgitte kildene i en hver artikkel. Wikipedia skal bare inneholde verifiserbar informasjon; informasjon med støtte i de oppgitte kildene, men noen ganger sniker ting seg gjennom, enten i form av at det er noe «alle vet» eller noe man rett og slett ikke tenkte over idet man skrev det. Man må derfor uttøve kildekritikk, både i form av at hvilken som helst Wikipedia-artikkel kan ha blitt skrevet av hvem som helst, og at en må sjekke om de oppgitte kildene faktisk samsvarer med det som står skrevet i artikkelen, og om kildene selv er gode.

Du kan bli med på å skrive Wikipedia. Hvis du oppdager noe som er feil, noe som mangler, eller noe som ellers kan forbedres, oppfordres det til å rette det.

Se også[rediger kilde]