Wikipedia:Pressemeldinger/Vandalisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

PRESSEMELDING FRA WIKIPEDIA

Fredag 11. november 2005

Noen få ødelegger for de mange[rediger kilde]

Det er alltid noen få som skal ødelegge for alle andre, så også på Wikipedia. Vi har fått mye oppmerksomhet i dag fordi en person hadde lagt inn uriktige og krenkende opplysninger i artikkelen om Jens Stoltenberg på engelsk Wikipedia. Selv om dette ikke skjedde på et av de norskspråklige Wikipediaprosjekter, men på vårt engelskspråklige søsterprosjekt, beklager vi sterkt det som skjedde, og vi har tatt del i arbeidet med å rydde opp. Dette har vi gjort både ved å endre artikkelen tilbake, ved å passe på den senere, og ved å kommunisere med IT-ansvarlig for maskinen endringen ble lagt inn fra. Maskinen eies av Buskerud fylkeskommune og det er grunn til å tro at vandalismen ble utført ved en skole. De som har ansvaret for drift av maskinparken tok umiddelbart tak i dette, noe vi er glade for.

Wikipedia er et åpent prosjekt, der hvem som helst kan delta. Men det er også et prosjekt med en målsetting: Å lage verdens største og beste leksikon som er fritt for alle. Det betyr at vi også er åpne for dem som vil legge inn tull og de som har en agenda som de vil fremme. Heldigvis ser vi at antallet seriøse bidragsytere langt overstiger de som morer seg med å stikke kjepper i hjulene for prosjektet. Gevinsten ved å invitere alle til å bidra er derfor mye større enn prisen vi betaler i form av hærverk.

Det er beklagelig når det blir skrevet sjikanerende ting om personer, enten det dreier seg om statsministeren eller andre. Slikt tar vi meget alvorlig, og så snart vi ble oppmerksomme på dette ble de uriktige opplysningene som var lagt inn i artikkelen fjernet. Vi vil gjøre det helt klart at den slags oppførsel ikke tolereres på Wikipedia, og at vi alltid etterstreber å fjerne slikt så raskt som mulig.

Tiltak mot vandalisme[rediger kilde]

For å sikre kvaliteten på Wikipedia har mange brukere i tillegg til sin innsats som skribenter, tatt på seg ekstra ansvar med å kontrollere andres – særlig anonyme – bidrag, og nye artikler som opprettes. Fordi hvem som helst kan redigere og opprette artikler, kan også hvem som helst rette dem når noen legger inn noe galt. Kontrollen foregår ved at vi følger med på oversikten over siste endringer, og ved at vi bruker overvåkingslister hvor den enkelte bruker setter opp spesielt utsatte artikler.

En del av brukerne har tilgang til spesielle administrative funksjoner. Administratorene, som er betrodde bidragsytere utpekt av og blant brukerne, har mulighet til å bruke en del spesielle tiltak mot vandalisme:

  • Sider kan beskyttes – etter dagens oppslag gikk det sport i å ødelegge artikkelen Jens Stoltenberg, og den ble beskyttet slik at kun administratorer kan redigere den. Dette vil bli opprettholdt inntil ødeleggelsestrangen har dempet seg.
  • Personer som ødelegger artikler kan blokkeres for kortere eller lengre tid. De kan da lese artikler, men ikke redigere. Dette har rammet 16 IP-adresser i dag – langt mer enn vanlig, fordi mange ble oppmerksomme på muligheten.
  • Endringer kan tilbakestilles med ett trykk – administratorene har tilgang til en funksjon som umiddelbart tilbakestiller en artikkel slik den var før den ble vandalisert.

De aller fleste tilfeller av vandalisme på norsk Wikipedia blir oppdaget i løpet av kort tid, ofte bare minutter. Noen ganger sniker noe seg igjennom – vi oppfordrer alle som ser feil på Wikipedia til å rette det opp.

Vi som bidrar på Wikipedia tar dette på alvor. Vi ønsker å bidra til et spennende prosjekt for å samle mest mulig av verdens kunnskap og gjøre den tilgjengelig for alle, på flest mulig språk. Dette gjøres på frivillig basis, og vi vil mye heller bruke tiden vår på å skrive flere, lengre og bedre artikler fremfor å slette tull og feil som blir lagt inn.

Kontakt[rediger kilde]

Vår pressekontakt kan bidra med ytterligere informasjon:

  • Norsk pressekontakt for Wikipedia

Chris Nyborg
Postboks 64, 1556 Son
E-post: Chris.Nyborg [krøllalfa] katolsk.no


Denne pressemeldingen er lisensiert under public domain (PD) og kan benyttes, omarbeides og gjengis fritt.