Wikipedia:Pressemeldinger/200 000 artikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

PRESSEMELDING FRA WIKIPEDIA

Lørdag 13. desember 2008:

Wikipedia.no med 200 000 artikler[rediger kilde]

Wikipedia på bokmål og riksmål passerte i dag 200 000 artikler. Det skjer samme dag som Wikipedia på svensk passerte 300 000, dansk nærmer seg 100 000, mens finskspråklig Wikipedia nærmer seg 200 000 med stormskritt og Wikipedia på nynorsk snart runder 50 000. I tillegg fylte Wikipedia på bokmål og riksmål syv år den 26. november, for bare litt over to uker siden. Våre små nordiske språk står under et stadig press, særlig fra engelsk, og mange brukere tror derfor at arbeidet med Wikipedia på nordiske språk er et viktig bidrag i arbeidet med å bevare våre nasjonale språkkulturer.

I Wikipedias frivillige arbeid for å spre fri kunnskap er det positivt og viktig at de ulike språkversjonene av Wikipedia kan dra fordel av hverandre ved oversetting av artikler og generelt samarbeid om prosjekter. Passeringen av slike runde tall viser på en konkret måte for Wikipedias brukere at de mange ulønnede bidragsyterne skriver utrettelig for at et stadig større kunnskapsområde skal dekkes også av nordiske språk.

Artikkel nr. 200 000, artikkelkonkurranse[rediger kilde]

Siden uke 42 i år har Wikipedias brukere gjennomført Artikkelkonkurransen 2008 Ekspress, som skal vare ut året. Konkurransen har gitt mange nye artikler på Wikipedia, noe er nyskrevet og noe er oversatt. Totalt er det lagt til 15 368 artikler og oppføringer i løpet av to måneder. Wikipedia dekker stadig mer av det folk søker etter på Internett!

Konkurransen viser at den pågående artikkelproduksjonen er svært allsidig. Artikkel nr. 200 000 ble John de Vere, 12. jarl av Oxford.

Hva er Wikipedia?[rediger kilde]

Wikipedia er en encyklopedi, eller et leksikon, som skrives av frivillige idealister og utgis under en fri lisens (GNU Free Documentation License), noe som betyr at innholdet kan kopieres, endres og redistribueres fritt så lenge lisensen følges. Wikipedias mål er at all menneskelig kunnskap skal være gratis og fritt tilgjengelig for alle, på alle språk.

I begynnelsen oppfattet nok de fleste Wikipedias konsept som en urealistisk drøm. Men gjennom årene som har gått siden starten, har Wikipedia flyttet grensene for det mulige, og vist at om dugnadsånden er svak ellers i samfunnet, lever den i beste velgående på Internett. De første artiklene på vår utgave av Wikipedia ble skrevet i 2001, men prosjektet så ut til å dø stille hen. I 2003 ble det gjenopplivet av en gruppe studenter, og nå var Norge modent for Wikipedia. Antall artikler og brukere har vokst langt over alle forventninger. Internettbrukernes tillit til Wikipedia har også blitt styrket, takket være de mange brukerne som gir av sin fritid for å sikre kvaliteten på Wikipedias artikler.

Se også[rediger kilde]

Kontakt[rediger kilde]

Vår pressekontakt kan bidra med ytterligere informasjon:

Chris Nyborg
Postboks 64, 1556 Son
E-post: Cnyborg [krøllalfa] wikipedia.no


Denne pressemeldingen er lisensiert under public domain (PD) og kan benyttes, omarbeides og gjengis fritt.