Wikipedia:Orakelet/Arkiv/2013

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Avisarkiv på nett[rediger kilde]

Aftenposten har jo sitt arkiv på nett til en forholdsvis rimelig pris per måned. Finnes/har noen erfaring med lignende tilbud i Sverige/Danmark/USA/GB? Pål N. (diskusjon) 14. jan 2013 kl. 00:56 (CET)

Utrrykk[rediger kilde]

Hei,

Jeg har et gammelt uttrykk fra Hurdal eller Feiring; "Stær i Vasshuset". Dette ble brukt når noe gikk galt. Har noen noe mer om dette...


Mvh

Tor Solsrud Dette usignerte innlegget ble skrevet av Soltoren (diskusjon · bidrag) 13. mar 2013 kl. 16:36 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Betyr det å «stå i vannhuset»? Kan vannhuset i så fall bety vannklosett, slik at uttrykket blir parallelt med det moderne uttrykket at «det går i dass»? Jeg bare gjetter, altså. - Soulkeeper (diskusjon) 13. mar 2013 kl. 18:36 (CET)
Kansje flere gjettinger bringer oss helt på viddene, men jeg forsøker meg. «Står» uttales vel stær i Solør, men neppe så langt vestover som til Feiring, og ihvertfall ikke i Hurdal. Tror det må bety fuglen. Og mine assosiasjoner om «Vasshuset» går på et brønnhus. Det var vel neppe ønskelig å få stær til å bygge rede der, fugleskitt i brønnen var vel lite ønskelig, det «ville vel gå rett i dass»? Men jeg får avslutte mine ville fabuleringer her, og høre om andre kjenner uttrykket fra dette bestemte dialektområdet. TorSch (diskusjon) 13. mar 2013 kl. 19:56 (CET)
Har idag forsøkt å finne betydning og anvendelsesområde for «vasshuset», og ender opp med flere beskrivelser og bruksområder.
"Innlagt vann fra bekk eller kilde"  : http://www.visitmiddelalderdalen.no/default.aspx?ArticleID=101344&MenuID=15997
"Brønnhus" eller "fordelingsmagasin"  : http://www.namdalsavisa.no/Magasin/Friluftsliv/article6293656.ece
"vasshuset for klesvask og vannvarming": http://www.norskfolkemuseum.no/no/utstillinger/friluftsmuseet/landsbygda/Numedal/
"vasshus for kjøling av melk og fløte" : http://www.skogoglandskap.no/slideshows/kulturminner/slideshow_view/44
Ingen artikkel finnes om uttrykket, og noen stær er heller ikke nevnt. TorSch (diskusjon) 20. mar 2013 kl. 16:52 (CET)

Galgedekk[rediger kilde]

Noen som vet hva et galgedekk er og hvorfor det heter det det gjør? Litt googling tyder på at at det er dekket man står på om man går ut sidedørene på styrhuset/brua. Det finnes referanser til galgedekk på bl.a lovdata.no, men ingen artikkel her på WP. 195.70.183.244 9. jul 2013 kl. 15:26 (CEST)

Jeg forbinder galgedekk med det dekket livbåten står på, på fiskebåter (trebåter) fra rundt 1910 til 1950. Jeg har også sett en kommentar på et foto av en fiskebåt der det stod at denne kom inn ble forlenget og påsatt galgedekk. Kan hende det er davidtene til livbåten eller notbåten på snurpere som har gitt dekket dette navnet. mvh--Pmt (diskusjon) 6. sep 2013 kl. 21:09 (CEST)
Innertier til Pmt! [Se side 1338 i 2 kolonne nederst i denne] serskilt dekk oppå galge. Et galgedekk er et dekk som står over en galge, denne gangen i betydningen: Galge i Bokmålsordboka innretning som ligner galge (1), f eks til å sette redningsbåter på på skip. På side 55 i denne er et bilde som viser et galgedekk. Galgedekk er en veletablert term og finnes gjerne på fiske- og fangstbåter som ikke er veldig store.
  • Dekkende sammenheng: Hoveddekket er vanligvis fartøyets styrkedekk og det første gjennomgående dekket (dekker hele fartøylengden) regnet nedenfra. Hoveddekket er det vanlige arbeidsdekket på små fiskefartøyer som oftest bare har ett dekk. Større fiskefartøyer bygges nå i utstrakt grad med et gjennomgående dekk over hoveddekket, som vi kaller shelterdekket. Det finnes også store fiskefartøyer med tre gjennomgående dekk. Et galgedekk er ikke et gjennomgående dekk slik som et hoveddekk er. De mest vanlige dekk på fiskefartøyer som bare dekker deler av fartøyslengden er bakkdekk, galgedekk, båtdekk og brodekk. På store ferger og cruiseskip er dekkene så mange at de nummereres med tall. side 339 her.   Dyveldi    14. sep 2013 kl. 16:27 (CEST)

Norges Overhoffmesterinner 1814-1905[rediger kilde]

Hej!

Jag ber om ursäkt för att jag talar svenska, men tyvärr kan jag inte stava på norska språket, så jag hoppas att det går bra att ställa min fråga på svenska. Jag är just nu sysselsatt med att upprätta en lista över Overhoffmesterinner vid det svenska hovet. Under tiden 1815-1905, var ju Norge och Sverige förenat i union. Under den tiden fanns det en både en Overhoffmesterinne för det svenska hovet (då kungafamiljen befann sig i Sverige) och en helt annan Overhoffmesterinne för det norska hovet (då kungafamiljen var i Norge).

Här är listan på Norges Overhoffmesterinner 1814-1905:

Som synes, så är listan ofullständig för Norge. Mitt spörsmål är: finns det någon bland brukarna på det norska Wikipdia, som känner till de Overhoffmesterinner som fattas? Det skulle göra listan komplett. Det är en fråga som handlar om en gemensam historia för unionen Norge-Sverige, så det vore roligt om den kunde redas ut. Vilka fattas för perioderna 1814-1835, 1845-1859 och 1873-1905? Tack på förhand! --Aciram (diskusjon) 11. nov. 2013 kl. 23:53 (CET)