Wikipedia:Dokumentkontroll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dette er et arbeidsutkast og ikke en offisiell standard på Wikipedia

Dokumentkontroll er en måte å systematisk kvalitetssikre dokumenter. I Wikipedia kan dette gjøres med en samling små maler og en enkel metodikk.

Det er viktig at alle som er med på en kvalitetssikring er klar over at den medfører at det blir flagget mye feil, og at retting av feilene medfører at nye feil blir inkludert. Som en tommelfingerregel blir 1 feil introdusert per 20 ord. Når feil er rettet ved første gangs retterunde så er antallet feil halvert. dette skjer ved at feil blir oversett men også ved at nye feil blir introdusert som følge av rettingene.

Hvordan merke en artikkel for dokumentkontroll[rediger kilde]

Det første er å realisere at artikkelen er av en slik form, eller har et slikt innhold at den trenger dokumentkontroll. Dette skjer ofte ved at noen hevder artikkelen er uetterrettelig eller unøyaktig. Det kan også skje ved at en skriver en artikkel hvor en vet at dette er stoff en trenger hjelp på, eller når det er flere som har gått sammen om å skrive om et tema.

Som et direkte svar på dette setter en inn merket {{Dokumentkontroll}}. Dette er et signal til de som skriver at de skal følge en bestemt politikk når det gjelder merking av feil og retting av disse.

Etter at merket er satt inn går en til artikkelens diskusjonsside og plasserer et merke {{Dokumentkontroll startet|~~~}} øverst på siden.

Når dette er gjort så sett artikkelen til overvåket av deg selv!

Du skal ikke under noen omstendighet flagge deg selv som bidragsyter på en artikkel du ikke er forberedt på å følge opp!

Hvordan bidrar jeg fast til en artikkel under dokumentkontroll[rediger kilde]

Sett inn navnet ditt i listen sammen med de andre i malen {{Dokumentkontroll startet}} sammen med de andre bidragsyterne på artikkelens diskusjonsside. Når dette er gjort så sett artikkelen til overvåket av deg selv!

Du skal ikke under noen omstendighet flagge deg selv som bidragsyter til dokumentkontroll på en artikkel du ikke er forberedt på å følge opp!

Hva gjør jeg om jeg er en tilfeldig bidragsyter[rediger kilde]

Skriv på artikkelen slik du ellers ville gjort men ikke fjern merker som allerede er satt i artikkelen. Faste bidragsytere vil se dine endringer og flagge dem etter behov. Hvis du mener du vet hva som er riktig og galt kan du sette inn merker som viser dette, eller sette merker for det av teksten du er usikker på riktigheten av.

Hvordan merker jeg feil i fakta eller en påstand[rediger kilde]

Feil og korreksjoner i artikkelen merkes ved å sette et symbol umiddelbart der teksten slutter som det reises spørsmål ved. Det er noen enkle markører som du kan sette inn for å forklare hva du mener

  • {{Mal:Rett|grunnen til at du mener påstanden er rett}}
  • {{Mal:Feil|grunnen til at du mener påstanden er feil}}
  • {{Mal:Sjekk|hva du mener er problemet}}
  • {{Mal:Løst|hvorfor du mener problemet er løst}}

Disse merkene vil avløse hverandre om en bruker kontrollerer med en diff mellom versjoner.

Når merket {{Mal:Løst}} har stått en tid vil en som er fast bidragsyter kunne fjerne det fra teksten.

Hva om det blir diskusjoner rundt en påstand[rediger kilde]

Merk påstander som er diskuterbare med referanser til arbeider andre har gjort og som er allment akseptert som etterettlig og nøytralt. Det enkleste er å bruke referanser i teksten. Disse angis som <ref>Tekst som forklarer</ref> og med <references/> lengre ned på siden, gjerne under en seksjonstittel Referanser.

Referanser skal settes inn umiddelbart etter påstandene de støtter.

Hva om bidragsyterne ikke lengre er aktive[rediger kilde]

Når arbeidet med en artikkel stopper opp, gjerne fordi artikkelen har nådd en status hvor en oppfatter den som ferdig og alle problemer ved artikkelen er rettet, kan en bruker fjerne {{Dokumentkontroll}} fra artikkelsiden og sette et merke {{Dokumentkontroll avsluttet}} på diskusjonssiden og umiddelbart over merkene med bidragsytere. Hvis ingen av bdragsyterne da har invendinger blir artikkelen stående slik.

Hvis arbeidet med artikkelen stopper opp men det er gjenværende merker i teksten så kan en bruker fjerne {{Dokumentkontroll}} fra artikkelsiden og sette merket {{Dokumentkontroll terminert}} på diskusjonssiden og umiddelbart over merkene med bidragsytere. Avhengig av artikkelens status kan da andre merkinger av selve artikkelen komme til anvendelse slik som {{Nøyaktighet}}

Aktuelle kategorier[rediger kilde]

Artikler som bruker malverket vil listes i kategori dokumentkontroll. denne blir introdusert på artiklene gjennom malen dokumentkontroll.

Aktuelle artikler som kan dra nytte av dokumentkontroll er typisk artikler listet i kategorien vedlikehold, men spesielt følgende kategorier