Wikipedia:Artikkelbidrag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Artikkelbidrag er de enkelte bidrag slik de blir lagret av brukerne. En wiki er vanligvis en brukerstyrt og brukerdrevet dugnad for å produsere innhold. Bidrag kan bestå av små endringer av ord for å få de i samsvar med etablert rettskriving, offisielle former, eller for å endre til en mer korrekt form. De kan også bestå av store tekstendringer som er forberedt og ferdig korrekturlest. Størrelsen på de enkelte bidragene kan dermed svinge kraftig, ikke bare mellom brukere og artikler, men også mellom bidrag fra en enkelt bruker på en enkelt artikkel.

Når en bruker lagrer sitt bidrag til en artikkel så er han selv i rollen som redaktør for sitt eget bidrag, det finnes ingen annen redaktør som er ansvarlig for innholdet i bidraget. Det gjør at bidragsyteren selv må vurdere hvorvidt innholdet i det han bidrar med er innenfor lover i de involverte land. Både brukerens eget hjemland kan være involvert, landet hvor han gjør bidraget fra kan være involvert, rettighetshavere til opplastet materiale kan være involvert, og ikke minst landet hvor serverne står kan være involvert.

Selv om ingen andre er ansvarlig for den enkelte brukers bidrag så betyr ikke det at bidrag blir stående umodifisert. Hvis noen blir gjort oppmerksom på feil og mangler ved bidrag så kan disse ta grep for å rette opp forholdet, eller om forholdet er av en slik art at det er nødvendig så kan tjenestetilbyder for Wikipedia gripe inn og endre eller endog slette bidrag. Dette betyr ikke at brukere gis ansvarsfrihet, andres korreksjon av feil og mangler er bare en sekundær prosess for å rette opp det som er publisert.

Forfattere[rediger kilde]

Antall bidrag er alene ikke noe godt mål på hvor mye en bruker har vært involvert i arbeidet med en artikkel. Fordi de enkelte brukere har forskjellige måter å skrive på, noen lagrer hyppig og noen lagrer sjelden, så vil det være store forskjeller mellom antall bidrag fra den enkelte. I de fleste tilfeller kreves det langt mer omfattende analyse enn en opptelling av antall lagrede artikkelbidrag for å få en klar formening om hvem som er hovedforfatter av en artikkel.

En artikkels hovedforfatter er den som har skrevet mest av dens innhold. Hvem som er denne personen vil svinge gjennom en artikkels livstid. Når den skapes så vil hovedforfattere som oftest være sammenfallende med den som opprettet den. På et senere tidspunkt kan det være så mye aktivitet fra boter at det er vanskelig å si om artikkelen har noen klar hovedforfatter. Etter at det er kommet en serie mindre bidrag så skjer det ofte at en person tar ansvar og bedrer artikkelens presentasjon av innholdet. Denne personen vil da gjerne fremstå som hovedforfatter, selv om de faktaene han baserer seg på er lagt inn av andre brukere. Disse vil da bli regnet som medforfattere om deres bidrag er tilstrekkelig omfattende. Mange bidrag vil kun være korrektur og administrativt arbeid, og dette er normalt ikke tilstrekkelig for å regnes som medforfatter.