Wikipedia:Aprilspøk 2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

WikiNorge er en samling web 2.0-tjenester fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet som er innbyrdes lenket og som skal utnytte eksisterende strukturer i sosiale medier. Relativt lite er kjent om hvilken tjenester som skal inn i systemet, utover Brønnøysundregistrene, som ble kjent da et internt notat i FAD lekket ut til pressen.[1] Det er tidligere kjent at staten har jobbet med et større prosjekt kalt eBorger.[2]

Brønnøysundregistrene[rediger kilde]

Ett av pilotprosjektene er med Brønnøysundregistrene som skal få en kobling mot Wikipedia. På denne måten skal Wikipedias eksisterende sosiale strukturer brukes til å kvalitetssikre bedriftenes egenomtale av seg selv. Deler av teksten vil kontrolleres mot de registrerte data om bedriften, mens bedriftenes frie beskrivelse av seg selv skal deles med Wikipedia og bli en del av den sosiale prosessen.

Det er antatt at kvaliteten på firmaomtaler gjennomgående vil bli høy, selv om det er noe uklart hvordan de store mengdene med registreringer skal vedlikeholdes over tid. Et forslag som er diskutert er at wikipedianere skal få erstattet medgått tid, og samtidig også kunne avskrive medgått tid på ordinært arbeid på Wikipedia. På denne måten tror arbeidsgruppen at løsningen vil bli populær blant wikipedianere.

Redpill Linpro har utviklet løsningen for Brønnøysundregistrene, som er basert på aggressiv bruk av Varnish, Ajax, SOAP og TBF.

Kritikk[rediger kilde]

Det er reist spørmål ved deler av løsningen, og flere mener at den kan bety et være eller ikke være for bedrifter som på denne måten må eksponere sitt omdømme på en sosial arena. En arbeidsgruppe nedsatt av World Trade Frontiers har kommet med sterk kritikk og tidligere journalist ****** fra omdømmeselskapet AabøCo hevder at «den rød-grønne regjeringen skjønner ikke dagens moderne media». [3] Norsk Journalistlags representant, den kjente bloggeren og aktivisten ******, mener at dette omsider viser at regjeringen faktisk skjønner hva som ligger i moderne sosiale medier.[4] ******, kjent norsk forfatter, dr. juris og professor ved Senter for rettsinformatikk ved Institutt for privatrett, mener at opplysningene det gjelder er offentlige og at bedriftene derfor må tåle det som skrives om dem, også i når sterke ytringer fremkommer. {{tr}}

Etter at det tidlig i utviklingen ble klart at det var uenighet innad i Wikipedia-samfunnet så ble Wikimedia Norge trukket inn for å megle mellom etablerte brukere i konflikten. Meglingen som gikk nokså upåaktet hen endte med et forlik hvor nynorsk Wikipedia skal få reforhandle avtalen ett år etter at den er er blitt kjent.

Referanser[rediger kilde]

  1. ^ Regjeringen.no Staten må bruke delingskultur
  2. ^ Regjeringen: eBorger 2.0 Den alminnelige borger som leverandør av offentlig informasjon?
  3. ^ [http://www.aaboco.no/ AabøCos hjemmeside]
  4. ^ [http://vampus.blogspot.com/ VamPus' Verden]

Eksterne lenker[rediger kilde]