West End (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
West End
Piccadilly Circus er hjertet i West End
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Kart
West End
51°30′48″N 0°07′43″V

West End er et område i London, for det meste innenfor City of Westminster. Det er særlig kjent som byens teaterdistrikt, og omfatter også flere av de fremste turistattraksjoner og handlegater. Området ligger vest for City of London, byens sentrum i romersk tid og middelalderen. Det var lenge et yndet boligområde for den rikere del av befolkningen, fordi vinden sjelden blåste røyken fra resten av London i den retningen. I tillegg lå den nær Westminster, landets maktsentrum. Området ble utbygget særlig på 1600- til 1800-tallet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bruken av begrepet «West End» («Vestkanten») begynte tidlig på 1800-tallet for å beskrive fasjonable og rike områder vest for Charing Cross.[1] West End dekker mye av boroughene Westminster og Camden.[2]

Definisjonen av området er fleksibel, avhengig av konteksten det brukes i. Enkelte ganger menes det historiske West End, som omfatter en stor del av det sentrale London vest for City, med Park Lane og Hyde Park som en naturlig avgrensning vestover. Andre ganger mener man mer spesifikt teaterområdet rundt Leicester Square og Covent Garden eller handleområdet rundt Oxford Street, Regent Street og Bond Street. Som en forlengelse av sistnevnte definisjon omtales handlegatene i Knightsbridge, som geografisk sett ikke tilhører West End, ofte som West End Shopping, ettersom de tilbyr eksklusive butikker av den type man finner i det egentlige West End.

West End[rediger | rediger kilde]

Steder i West End[rediger | rediger kilde]

Kjente gater[rediger | rediger kilde]

Shaftesbury Avenue fra Piccadilly Circus i 1949

Kjente plasser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mills, A. (2001): Oxford Dictionary of London Place Names
  2. ^ «The London Plan: The Sub Regions» Arkivert 4. juni 2011 hos Wayback Machine. (PDF), Greater London Authority

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]