Wembley Stadium (skihopping)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wembley Stadium
StedStorbritannias flagg London
Åpnet1961
Revet1961
K-punkt (bakkest.)K30
Anerkjent bakkerekord113 fot (34,5 m) - Norges flagg Torgeir Brandtzæg, 1961
Mesterskap, viktige rennInternasjonalt oppvisningsrenn

Wembley Stadium i London, England ble det i mai 1961, noen uker etter at Tottenham Hotspur hadde slått Leicester City i FA-cupfinalen, bygd en 150 fot (45,7 meter) høy hoppbakke på den ene kortsiden. 31. mai og 1. juni ble det arrangert hopprenn der med 40 deltakere fra ni land, deriblant Storbritannia. Veikko Kankkonen (Finland) vant hopprennet, mens Torgeir Brandtzæg (Norge) gjorde det lengste hoppet med 113 fot (34,5 meter).

Hoppbakken med størrelse K30 besto av et aluminiumsskjelett dekket med treplanker. Unnarennet og sletta (fotballbanen) ble dekket med høy, og isblokker fraktet fra Norge ble pulverisert til snø som underlag i unnarennet. I ovarennet ble det brukt et plastmateriale som underlag.

Bakgrunn: Oppvisningsrenn i Amerika og Europa[rediger | rediger kilde]

Fra rundt 1930 til midt på 1960-tallet ble det arrangert oppvisningshopprenn i spesialbygde hoppbakker i flere store byer. Det var særlig populært i USA og Canada, der det ble bygd hoppbakker og holdt oppvisning i flere store idrettsarenaer i byer som Los Angeles, San Francisco, Chicago og Vancouver. I 1937 hoppet blant annet norske Johanne Kolstad, Anton Lekang og Ella Guldbrandsen innendørs i Madison Square Garden i New York.

I noe mindre skala ble det også arrangert oppvisningsrenn i Europa. I 1950 og 1951 ble det arrangert renn i parken Hampstead Heath i London, og i 1951 ble det også holdt renn i Braid Hills i Edinburgh i Skottland. Holtekollen ved København i Danmark hadde hopprenn i flere år etter andre verdenskrig. Over 30 000 betalende tilskuere så et internasjonalt renn der like etter vinter-OL i Oslo i 1952. I 1955 ble det bygd opp en hoppbakke og arrangert et flerdagersrenn ved Porte Maillot i Paris i Frankrike. I 1960 ble det arrangert hopprenn i Reddish Vale sørøst for Manchester i England.

Kilder[rediger | rediger kilde]