Weltenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Klosteret Weltenburg ved Donau

Weltenburg er en del av kommunen Kelheim i den tyske delstaten Bayern. Stedet ligger ved elven Donau. Weltenburg preges av Weltenburg kloster som tilhører benediktinerordenen. Klosteret ligger ovenfor Donaus gjennombrudd kalt Weltenburger Enge (Weltenburgjuvet). Klosteret er et abbedi som tilhører den bayerske benediktinerkongregasjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Brandenstein-orgelet

Allerede i år 45 etter Kristus fantes det ved Weltenburg på Donaus høyre bredd, en romersk grensevei og militær transportvei. Veien førte oppstrøms til kastell Hüfingen ved Donaueschingen. Veistrekningen kalles av historikere for Donau Sør og var gjennom lang tid en av de to viktigste øst-vestforbindelsene nord for alpene. På borghøyden krysset veien trafikken fra Via Claudia som kom fra det øvre Italia.

De irsk-skotske munkene Eustachius og Agilus fra Luxeuil grunnla det første klosteret på stedet i 617 tilegnet den hellige Kolumban. Dette klosteret regnes som det eldste i Bayern.

Klosterbygningene[rediger | rediger kilde]

Abbed Maurus I. Bächl (1713–1743) oppførte Frauenbergkirche, de øvrige kirkene i klosteret og også selve klosterbygningene. De barokke bygningene som omgir klosterhaven inneholder også klosterkirken viet til den hellige Georg, oppført av Asambrødrene fra 1716 til 1739. Klosteret ble oppløst i 1803 under sekularisasjonen i Bayern, men gjenopprettet i 1842.

Orgelet er konstruert av orgelmaker Konrad Brandenstein (1695–1757).

Klosterbryggeriet[rediger | rediger kilde]

Klosterbryggeriet Weltenburg antas å være et av de eldste klosterbryggerier i verden (siden 1050). I klosterhagen er det anlagt en stor uteservering. Weltenburger Kloster Barock Dunkel ble i 2004 kåret til det beste mørke ølet i verden.

Sykkelveien langs Donau, Donauradweg, går forbi klosteret.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]