Weisse Stadt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Modernistiske boligområder i Berlin
   UNESCOs verdensarv   
Weisse Stadt i Aroser Alle i Berlin
LandTysklands flagg Tyskland
StedBerlin
Innskrevet2008
Kriterium II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 1239

Weisse Stadt (den hvite by) også kalt Schweizer Viertel (det sveitsiske kvarter) er et typisk boligområde fra 1920-årene i bydelen Reinickendorf i Berlin, oppført i stilen Neue Sachlichkeit.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bolignøden i Berlin var etter den første verdenskrigen meget stor. Bydelen Reinickendorf ervervet derfor store tomter med tanke på boligutbygging.

Like sør for landsbyskogen skulle det legges en gate som sluttet seg til en hovedvei. Denne gaten (Schillerpromenade) som idag heter Aroser Allee, ble sammen med det øvrige veinettet i området ferdig i 1914. Området for det fremtidige boligområdet besto da utelukkende av marker.

Så sent som 1928 vedtok Berlin et særprogram for oppførelsen av Siedlung Schillerpromenade, som på folkemunne ble kalt Den hvite by som følge av den hvite pussete fasaden. Betegnelsen Det sveitsiske kvarter kom på folkemunne som følge av de tilsvarende gatenavnene.

Siedlung Schillerpromenade ble oppført under ledelse av byråd for boligbygging (Stadtbaurat) Martin Wagner, som også var ansvarlig for oppføringen av Hufeisensiedlung i Britz, Siemensstadt i Spandau og Onkel Tom-Siedlung i Zehlendorf. Wagner ble oppsagt av nasjonalsosialistene i 1933 og emigrerte da til Tyrkia.

Som følge av den verdensomspennende krisen i 1920-årene ble en rekke utbygginger skrinlagt. Først i 1951 kom det til en utvidelse.

I juli 2008 ble Weisse Stadt som en av seks boligområder ført på UNESCOs liste over verdensarven under tittelen Modernistiske boligområder i Berlin.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Mellom 1929 og 1931 ble det langs Aroser Allee bygget 1286 leiligheter i tre- og femetasjes kant- og rekkehus. Byggherre var et almennyttig boligbyggeselskap. Boligtettheten var relativt høy og den gjennomsnittlige leilighetsflaten var ca 50 m². Leiligheten var utstyrt med bad, wc, balkong og 98 % med sentralvarme.

Boligområdet er med sin karakteristiske hvite fasade oppført i stilen Neue Sachlichkeit. Det fantes infrastruktur med kraftverk, vaskeri, barnehage, legekontor, apotek og 24 butikker. Til området hørte også en folkeskole og en ungdomsskole.

Blant de mest markante bygningene hører Brückenhaus på Aroser Allee, tegnet av Otto Rudolf Salvisberg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norbert Huse (Utgiver): Siedlungen der zwanziger Jahre – heute. Vier Berliner Großsiedlungen 1924–1984, Berlin 1984, ISBN 3-89087-012-0
  • Architekturwerkstatt Helge Pitz, Winfried Brenne: „Weiße Stadt“ in Reinickendorf. Berlin 1981

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]