Operasjon Waxwing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Waxwing»)


Operasjon Waxwing var en operasjon under andre verdenskrig som fallskjermkompaniet (KpF) i Brigaden i Skottland gjennomførte i Nord-Trøndelag i mars 1945.

Planen var opprinnelig å bruke hele Fallskjermkompaniet ved Brigaden i Skottland til å gjennomføre jernbanesabotasje mot Nordlandsbanen mellom Grong og Majavatn.[1] Sabotasjen var tenkt å hemme den tyske hærens muligheter til å overføre rundt 100 000 tyske soldater fra Nord-Norge til innsats på kontinentet.

Kun forpartiet på 12 mann under ledelse av kaptein Bangstad ble droppet over Midt-Norge 24. og 25. mars 1945.[1] Det ble opprettet en base ved Orrevatnet i Børgefjell, og det ble gjennomført flere vellykkede aksjoner mot jernbanen i Namdalen. Forpartiet hadde ett tap da en mann omkom etter et vådeskudd. Resten av kompaniet ble ikke overført til Norge før etter den tyske kapitulasjonen og deltok i avvæpningen av de tyske avdelinger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Hæren Infanteriet. Befalsskolen for Infanteriet i Nord-Norge (1999). BSIN: Befalsskolen for infanteriet i Nord-Norge : 1899-1999. [Harstad]: Befalsskolen. ISBN 8299507618. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]