Washington Mills

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Washington Mills AS (tidligere Orkla Exolon AS) er en norsk produsent av silisiumkarbid. Bedriften har ca. 135 ansatte, og holder til på Gjølme i Orkdal. Bedriften er en hjørnesteinsbedrift i kommunen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bedriften ble grunnlagt 4. juni 1962 med Orkla Grube Aktiebolag, Christiania Spigerverk og The Exolon Company, Tonawanda, New York, USA som eiere. I dag eies den av Washington Mills i USA.

Produktene brukes hovedsakelig til finkeramikk, skjæring, sliping og polering. Hovedproduktene brukes til skjæring av solcelleskiver og til bruk i produksjon av dieselpartikkelfiltre, som bidrar til å rense avgassen fra dieselbiler. Produksjonen går hovedsakelig til eksport, og bedriften eksporterer sine produkter til store deler av verden. I tillegg er det et markedet for silisiumkarbid i Norge.

Det er ytterligere en produsent i Norge, Fiven ASA produserer silisiumkarbid i Lillesand, med foredlingsbedrift på Eydehavn.[1]

Produksjonen[rediger | rediger kilde]

Silisiumkarbid fremstilles ved å brenne en blanding av petrolkoks og kvartssand i åpne bingeovner med temperatur på opptil 2 500 grader. Under brenningen skjer en kjemisk prosess. Kraftforbruket pr. tonn produsert SiC utgjør ca. 8 500 kWh og bedriften bruker totalt cirka 100 GWh pr. år.

Etter brenning knuses og siktes silisiumkarbid til forskjellige kornstørrelser, fineste kornstørrelse er i området 1 mikron (1/1000-dels millimeter). Det har vært en sterk dreining mot mikrokornprodukter de siste årene og bedriften produserer nå i all hovedsak mikrokorn.

De kjøper inn en del silisiumkarbid fra sin amerikanske eier til videreforedling i tillegg til egen produksjon.

Utslippstillatelsen fra Statens forurensningstilsyn (SFT) tillater utslipp av 150 tonn støv ved full produksjon. Bedriften hadde et utslipp på 83 tonn i 2005. For svoveldioksid (SO2) tillates utslipp av inntil 450 tonn ved full drift, utslippet i 2005 var på cirka 300 tonn. Bedriften har hatt en positiv utvikling i reduksjon på utslipp til luft, og overholder utslippskravene fra SFT.

Produksjon av silisiumkarbid har en relativt omfattende massetransport og produksjonsprosessen medfører utslipp av støvpartikler og SO2.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1], Fiven ASA

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]