Walter Held

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Walter Held
Født26. des. 1910[1]Rediger på Wikidata
Remscheid[2]
Død28. okt. 1942[1]Rediger på Wikidata (31 år)
Sovjetunionen
BeskjeftigelseJournalist Rediger på Wikidata
PartiKommunistische Partei Deutschlands
NasjonalitetDet tyske riket

Walter Held (født 1910, død 1942) eller Heinz Epe, som var hans egentlige navn, var en tysk kommunist og journalist som kom til Norge som tysk politisk flyktning i 1934. Han var sentral i den internasjonale venstreopposisjonen (trotskistene) innenfor den kommunistiske bevegelsen, og han spilte en avgjørende rolle når det gjaldt å gjenreise den revolusjonære tradisjonen i Norge i 1930-årene. Sammen med NKP-veteranen Jeanette Olsen var han drivkraften bak tidsskriftet Oktober og den såkalte Oktobergruppa, som blant annet inkluderte forfatterne Helge Krog, Arnulf Øverland og Sigurd Hoel. Internasjonalt samarbeidet han nært med Trotski.

Da Trotski kom til Norge som politisk flyktning i 1935, gjorde Held store anstrengelser for å skaffe en bostedstillatelse fra den nye Arbeiderpartiregjeringen. I desember 1936 bad Trotski justisminister Trygve Lie om tillatelse for å ta med seg Held til Mexico, men regjeringen nektet.

I den påfølgende perioden brukte Held sin energi på å snu AUF mot Den fjerde internasjonale. Men Held var fremdeles et innflytelsesrikt medlem av den tyske venstreopposisjonen, og han arbeidet for publikasjonene Unser Weg og Den Eisen Weg. Han skrev jevnlig for New International – teoretiske, historiske og aktuelle artikler. Han spilte en viktig rolle i granskningen av de stalinistiske Moskvaprosessene.

Da Tyskland invaderte Norge i 1940, måtte Walter Held, som hadde en dødsdom over seg fra en nazistisk domstol, rømme til Sverige sammen med sin norske kone, Synnøve Rosendahl, og deres felles barn, Ivar Roland. I Stockholm fikk Walter Held norsk statsborgerskap. I 1941 fikk han endelig visum til USA, der venstreopposjonen etter krigsutbruddet hadde sin base. Han tok en skjebnesvanger avgjørelse da han bestemte seg for å reise gjennom Stalins Russland for å rekke til USA før visumet gikk ut. I Moskva ble han arrestert, fengslet og året etter myrdet. Han var ennå ikke fylt 32 år. Kjæresten og sønnen på to år døde under ukjente omstendigheter samme år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]