Vraket i Ebeltoft Fiskerihavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vraket i Ebeltoft Fiskerihavn er et funn av et kravellbygd skip bygd i 1640, som kan ha blitt ødelagt av svenskene i slaget ved Ebeltoft 23. juli 1659. Spor etter brann og opphugging i vraket viser at det kan ha blitt berget og forsøkt opphugd før det ble oppgitt i Ebeltoft Vig.

Flere skuter som skulle fungere som transportfartøyer for allierte styrker under Karl Gustav-krigene, ble kapret eller forsøkt ødelagt av en svensk eskadre i et overraskelsesangrep på Ebeltoft i Danmark. Vraket som ble oppdaget i Ebeltoft Fiskerihavn i 1999, kan være en slik skute.

Vraket[rediger | rediger kilde]

Det var dels mulig å rekonstruere vraket til dens opprinnelige størrelse på 12-15 meter i lengde og 4,8 meter i bredde, bare 60% av bunnpartiet og deler av sidene ble oppdaget og undersøkt. Spikerpinner som et bevis på klampbygging ble funnet i kjølbordene i flaket (den flate delen av bunnen i skroget), men de dendrokronologiske resultatene av trevirket viser at fartøyet kan ha blitt bygd i Norge, mer bestemt i Vennesla-Bjorvatn.

Bordkledningen i skroget besto av sagskårne bordganger av eik, deretter en forhud av furu. Kjølbordene på begge sider av kjølen var smale og tykkere, sammenføyd med kjølen med jernnagler og spantene med nagler av tre. Bare én bordplanke på 3,5 meters lengde ble funnet utenom spantene og kjølbordene. Bunnstokkene er mellom 2,3 og 3,3 meter lange. Muligens besto garneringen på innsiden av skroget av planker av furu.

Fartøyet som kan være en klampbygget skute, har blitt datert til cirka 1640.