Vossetunnelen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vossetunnelen (ikke offisielt navn) er en mulig kombinert vei- og jernbanetunnel mellom Vaksdal og Voss i Hordaland. Blir den realisert vil den være verdens lengste veitunnel med 33 km lengde, omkring 8 km lenger enn den lengste veitunnelen i dag som er Lærdalstunnelen.

På det aktuelle veistykket følger nåværende stamvei E16 mellom Bergen og Oslo Veafjordens bratte østside fra Vaksdal til Stanghelle, hvor den svinger nordøstover langs Hellestraumens sydøstside til Dalevågen og langs Daleelva til Dale, deretter gjennom Dalseiddalen til Dalseid. Derfra fortsetter E16 i hovedsakelig østlig retning langs sydsiden av Bolstadfjorden til Bolstadøyri, Bolstadelva og Evangervatnet til Evanger. Her krysser veien over elvemunningen og følger Vossos nordside til Seimsvatnet og Vangsvatnet til den kommer til Voss ved jernbanestasjonen. Veistykket er beryktet pga. de utallige veitunnelene mellom Arna og Voss, av NRK Hordaland talt til 99.

Jernbanen følger stort sett den samme traseen fra Vaksdal, men har generelt færre og lengre tunneler. De viktigste forskjellene er at jernbanen går på nordvestsiden av Hellestraumen og deretter Daleelva fra Stanghelle til Dale, derfra gjennom en lang tunnel til Bolstadøyri og langs Vossos sydlige bredd nesten til Bulken. Derfra er det stort sett tunnel til jernbanen følger E16 de siste 1,5 km inn til Voss stasjon.

Spesielt på E16 vil en ny tunnel eliminere mange dårlige og trange veistykker med få utvidelsesmuligheter, og det er antatt at kjøretiden mellom Vaksdal og Voss vil bli redusert med rundt 20 minutter. Det er ikke oppgitt tidsbesparelser for jernbanen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]