Vossakasso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vossakasso er ei stor kasse som monteres bak på en traktor.

Den kan benyttes i stedet for tilhenger ved fôrhøsting i bratt åkerlandskap, hvor en tilhenger lett kan velte. Forsøk ved Landbruksteknisk institutt (LTI) har vist at Vossakasso også kan konkurrere med tilhenger i kapasitet hvis det er kort vei fra jordet til fôrlager.

Ved tømming åpnes luka, som er hengslet i øverkant. Dermed svinger hele bakveggen og sidene opp og lasset ramler ned. Alternativt kan Vossakasso utstyres og tømmes med HMV avlesserelevator for Vossakasso.

Serigstad utviklet en forhøster som var spesielt godt egnet til Vossakosso, og trekkrammene til Serigstads høstere er klargjort for montering av VK.

Vossakasso ble oppfunnet av gårdbruker Anders Rong fra Bordalen og videreutviklet i samarbeid med Landbruksteknisk institutt og Hordaland Mekaniske Verksted[1]. Den produseres i dag av HMR VossVoss som inntil september 2004 het Hordaland Mekaniske Verksted.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sørheim, Kristin (1998). Grøn Framtid. Ål: Boksmia. s. 131. ISBN 8291871035. «Ein dag i 1969 kom Anders Rong frå Bordalen i Voss innom fabrikkportane på Hordaland Mekaniske Verksted. ...» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]