Von Platen (slekt)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grev Baltzar von Platen

von Platen er en adelsslekt som stammer fra Rügen i Pommern med en gren som innvandret til Sverige og en til Danmark og Norge. Medlemmer av slekten bor i flere land.

Stamfar for slekten er «dominus Otto, advocatus» hos fyrst Jaromar II av Rügen. Han er dokumentert i 1252 og i 1255 med betegnelsen «Otto cum plata». En slektsgren i Sverige ble anerkjent («naturalisert») som svensk adel i 1751. I Sverige ble to grener senere utnevnt til friherrer, og av disse ble Baltzar von Platen (død 1829) utnevnt til greve i 1815. Det lever også andre grener av slekten i Sverige.

En gren av slekten i Tyskland var friherrer og fikk tittel av riksgreve på 1700-tallet med navnet von Platen-Hallermund. Slektsgrener har fra middelalderen eid godseiendommer i Pommern, og hatt høytstående stillinger i tyske områder som hoffmarskalk, generalløytnant, geheimråd, viseadmiral, statsråd, general og annet.

I Norge er slekten spesielt kjent for stattholderen grev Baltzar von Platen (1766-1829). Han er i Sverige kjent bl.a. som admiral, kanalbygger og grunnlegger av arbeidene med Göta kanal. I Sverige har medlemmer av slekten også hatt stillinger som blant annet feltmarskalk, generalguvernør, hoffmarskalk, utenriksminister og sjefredaktør.

Slektsvåpen[rediger | rediger kilde]

Epitafium med våpenet i St. Johanneskirche, Schaprode, Rügen

Våpenskjoldet til slekten, stamvåpenet, er fra middelalderen. Skjoldet har i sølv to svarte ørnevinger som ender øverst i hoder til katt (eller løve). Hjelmtegnet er en svart strutsefjær mellom to sølv strutsefjær og på en krans av svarte og sølv roser. I hjelmtegnet er også brukt en sølv strutsefjær mellom to svarte.

Friherre- og grevegrenene av slekten har mer sammensatte våpen, med flere felter i skjoldet der det opprinnelige slektsvåpenet står i et hjerteskjold, samt med flere hjelmtegn og med skjoldholdere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sveriges ridderskaps och adels kalender, utgis av Riddarhusdirektionen, Stockholm
  • Genealogisches Handbuch des Adels, Adelslexikon Band X, Band 119 der Gesamtreihe, C. A. Starke Verlag, Limburg an der Lahn 1999, ISSN 0435-2408
  • Carl Gustav von Platen: Geschichte des Geschlechtes von Platen, 3 bind

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]