Volvoverken i Kalmar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Volvoverken i Kalmar ble innviet i 1974 og lagt ned i 1994. Fabrikken ble bygget som en konsekvens av den planlagte nedleggingen av Kalmar Verkstad, som på begynnelsen av 1970-tallet var eiet av Statsföretag. Kalmar kommune solgte landområdet fabrikken ble bygget på for 1 krone. En helt ny, etter den tid meget moderne, monteringsfabrikk for Volvos personbiler ble bygd med omtrent 1000.

Fabrikken i Kalmar bygde innledningsvis kun luksusmodellene 264, 760 og 960, men etterhvert også standardmodellene 740 og 940.

Ved Volvoverken i Kalmar eksisterte ikke de tradisjonelle samlebåndene. Istedenfor ble bilene transportert på selvstendige batteridrevne vogner som ble styrt av spor i gulvet. Fabrikken var meget lys med store vindusflater, som dessverre forårsaket overoppheting i lokalene. De ansatte ble delt opp i mindre grupper som hadde mulighet til å påvirke arbeidsfordelingen innen sin egen gruppe.

Volvoverken i Kalmar var den fabrikk som kom best ut med hensyn til kvalitet og fravær sammenlignet med anleggene i Gent og Torslanda. Derimot var fabrikken dyrere å bygge enn et konvensjonelt anlegg og fabrikkens produktivitet var betydelig lavere enn i Torslandaverken.[1]

Da fabrikken ble stengt i 1994 hadde totalt 482 739 biler blitt produsert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nilsson, Ulf. Sverige: Sluten anstalt Arkivert 8. oktober 2010 hos Wayback Machine., sidene 163-164.