Vognkjøreren fra Delfi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vognkjøreren fra Delfi, Delphis arkeologiske museum.

Vognkjøreren fra Delfi, også kjent som Heniokhos («hestetømmeholderen»), er en av de best kjente bevarte statuer fra antikkens Hellas, og er betraktet som en av de fineste eksempler på antikke bronsestatuer. Den legemsstore statuen av vognkjører ble funnet i 1896 ved Apollons helligdom i Delfi, og er i dag plassert i Delfis arkeologiske museum.

Statuen ble reist i Delfi i år 474 f.Kr. for å feire seieren til hestevognlag i Pythiske leker som ble holdt i Delfi hvert fjerde år til ære for Pythiske Apollon. Vognkjøreren var opprinnelig en del av en langt større statuegruppe som innbefattet en vogn, fire (muligens seks) hester og to på vognen. En del fragmenter av hestene har blitt funnet i nærheten av statuen. Da statuegruppen var intakt må det ha vært en av de mest imponerende monumenter i verden.

En inskripsjon på kalksteinfundamentet av statuen forteller at den ble bestilt av Polyzalos, en tyrann i Gela, en gresk koloni på Sicilia, som en hyllest for hjelp til at han vant hestekappløpet. Inskripsjonen forteller: [P]OLUZALOS MA nETHÊK[EN] ...]ON AES EUONUM APOLL[ON], som rekonstruert kan leses som «Polyzalos dedisert meg. ... Gjør ham begunstiget, ære Apollon».

Detalj av statuens hode som viser de innlagte øynene.

De sicilianske byene var meget rike sammenlignet med de fleste byene på det greske fastlandet og deres herskere kunne ha råd til de mest praktfulle ofringer til gudene, også de beste hestene og vognkjørerne. Det er usannsynlig, dog, at statuen i seg selv kom fra Sicilia. Skulptøren er ikke kjent (se nedenfor), men av stilistiske grunner kan det antas at statuen ble støpt i Athen. Den har visse likheter i detaljene til statuen kjent som Apollon av Pireus som også er kjent for å ha hatt opprinnelse i Athen.

Vognkjøreren selv er intakt unntatt at hans venstre arm mangler. Greske bronser ble støpt i seksjoner og deretter satt sammen. Da den ble oppdaget var statuen i tre deler — hode og øvre torso, nedre torso og høyre arm. Den venstre armen var sannsynligvis tatt av og mistet lenge før statuen ble begravd. Dette beskyttet antagelig statuen fra plyndring i tiden etter at helligdommen i Delfi ble stengt på 300-tallet e.Kr.

Statuen er en av få greske bronser som er bevart med innlagt glassøyner og detaljer som kobber på øyevipper og lepper. Hodebåndet er av sølv og kan ha vært innlagt med kostbare edelsteiner som siden har blitt fjernet

Figuren er av en meget ung mann noe som vises av hans myke krøller på sidene av hodet. Som dagens moderne jockeyer ble vognkjørere utvalgt for sin letthet, men de måtte også være høye og var derfor ofte tenåringer. Han bærer en xystis, en klesdrakt som vognkjørere ofte bar under hestekappløp. Den rakk ned til hans ankler og ble festet høyt om midjen med et enkelt belte. To reimer som krysset høyt opp på ryggen hindret klesdrakten å stå ut som en ballong under kappløpet.

Stilistisk er Vognkjøreren fra delfi klassifisert som «tidlig klassisk» eller «streng stil» (se Gresk kunst i antikken). Statuen er mer naturalistisk enn de kouroi fra den foregående den arkaiske perioden, men posituren er fortsatt meget rigid og stiv sammenlignet med senere verker i den klassiske perioden. Noe som viser at den arkaiske stilen holder på å bli forlatt vises i at hodet tipper svakt over på den ene siden. Den naturalistiske formgivingen av hans føtter ble meget beundret i antikk tid. Denne skulpturen viser flere framganger fra den arkaiske stilen: det konsentrerte, innadvendte uttrykket har forlatt det arkaiske smilet og han ville heller ikke hatt klær på i den foregående epoken. Hans tømmer er et vitnesbyrd på skulptørens talent og dyktighet. Det statuen var ferdig ville det ha vært en vogn som dekket det meste av midjen og nedenfor og likevel er det formgitt i de detaljer som skulptøren betraktet som nødvendig for at statuen skulle være fullverdig.

Skulptørens navn er som nevnt over ikke kjent, men den som er blitt foreslått er Pythagoras av Samos, men det kan ikke bevises, bare sannsynliggjøres.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]