Vittariaceaefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vittaria»)
Vittariaceae
Vittaria flexuosa
Nomenklatur
Vittariaceae
Synonymi
Parkeriaceae
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPteridales?
Økologi
Antall arter: 110
Inndelt i

Vittariaceae er en familie av karplanter, sannsynligvis hjemhørende innenfor ordenen Pteridales av bregnene. Familien består av 8-10 slekter med 110 arter, hvorav 4 slekter og 27 arter i Sørøst-Asia og Australia.

Artene er enkle, tropiske bregneplanter med lite flikete eller helrandede blader – dette er relativt sjeldent blant bregner.

Tidligere har man ofte regnet denne familien inn under Pteridiaceae, men denne familien regnes nå som inkludert i einstapefamilien (Dennstaedtiaceae).

Vittaria er utpregede bregneplanter med ikke-flikete blader. Slekten omfatter også arten Vittaria appalachiana, som er enestående ved at den mangler sporofytt-stadiet av formeringen og livssyklusen. Denne arten har bare gametofytter basert på fotosyntese, og formerer seg ukjønnet.

Anetium er såkalte «trebregner» med stor stamme. Arten Anetium citrifolium bel oppdaget av Carl von Linné.

Antrophyum vokser i Sørøst-Asia og Australia, og er tropiske.

Hecistopteris består av bare én art. Hecistopteris pinnatifida er endemisk i Ecuador, og er sårbar for utryddelse på grunn av tap av naturlige habitater.

Monogramma er unik og står trolig nederst evolusjonært blant karplanter, fordi bladet kun består av én enslig bladtråd med ett eneste vannkar oppover lengden. Kjernen av stilken er noen få celler tykk, og sporene bæres i en enkel fordypning langs en side. Flere av artene er truet.

Vaginularia står evolusjonært relativt nær Monogramma. De vokser blant annet i Sørøst-Asia.

Taksonomi og arter[rediger | rediger kilde]

Vittariaceaefamilien har fem slekter som vokser i tropene. Disse slektene, samt noen av deres arter, er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]