Visdom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gudinnen for visdom: «Sophia» (gresk: «Σοφία»). Celsus-biblioteket i Efesos, Tyrkia.

Visdom kan defineres som kunnskap oppnådd av egen erfaring og dermed å kunne dømme hva som er rett handling i en gitt situasjon.[1][2][3] Visdom kan også defineres på mange andre måter og sett i sammenheng med flere forskjellige ting, f.eks. moral, innsikt, forståelse, medfølelse og høy levealder, og anses som en sjelden, positiv, personlig egenskap, eller som en dyd i de fleste trosretninger. Intelligens, følelser og spiritualitet har også likheter med visdom, men er ikke det samme. For eksempel er det mulig å ha intelligens og derfor forstå hva noe er, men likevel mangle praktisk erfaring til å vite hvorfor det er sånn. Likevel er det ikke slått fast en bestemt definisjon om nøyaktig hva det betyr å være vis, ved hjelp av vitenskapelige studier.[4]

Arthur Schopenhauer sa at det er bedre å foklare kompliserte ting enkelt, enn enkle ting kompliserte.[5] På samme måte brukers gjerne parabeler, med hverdagslige ting og ord som forklarer noe som ikke kan forstås ved kunnskap, men som man likevel forstår, hos figurer som Jesus og Buddha, og andre religiøse skikkelser, filosofer, munker osv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Meriam-Webster Dictionary: http://www.merriam-webster.com/dictionary/wisdom
  2. ^ Cambridge Dictionaries Online: http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/wisdom
  3. ^ Oxford Dictionaries: http://oxforddictionaries.com/definition/english/wisdom Arkivert 2. oktober 2013 hos Wayback Machine.
  4. ^ Medical News Today: http://www.medicalnewstoday.com/articles/188170.php
  5. ^ Fredriksson, Gunnar (1997). Schopenhauer. Forlaget Oktober. ISBN 82-7094-794-6.