Virtual Control Program Interface

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Virtual Control Program Interface (VCPI) er en standardisert spesifikasjon for DOS-utvidere som ble publisert av Phar Lap i 1989. Dens rolle i markedet ble erstattet av DOS Protected Mode Interface like etter sin introduksjon, hovedsakelig fordi den var inkompatibel med beskyttet modus i Windows 3.0.

VCPI ble opprinnelig utviklet av Quarterdeck Office Systems som en spesifikasjon for utvidet hukommelse i MS-DOS programmene CEMM, QEMM og EMM386. VCPI kjørte i 80386-prosessorens ring 0. Av denne grunn kom VCPI i konflikt med OS/2 2.x, 3.x og 4.x og beskyttet modus i Windows 3.0 (kalt 386 enhanced mode). Windows 3.x hadde støtte for VCPI i reell modus og standard modus, men ikke i 32-bit beskyttet modus.

Windows/386 2.10 var ikke kompatibel med noen DOS-utvider.

VCPI kunne bare kjøre programmer for DOS-utvidere, etter at MS-DOS (og beslektede systemer) ble startet i virtuell 8086 modus. Programmene CEMM, QUEMM og EMM386 fungerte som prosessorens kontroll-programmer i denne modus.

På slutten av 1980-tallet kom det en utvidet versjon av spesifikasjonen kalt XVCPI (eXtended VCPI), som ble benyttet av INTERACTIVE UNIX og DR-DOS.