Virgin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Virgin Records)
Gå til: navigasjon, søk

Virgin Records er et engelsk plateselskap startet av den engelske entreprenøren Richard Branson og Nik Powell i 1972. Selskapet ble i 1992 solgt til Thorn EMI og fusjonerte så med Capitol Records for å danne «Capitol Music Group» i 2006.[1] Den opprinnelige tanken bak etableringen av Virgin Records var å gi progressiv rock-band et uavhengig alternativ til de store selskapene.

Virgin Records' aller første utgivelse var Tubular Bells av Mike Oldfield i 1973, og fram til 1977 ga de ut en rekke progressiv rock-album. Et lite ironisk poeng er at Virgin i 1977 signerte Sex Pistols, og dermed endret de image til å bli plateselskapet for punk og new wave-artister. Et annet er at de startet opp for å være et uavhengig alternativ, for så å selge virksomheten til en av «de fire store», nemlig EMI.

Etter punk-bølgen satset de på salgbar pop og rock, som for eksempel Tina Turner, Culture Club, Human League, Phil Collins, Simple Minds, Spice Girls, UB40 og Eurythmics. De hadde også andre store navn på listene, blant andre The Rolling Stones og The Cult.[2] Genesis kom inn under Virgin Records etter Virgins oppkjøp av Charisma Records i 1983.

Richard Branson solgte Virgin til EMI for å finansiere etableringen av flyselskapet Virgin Atlantic Airways. Branson skrev under en klausul om å ikke starte opp et konkurrerende plateselskap i løpet av de neste fem årene, men i 1996V2 Records dagens lys. Ti år senere solgte Branson også det nye plateselskapet, og nåværende eier av V2 Records er Universal Music Group.

Se også[rediger | rediger kilde]

Notater[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

plateselskapstubbDenne plateselskaprelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.