Viracocha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Titicacasjøen som Viracocha lot oversvømme og menneskeheten drukne.

Viracocha (quechua Kun Tiqsi Wiraqucha), også skrevet som Con-Tiki Viracocha, var en solgud, skaperen av sivilisasjonen og en av de viktigste guddommene i religionen til inkaene. Nettstedet Encyclopedia Mythica definerer Viracocha som «Den øverste inkaguden, en syntese av sol- og stormgud».[1] Viracocha er knyttet til fruktbarhet og til de livgivende kreftene i naturen, eksempelvis til regnet. Solen hadde særlig betydning for befolkningen i Andesfjellene hvor luften er tynn, og hvor det derfor er særlig kaldt om natten, og også ettersom solen hadde vital betydning for modningen av grøden som eksempelvis mais.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Tiqsi i quechua kan ha betydningen grunnlag eller base, mens wira tyder på fett som kunne menes energikilde hos inkaene. Adjektivet kun og qucha/kucha tyder på noe slikt som stor, allvitende, kraftfull og lignende.

Vira Cocha kan også oversettes til «skum på havet» eller «havets skum» som kan gi en hentydning om at navnet kom av at ansiktet til Viracocha, som etter tradisjonen skal ha vært ekstremt lyst og skjeggete.

Oversvømmelse[rediger | rediger kilde]

I en legende har Viracocha en sønn, Inti, og to døtre, Mama Quilla og Pachamama. I denne legenden har han ødelagt folket rundt Titicacasjøen, som ligger i Andesfjellene på grensen mellom Peru og Bolivia, med en stor oversvømmelse som er kalt for Unu Pachakuti, berger kun to som bringer sivilisasjonen til resten av verden, disse to vesenene er Manco Capac, sønn av Inti (stundom også sett på som sønn av Viracocha), hvis navn som betyr «strålende grunnleggelse», og Mama Ocllo, hvis navn betyr «mor fruktbarhet». Disse to grunnlegger inkasivilisasjonen ved en gyllen stang kalt «tapac-yauri». I en annen legende er han far til første åtte siviliserte mennesker, I noen fortellinger har han en hustru ved navn Mama Cocha.

I ytterligere en legende[2] hadde skaperen Viracocha to sønner, Imahmana Viracocha og Tocapo Virachocha. Etter den store oversvømmelse og skapelsen, sendte Viracocha sine to sønner på besøk til stammene i nordøst og i nordvest for å avgjøre om de fortsatt adlød hans befalinger. Viracocha reiste selv til nord. I løpet av disse reisene ga Imaymana og Tocapo navn til alle trærne, blomstene, fruktene og plantene. De lærte også stammene hvilke som var spiselige, hvilke som hadde medisinske effekter, og hvilke som var giftige. Til slutt kom Viracocha, Tocapo og Imahmana til Cuzco (dagens moderne Peru) og kysten hvor de spaserte inntil de forsvant. Selve navnet Viracocha betyr bokstavelig «Sjøskum».[3]

Hvit mann med stokk og bok[rediger | rediger kilde]

I henhold til den spanske oppdageren Pedro Sarmiento de Gamboa (15321592) ble Viracocha beskrevet som «en mann av mellomstor høyde, hvit og kledd i en hvit kappe som en skjorte med innsnevring rundt midjen, og han bar en stokk og en bok i hendene».[4] Da spanjolene kom til Inkariket ble de først oppfattet som representanter for Viracocha.

«Kon-Tiki»[rediger | rediger kilde]

Som nevnt over er et annet navn for guden Con-Tici Viracocha[5], og han er identifisert med den polynesiske solguden. Kon-Tiki-ekspedisjonen til Thor Heyerdahl i 1947 tok sitt navn fra dette alternative navnet på guden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lindemans, Micha F.: Viracocha
  2. ^ First People: Inca Gods Arkivert 2. april 2019 hos Wayback Machine.
  3. ^ First People: Inca Gods
  4. ^ «Viracocha and the Coming of the Incas» fra History of the Incas av Pedro Sarmiento De Gamboa, oversatt til engelsk ved Clements Markham, Cambridge: The Hakluyt Society 1907, ss. 28-58.
  5. ^ Mangudai, Addison: The Inca

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]