Vindstyrke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Symbol wind speed 00.svg
stille (0–2 knop)
Symbol wind speed 01.svg
3–7 knop
Symbol wind speed 02.svg
8–12 knop
Symbol wind speed 03.svg
13–17 knop
Symbol wind speed 04.svg
18–22 knop
Symbol wind speed 05.svg
23–27 knop
Symbol wind speed 06.svg
28–32 knop
Symbol wind speed 07.svg
33–37 knop
Symbol wind speed 08.svg
38–42 knop
Symbol wind speed 09.svg
43–47 knop
Symbol wind speed 10.svg
48–52 knop
Symbol wind speed 11.svg
53–57 knop
Symbol wind speed 12.svg
58–62 knop
Symbol wind speed 13.svg
63–67 knop
Symbol wind speed 14.svg
98–102 knop
Symbol wind speed 15.svg
102–107 knop

Vindstyrke er hastigheten til luft i bevegelse relativt til et fast punkt på jorda. Når lufta flytter seg fra et sted til et annet snakker vi imidlertid om vind.

Vindstyrke er viktig innen mange områder, som værvarsling, luftfart, maritime operasjoner, bygninger og byggeteknikk. Stor vindstyrke kan få alvorlige konsekvenser, og kraftig vind har ofte spesielle navn som storm, orkan eller tropisk syklon.

Vindstyrke kan måles med flere instrumenter. Et anemometer har en propell med kopper som roterer når vinden blåser på dem. Hastigheten som propellen roterer med er proporsjonalt med vindstyrken. Dette apparatet har eksistert i hundrevis av år.

Matematisk[rediger | rediger kilde]

Teknisk sett er vindstyrke gitt ved:

|\mathbf{v}|=\sqrt{u^2+v^2+w^2},

der u, v og w er sonal, meridional og vertikal komponent av vindstyrken. I de fleste tilfellene kan en se bort fra den vertikale komponenten, siden den er mye mindre enn de horisontale komponentene. Unntak er for eksempel vertikale luftstrømmer i cumulusskyer.

Faktorer som påvirker vindstyrken[rediger | rediger kilde]

Det er flere faktorer fra liten til stor skala som kan påvirke vindstyrken. Disse omfatter trykkgradient, rossbybølger, jetstrømmer og lokale værforhold.

Trykkgradient er et uttrykk som beskriver forskjellen i lufttrykket mellom to punkter i atmosfæren eller på overflaten. Dette er en svært viktig og dominerende faktor for vindstyrken, for jo større forskjell det er i trykket mellom to faste punkter, jo kraftigere er vinden. Trykkgradienten sammen med corioliskraften og friksjon påvirker også vindretningen.

Rossbybølger er storskala bølger i vindmønsteret i den øvre delen av troposfæren. Disse bølgene har global skala og flytter seg fra vest mot øst, og styrer med det vestavinden på våre breddegrader.

Lokale værforhold spiller en viktig rolle for vindstyrken. Forskjellige typer sykloner som ekstratropiske eller tropiske sykloner og for eksempel monsunen kan i svært stor grad styre vindstyrken.

Se også[rediger | rediger kilde]

Saffir-Simpson orkanskala
TD TS 1 2 3 4 5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Wind speed – bilder, video eller lyd