Vilnius erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vilnius erkebispedømme
 
Vilniaus arkivyskupija (litauisk)
Archidioecesis Vilnensis (latin)
Vilnius katedral
Vilnius katedral
Kirke: romersk-katolsk
Land: Litauen Litauen
Kirkeprovins: Vilnius
Suffragan-
bispedømmer
:
Kaišiadorys
Panevėžys
Erkebiskop: Audrys Juozas Bačkis
Bispesete: Vilnius
Sogn: 94
Areal: 9644 km²
Innbyggere: 810 000,
derav 70 % katolikker
Opprettet: 1387
Offisielt nettsted
Statistikk

Vilnius erkebispedømme er et av Litauens to romersk-katolske erkebispedømmer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vilnius bispedømme ble grunnlagt i 1387, etter at Polen og Litauen hadde inngått realunionen. Vilnius var derfor suffragan under det polske erkebispedømmet Gniezno. Dette endret seg først med Polens tredje deling i 1795, da Litauen kom til Det russiske keiserdømmet. Vilnius bispedømme ble først opphevet, men gjenopprettet tre år senere som suffragan av Mogiljov erkebispedømme.

1925 ble Vilnius bispedømme opphøyet til erke- og metropolitanbispedømme. Som suffraganbispedømmer fikk det tildelt Łomża bispedømme (som også omfattet de delene av det opprinnelige bispedømmet Vilnius som i 1795 hadde havnet i Preussen) og det nyoppretta Pinsk bispedømme. Året etter ble i tillegg Kaišiadorys og Panevėžys bispedømme skilt ut som nye suffraganer. Under sovjettiden var erkebispesetet vakant fra 1955 til 1989.

Etter uavhengigheten av de tidligere sovjetrepublikkene ble kirkeprovinsene tilpasset de nye statsgrensene: 1991 ble de polske delene av Vilnius erkebispedømme til det nye Białystok bispedømme, og de polske delene av Pinsk bispedømme til Drohiczyn bispedømme. Resten av Pinsk bispedømme lå i Hviterussland og ble derfor lagt til Minsk-Mahiljoŭs kirkeprovins. Året etter ble Białystok opphøyet til erkebispedømme med Drohiczyn og Łomża som suffraganer. Dermed fikk Vilnius’ kirkeprovins dagens omfang.