Vilnesfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ferga på vei inn til kaia på Fure

Vilnesfjorden er den ytre delen av Dalsfjorden i Fjaler og Askvoll kommune i Sogn og Fjordane. Den er en fortsettelse av Buefjorden og strekker seg rundt 15 kilometer østover.[1]

Fjorden har innløp ved øya Lammetu i sør og Ørnetuva ved bygda Vilnes, som fjorden er oppkalt etter, i nord. Bygda Grytøyra ligger på sørsida av fjorden ved Furnes og den to kilometer lange Furevågen. Litt lenger inn i fjorden ligger Kysneset med bukta Gjølangen på østsida. Innerst i Gjølangen ligger bygda Gjølanger.

Den ytterste delen av fjorden ligger på sørsida av Atløyna. Mellom Atløyna og fastlandet ligger Granesundet som strekker seg nord til Stongfjorden. På vestsida av Granesundet ligger Askvika ved tettstedet og kommunesenteret Askvoll. Fra Askvoll går det tre fergeforbindelser. Ett til Fure på sørsida av Vilnesfjorden, ett til Atløyna og ett til Værlandet. I tillegg går det ferge fra Fure til både Atløyna og Værlandet. Ved Ytre Åsnes ender Vilnesfjorden og Dalsfjorden fortsetter videre innover i landet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vilnesfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk