Viljuj-demningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Viljuj-demningen er en demning med to vannkraftverk (Viljuj 1-2) i republikken Sakha, og demmer opp det 2.500 km² store Viljuj-reservoaret i den nordvestre sideelva Viljuj til vassdraget Lena i det nordøstlige, sibirske Russland. Vannkraftverket ble ferdigstilt 196276, med en installert effekt på 648 MW.

Byggingen av et tredje kraftanlegg, Viljuj 3, startet opp i 1985, men ble utsatt på ubestemt tid på grunn av økonomiske problemer med finansieringen.

Oppdemmingen har skapt betydelige økonogiske problemer nedenfor reservoaret. Om vinteren slippes det ut mye spillvann fordi strømforbruket er høy, mens det slippes ut lite om sommeren. Spillvannet er kaldt bunnvann, som bidrar til for lave temperaturer i elva nedenfor. I sum har dette både påvirket fiske- og dyreliv, og endret årstidenes syklus lokalt.[1] Blant annet er oter (Lutra lutra) og svart trane (Grus monacha) borte for alltid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Susan A Crate: «Co-option in Siberia: The case of Diamonds and the Vilyu Sakha» Arkivert 12. juli 2011 hos Wayback Machine., i Polar Geography (SEEJ), University of Connecticut, Nr 4, 2002, side 423-425.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]