Vikersund Idrettsforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vikersund idrettsforening»)
Vikersund
Vikersund Idrettsforening
Nettsidehttp://www.vikersundif.no/
Idrettsgren(er)Fotball
HjemmebaneModumhallen
Liga5. divisjon, Buskerud
LandNorge
StedVikersund
Administrasjon
Daglig lederJan Henning Kleiv
HovedtrenerØyvind Kjølstad
Lars Sørfang

Vikersund Idrettsforening (stiftet 16. desember 1894 som Vikersund Skiklub) er et idrettslag fra Vikersund i Buskerud. Idrettslaget er det største i Modum kommune og har tilholdssted på Tangodden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forløperen til dagens Vikersund idrettsforening er Vikersund Skiklub som ble stiftet 16. desember 1894. På stiftelsesmøtet ble følgende vedtatt: «Medlem kan enhver mand og kvinne over 12 aar blive mod at erlegge innskrivningspenge. Fra 12 til 14 aar kr. 0,25 fra 15 aar kr 0,50, samt i kontingent fra 12 til 15 aar kr, 0,50 og fra 15 aar kr 1,00.»

Fram til 1911 var det stor aktivitet i skiklubben, og klubben arrangerte blant annet fire landsrenn på rad. Samme år var det også stor interesse for andre idretter i Vikersund, og Vikersund Skiklub tok initiativ til stiftelse av en idrettsforening for Vikersund og omegn. Den nye foreningen fikk navnet Vikersund og Omegns idrætsforening, men ble to år senere døpt om til Vikersund idrætsforening. Vikersund Skiklub ble aldri oppløst, og har derfor vært et sammenhengende foreningsarbeid fra 1894 som pågår fortsatt.

Kristian Hovde[rediger | rediger kilde]

Kristian Hovde er et av de største navnene i Vikersund idrettsforenings historie. Allerede i 1926 prøvde Hovde seg i Holmenkollen, men uten særlig hell. Året etterpå fikk han 4. premie på 30 km i hovedlandsrennet på Lillehammer. Selve gjennombruddet kom først i 1928 med hans imponerende 2. premie på selveste femmila i Holmenkollen.

I 1930 ble han norgesmester på 30 km på Hamar, og han fikk en femteplass i Verdensmesterskapet i Oberhof i Tyskland året etterpå. I samme VM fikk han sølvmedalje på 17 km og 4. premie i kombinert. I den samme øvelsen tok han 13.-plassen i Olympiske leker i Lake Placid i 1932. Hans siste internasjonale konkurranse var i 1934, med fjerdeplass på 18 km i Holmenkollen.

Uten Kristian Hovde hadde det neppe vært skiflygingsbakke i Vikersund i dag. Han var med i komitéen som bygde Vikersundbakken i 1935, og han var selv førstemann ut den nye bakken under det første rennet. Hovde vant også eldste klasse under dette rennet i 1936.

I 1954 ble det lansert tanker om å bygge Vikersundbakken ut til hopplengder over 100 meter. Kristian Hovde var en av de som ivret mest for dette. Sommeren 1955 ble det startet utbyggingen, men utbyggingen var ikke nok for å nå 100 meter, og i 1956 gjorde Hovde nye justeringer og den påfølgende vinteren hoppet Arne Hoel 100,5 meter. Senere fikk Hovde blant annet oppleve Bjørn Wirkola sette verdensrekord i Vikersund med 146 meter i 1966.

Idrettsanlegg[rediger | rediger kilde]

Vikersund idrettsforening eier og drifter idrettsanlegget på Tangen i Vikersund. Her ligger klubbens to klubbhus, flere fotballbaner og et skateanlegg som tidligere var håndballbane. I tillegg er Vikersund idrettsforening medeier i Vikersund Hoppsenter sammen med Modum kommune og Buskerud fylkeskommune. Vikersund Hoppsenter drifter alle hoppbakkene rundt Vikersundbakken.

Skiflyvning Vikersund er et aksjeselskap som står for arrangement av internasjonale idrettskonkurranser i Vikersund Hoppsenter, først og fremst skiflygingsrenn i Vikersundbakken. Selskapet er i sin helhet eiet av Vikersund idrettsforening, og ble opprettet i 2000. Selskapet har alle rettigheter knyttet til arbeidet med skiflyging i Vikersund, både gjennomføring av arrangement, kontakter med Norges Skiforbund og det internasjonale skiforbundet. Hovedstyret i Vikersund IF er selskapets generalforsamling.

Idrettsgrupper[rediger | rediger kilde]

Alpint[rediger | rediger kilde]

Utøvere med både ski og snøbrett som holder til i Vikersund Alpinsenter.

Fotball[rediger | rediger kilde]

Vikersunds A-lag i fotball spiller i 5. divisjon fotball for herrer. Laget har kjempet seg opp den lange veien fra 7. divisjon fotball for herrer. Lagets trenere er Øyvind Kjølstad og Lars Sørfang. Troppen består av rundt 25 spillere med blant annet Vegard Hansen som også trener Mjøndalen

Håndball[rediger | rediger kilde]

Håndballen i Vikersund så dagens lys i 1938. Det var daværende formann i Vikersund Idrettsforening, Nils Omdal, som fikk ideen om å innføre håndball på idrettsforeningens program dette året. Denne form for idrett var på den tiden ny og lite kjent. For å få vakt interesse for spillet, ble det hentet to lag fra Oslo Idrettslags dameavdeling til å spille oppvisningskamp. Interessen ble straks vakt og det ble stiftet et lag. Starten ble ikke helt uten bekymringer, for Vikersund idrettsforening var da det eneste håndballaget i Buskerud og jentene måtte helt til Oslo for å finne lag å spille mot.

Under den andre verdenskrig krigen ble håndballen lagt ned, men våren 1945 var man i gang igjen. Nå vokste interessen sterkt. Derfor sammenkalte Bjarne Fossen til møte og Buskerud Håndballkrets ble en realitet.

Etter en storhetstid på 1940-tallet ble håndballgruppa lagt ned. Først i 1970 ble det liv i håndballen i Vikersund igjen. Det ble satset på rekrutteringsklassene og det ga resultater. De neste 20 årene hadde Vikersundhåndballen en utvikling. Gjennom årene ble det flere seriemesterskap og etter hvert klatret Vikersund også oppover i divisjonene. På begynnelsen av 1980-tallet ble Modumhallen åpnet.

Håndballgruppas flaggskip er 2.-divisjonslaget. Vikersund har tre damelag. Andrelaget spiller i 3. divisjon og tredjelaget spiller i 4. divisjon. På det meste har håndballgruppa hatt 140 aktive medlemmer, men i dag ligger tallet på rundt 120.

Langrenn[rediger | rediger kilde]

Skigruppa holder til på Brunes, og er en klubb som satser på både bredde og topp. Våren 2017 ble det satt i gang utbygging av rulleskiløype, som ble ferdigstilt i midten av juni.[trenger referanse] Dette legger til rette for videre rekkrutering av langrennsløpere, da løypa egner seg godt for både nybegynnere og viderekommende utøvere.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]