Vikedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vikedal
Vikedal
Vikedal i april 2010
Land Norge Norge
Fylke Rogaland
Kommune Vindafjord
Areal 0.79 km²
Befolkning 457[a] (2014)
Bef.tetthet 578,5 innb./km²
Postnummer 5583 Vikedal

Vikedal er en bygd og et tettsted i Vindafjord kommune i Rogaland. Tettstedet har 457 innbyggere per 1. januar 2014, og ligger på østsiden av Sandeidsfjorden ved utløpet av Vikedalselva. Vikedal ligger omtrent 60 kilometer fra Haugesund, og 50 kilometer fra Sauda. Det er ca. 825 innbyggere i bygda Vikedal. Vikedal har dagligvarehandel, bank, post, pub og vertshus. I sommerhalvåret er det et rikt kulturliv i Vikedal. Vikedal var tidligere egen kommune.

Den tidligere kommunen Vikedal[rediger | rediger kilde]

Vikedal er en tidligere selvstendig kommune i Rogaland fylke, opprettet som Vikedal formannskapsdistrikt i 1837.

1. januar 1923 ble både Imsland og Sandeid skilt ut fra Vikedal som egne kommuner. Vikedal kommune hadde etter fradelingen 924 innbyggere.

1. januar 1965 ble det meste av Vikedal kommune slått sammen med Imsland og Sandeid kommuner, deler av Skjold og det meste av Vats kommune til den nye Vindafjord kommune. Den delen av Vikedal som ble del av Vindafjord hadde 978 innbyggere.

Samtidig ble gårdene Hapnes og Dokskar i Vikedal med 16 innbyggere slått sammen med Nedstrand og Tysvær kommuner samt deler av Avaldsnes, Skjold og Vats til dagens Tysvær kommune.

Kultur / sport[rediger | rediger kilde]

Festivaler[rediger | rediger kilde]

Vikedal har mange festivaler, både innen musikk og jakt. I juli begynner det med Vikedal Roots Music Festival, som er en festival der artister som spiller rootsmusikk opptrer. Mange kjente artister har vært på festivalen, deriblant Hellbillies, Henning Kvitnes, Minor Majority, Madrugada, Kaizers og Big Bang.

Helgen etterpå så er det Vikedal Sommerfestival som står for tur, der det kommer band som spiller musikk det går an å danse til.

I påsken er det dansefestival og på høsten er det en hjortefestival.