Viggo Jensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Viggo Jensen
Født22. juni 1874Rediger på Wikidata
København
Død2. nov. 1930Rediger på Wikidata (56 år)
København
BeskjeftigelseVektløfter, sportsskytter, friidrettsutøver, turner Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket Danmark
SportVektløfting
friidrett
turn
skytesport

Alexander Viggo Jensen (født 22. juni 1874, død 2. november 1930) var en dansk allsidig sportsutøver, og olympisk mester i vektløfting.

Jensen ble den første olympiske mester fra Danmark da han vant vektløfting-konkurransen 1896 i Athen. Det var den første av i alt to disipliner i vektløft. Jensen og Launceston Elliot klarte begge 111,5 kg og dommerne mente Jensen utførelse av løftet var gjort bedre stil og dømte han som vinnere. Den britiske delegasjonen la inn protest som førte til at begge fikk flere forsøk til å forbedre resultatet. Ingen klarte det og Jensen ble erklært som vinnere av konkurransen. Han pådro seg en skade i skulderen i siste ektraforsøket. Denne skaden kom til å hemme han i neste disiplin som var enhåndsløft. Jensen løftet 57,0 kg mot Elliots 71,0 kg, men det var nok til en annen plass bak Elliot som ble olympisk mester i enhåndsløft.

Jensen deltok i flere øvelser, i friidrett var han med i både kulestøt og diskos. Han kom på fjerdeplass i kule og hans plassering i diskoskonkurransen er noe usikker, men det var et sted mellom 5. og 9.-plass.

I turn var Jensen med i tauklatring, han klarte ikke å nå toppen av tauet å sluttet på en fjerdeplass bak to grekere som begge nådde toppen av det fjorten meter lange tauet. Han ble også slått av Fritz Hoffmann som klatret høyere, men Jensen kom høyere enn Launceston Elliot.

Jensen var også med i skyte-konkurransen, i to disipliner. I skyting med militærrifle ble han nummer seks med en score på 1 640 poeng. I disiplinen fri rifle kom han på tredjeplass med serien 392, 423, 280 og 210 poeng.

Jensen deltok igjen i skyting under Sommer-OL 1900 i Paris.

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]