Victor Wooten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Victor Wooten
Født11. sep. 1964[1]Rediger på Wikidata (59 år)
Mountain Home
BeskjeftigelseBassist, jazzmusiker, gitarist, komponist Rediger på Wikidata
Utdannet vedDenbigh High School
SøskenFuture Man
Joseph Wooten
NasjonalitetUSA
Medlem avBéla Fleck and the Flecktones
Bass Extremes

Victor Wooten med Bela Fleck under jazzfestivalen i Toronto, 2003

Victor Lemonte Wooten (født 11. september 1964) er en amerikansk bassist. Han er mest kjent for sin tekniske virtuositet. Wooten har fått tittelen «Bass Player of the Year» i magasinet Bass Player tre ganger på rad, og var den første personen til å få utmerkelsen mer enn én gang.

Historie[rediger | rediger kilde]

Wooten er den yngste av fem brødre og hadde sin eldre bror, Regi, som lærer på bassgitaren fra han var tre år gammel. I femårsalderen kunne han spille enkle bassganger og holde konserter. Stanley Clarke, Larry Graham og Bootsy Collins hadde alle stor innflytelse på Wooten sin utvikling som gikk i et rivende tempo. Wooten Brothers bandet (Regi, Rudy, Roy, Joseph og Victor) spilte i flere år på 1970-tallet i nærheten av Williamsburg (Virginia) i temaparken Busch Gardens, samt på åpninger for Curtis Mayfield og War. Etter å ha flyttet til Nashville (Tennessee) i 1988 ble Wooten umiddelbart rekruttert av blues- og soul-sangeren Jonell Mosser. Ett år senere ble Wooten hyret av banjomaestroen Béla Fleck og dannet gruppen Béla Fleck and the Flecktones sammen med keyboardist og munnspilleren Howard Levy samt Victor Wooten sin bror Roy Wooten (kjent som Future Man). Denne gruppen ble først berømte for å spille en blanding av jazz, funk og bluegrass, senere ble de kjent som en av de mest stilistiske friformgruppene i den moderne æraen. (Levy forlot gruppen og ble erstattet av saksofonist Jeff Coffin.)

Andre grupper[rediger | rediger kilde]

Wooten har også vært medlem av flere fusion og progressive supergrupper, inkludert Bass Extremes (med Steve Bailey, Derico Watson og Oteil Burbridge), Vital Tech Tones (med Scott Henderson og Steve Smith), det indiske jazzfusion bandet PRASANNA og Extraction trioen (med Greg Howe og Dennis Chambers). Wooten har også vært på turné med mange andre band, inkludert Dave Matthews Band. Han er for tiden med sin egen sologruppe samt Béla Fleck and the Flecktones.

Teknikker[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av en høyere standard produksjonsmetoder for elektriske bassgitarer, slike som lavere strengehøyde mer likt en seksstreks elektrisk gitar, har tillatt Wooten å utvikle mange nye fingerteknikker som i praksis var uoppdagede før hans tid. I sin barndom, hjalp hans eldre bror (Regi Wooten) med å utvikle double-thumb-teknikken for å kunne reprodusere bassganger fra storheter som Larry Graham. Denne teknikken, som også har blitt brukt av andre bassister (blant annet Marcus Miller), bruker tommelen til å gjøre både nedadgående og oppadgående anslag på lik måte som med et gitarplekter. Wooten er også berømt for sin Stanley Jordan-lignende to-hånds tapping og «patenterte» åpen-hammer-plukking-teknikk.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]