Vi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om romanen Vi. For teksteditoren, se vi (teksteditor).
Vi
orig. Мы
Forfatter(e)Jevgenij Zamjatin
SpråkRussisk
Tilblivelse1920
SjangerScience fiction, dystopisk fiksjon, alternativ historie, filosofisk fiksjon
Utgitt1924
ForlagAvon
OCLC27105637

Vi (russisk: Мы;, 1920) er en roman av den russiske forfatteren Jevgenij Zamjatin. Det er en klassisk dystopisk satire og var inspirasjonen bak både George Orwells 1984 og Aldous Huxleys Vidunderlige nye verden. Den siste skal dog ha nektet for dette.

Verden i Vi er superrasjonell, eller i alle fall tilsynelatende det. Hovedpersonen, «D-503», ingen har navn lenger – bare nummer, sammenligner den fundamentale ideen med den gamle myten om Edens hage. Den eneste perioden der menneskeheten var fullstendig lykkelig. Den hendelsen som dro oss ut av denne tilstanden var den ulykksalige ankomsten av fri vilje, kilden til det ulykkelige. Tanken bak «Den forente staten», eller «Enhetsstaten» om man vil, er å kvitte seg med den frie viljen og slik gjøre alle lykkelige.

Minimalismen preger omgivelsene i Vi. Alt, har blitt redusert til de enkleste former og manglet alt som er av farge. Det går i hvitt, grått, stål eller rett og slett gjennomsiktig. Disruptive elementer som naturen holdes vel unna. Byen er omringet av en grønn mur som skiller dette kaos fra samfunnets komplette orden. I byen er alt bygd eller lagd av glass. Vegger, «aero-ene», alt. I et slikt samfunn finnes det naturligvis ikke noe privatliv, og det er hele poenget. Faktisk har man ikke anledning til å trekke for gardinene uten særskilt tillatelse, noe man bare får i anledning av seksuelt samvær autorisert av myndighetene.

Det er ikke bare infrastrukturen som er ultraminimalistisk, rasjonell og strengt organisert. Livet til «numrene» er like nøye regulert. Tabeller dikterer hva som skal gjøres ved ethvert tidspunkt. Trening får man ved at alle marsjerer i takt gatene til musikk fra musikktårnene. Når man spiser tygger man i takt med en metronom, 50 tygg per bit. Alle går med merker med klokke på sine grå «unif-er».

«D-503» er byggeren av «Integralen», er romskip som skal brukes til å spre budskapet til «Enhetsstaten» til resten av verdensrommet. Ikke helt frivillig blir «D-503» innblandet i et forsøk på å styrte «Velgjøreren» en slags «Storebror»-type. Dette forsøket blir desto viktigere etter at en operasjon for å fjerne innbilningskraften lanseres.