Slottsfjellsmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Vestfold Fylkesmuseum)
Gå til: navigasjon, søk
Hovedinngangen på Slottsfjellmuseet i Tønsberg med kopi av stevnen på Osebergskipet foran.
Fra friluftsmuseet under Slottsfjellet. Husene på tunet på Tallak er hentet fra bygder i Vestfold.
Heierstadloftet fra Hof, datert til 1405–07.

Slottsfjellmuseet er en avdeling av Vestfoldmuseene IKS, og ligger ved Slottsfjellet i Tønsberg i Vestfold fylke. Museets beliggenhet i Tønsberg ved foten av Slottsfjellet med ruinene etter middelalderborgen Tunsberghus gjør at museet får et spesielt ansvar for å formidle middelalderhistorien i Vestfold.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slottsfjellmuseet ble opprettet i 1939 som Vestfold Fylkesmuseum, som i 2008 skiftet navn etter en omstrukturering av museene i fylket og opprettelse av den nye overbyggende museumsinstitusjon Vestfoldmuseene.

Museet er fylkets eldste kulturhistoriske folkemuseum, og er arvtageren etter det gamle Tønsberg museum fra 1894 og Tønsberg sjøfartmuseum. Samlingene fra disse museene kom til å danne basis for det nye fylkesomfattende museet fra 1939.

Målsetningen har fra starten vært å gi økt forståelse for menneskers liv i Vestfold opp gjennom tidene, og hvordan historien er med på å forme lokalmiljøene.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Utstillingene i museet presenterer Vestfolds kulturhistorie gjennom blant annet ressurstilgangen i naturen hjemme og ute. Særlig er det lagt vekt på hvalfangsten og sjøfarten, by- og bygdehistorien og andre verdenskrig i Vestfold. Dessuten er Slottsfjellmuseet ansvarsmuseum for middelalder, landbruk, folkekunst og såkalt «Vestfold-identitet».

Under middelalderdagene i juni 2010 ble museets nybygg åpnet.

Vestfoldtunet[rediger | rediger kilde]

Tallak rett bak museumsbygningene ligger Vestfoldtunet, et friluftsmuseum med tilflyttede hus som sammen danner et stort gårdstun. Her er blant annet et loft fra middelalderen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Slottsfjellsmuseet – bilder, video eller lyd