Vest-etiopiske skjold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart som viser kratonene (mørk brunt) i Sør-Amerika og Afrika, som utgjorde det tidligere kontinentet Vest-Gondwana.

Vest-etiopiske skjold er et 540 - 840 milliarder år gammelt kraton (grunnfjellsskjold) i det nordøstlige Afrika. Det er yngre enn de øvrige kratonene i Afrika og Sør-Amerika som er fra meso-proterozoikum, dvs for 1,0 - 2,5 milliarder år siden.

For 570 millioner år siden startet kollisjonen mellom Vest-Gondwana og Øst-Gondwana som skapte superkontinentet Gondwana, og hvor kollisjonen skapte det østafrikanske høylandet i sammenstøtet (den østafrikanske fjellkjedefolding). Det vest-etiopiske grunnfjellskjoldet ble liggende mellom Vest-Gondwana og Øst-Gondwana ved kollisjonen og er dermed en integrert del av det store Østafrikanske orogenet som strekker seg langs hele østsiden av Afrika. Mot nord ligger det betydelig større Arabisk-nubiske skjold.

Det vest-etiopiske skjoldet har et areal på mindre enn 100 000 km2, og utgjør en avgrenset del av det vestlige Etiopia. Det hadde vulkansk aktivitet for 540-830 millioner år siden, på samme tid som det arabisk-nubiske skjoldet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ayalew Teklewold, et al, «U-Pb and Rb-Sr geochronology of the Western Ethiopian Shield», Geological Society of America Bulletin Nr 102(9), 1990, side 1309.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]