Andorsengården (Mandal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Vest-Agder-museet Mandal»)
Andorsengården i Mandal.
Andorsengården rommer i dag Mandal bymuseum.

Andorsengården er en bygård i Store Elvegate 5/6 i Mandal sentrum i Agder.

Gården ble påbegynt i 1801 og ferdigstilt i 1805 av Mathias Knutzen. Den er oppført i utmurt bindingsverk som er panelt utvendig. Arkitektonisk passer den godt inn i Mandals øvrige gamle trehusbebyggelse, selv om det kun er Mandal kirke som er bygd på liknende måte i Mandal by.

Bygningen ble oppført i høykonjunkturen under Napoleonskrigene. Som følge av økonomiske nedgangstider, måtte Mathias Knutzen i 1822 selge bygningen til konsul Gulow Andorsen for 1 500 speciedaler. Dette var en liten sum sammenlignet med at Knutzen selv hadde brukt 44 000 speciedaler på oppføringen. Bygningen fikk nå sitt nåværende navn etter Gulow Andorsen.

I 1909 kjøpte de to døtrene av skipsreder Christian Salvesen, Maria og Magda Salvesen, bygningen. De var barnebarn av Gulow Andorsen. Bygningen ble i 1954 gitt til Mandal kommune.

Andorsengården består av to sammenhengende bygninger – hovedhuset og økonomibygningen. Hovedbygningen har 20 værelser, hvorav noen er store saler. I Knutzens, Andorsenfamiliens og Salvesensfamiliens tid ble det i disse salene holdt større sosiale sammenkomster og fester for byens sosietet. Idag huser hovedbygningen Mandal museum. Mandal bibliotek flyttet over elven og inn i Buen kulturhus 6. februar 2012, etter å ha holdt til i hovedhusets 1. etasje siden 1956.

Hovedbygningen er knyttet sammen med økonomibygningen med en svalgang. Denne sidebygningen ble opprinnelig brukt til lagerboder, men rommer i dag deler av Mandal museum. Museet har også en kunstsamling i hovedbygningens annen etasje som inneholder arbeider av kunstnere med nær tilknytning til byen, for eksempel Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland.

Utenfor Andorsengården, mot Mandalselva, ligger Andorsenhagen som blant annet inneholder en skjermet blomsterhage etter gammelt mønster. Før opparbeidingen av Bryggegata (på 60-tallet) gikk eiendommen helt ned til Mandalselva.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]