Verdensreligionenes parlament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Verdensreligionenes parlament (engelsk Parliament of the World's Religions) er et møte mellom folk fra ulike religioner som første gang ble holdt i 1893 i Chicago, Illinois, USA.

Representanter fra mange av verdens religioner og religiøse bevegelser deltok i konferansen i 1893. Særlig oppmerksomhet blant deltagarne vakte buddhisten Anagarika Dharmapala (en person som spilte en viktig rolle i kampen mot kolonimakten i India og Sri Lanka), og hinduen Vivekananda (som var tilhenger av en reformbevegelse i hinduismen).

Konferansen vakte betydelig interesse i Europa. Konferansens dokument ble utgitt i to bøker og ble publisert på svensk allerede i 1894. Bøkene ble studert aktivt i hele Norden.

I 1988 begynte man å planlegge et hundreårsjubileum for konferansen. Det ble gjort til virkelighet da mange representanter for ulike religioner kom sammen på ny en ny konferanse i 1993.

Siden har det blitt holdt konferanser i Cape Town i Sør-Afrika i 1999 og i Barcelona i Spania i 2004. i 2007 samt i Melbourne i Australia i 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Parliament of the World's Religions – bilder, video eller lyd

ParliamentofReligions.org, offisielt nettsted