Venezialagunen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den venetianske lagunen

Venezialagunen (italiensk Laguna di Venezia) er en lagune i Adriaterhavet der byen Venezia ligger. Det venetianske navnet er opphavet til navnet for en grunn, lukket bukt eller vik med saltvann.

Den venetianske lagune strekker seg fra Sile i nord til Brenta i sør og har et areal på 550 km². Ca 8% av lagunen er landområde, inkludert selve Venezia og flere mindre øyer. Ca 11% er permanent vann eller kanaler, mens rundt 80 % er gjørmete strender, tidevannsgrunner eller marskland.

Lagunen er knyttet til Adriaterhavet via tre innganger: Lido, Malamocco og Chioggia. Siden lagunen ligger innerst i en nesten innelukket sjø får området store tidvannsvariasjoner. Den mest ekstreme springfloen blir kalt acqua alta (italiensk for «høyt vann»), som regelmessig gir oversvømmelser i mye av Venezia.

Den venetianske lagune er en del av et system som i romertida strakk seg fra Ravenna og nordover til Trieste. På 500-tallet var lagunen et tilfluktssted for romanske folk som flykta fra inntrengende fiender (hovedsakelig hunere). Senere ble lagunen kjernen i Republikken Venezia. Lagunen er fortsatt viktig som havn, for Arsenale di Venezia og fiske.

Øya Torcello sett fra lagunen

Lagunen ble dannet for seks til sju tusen år siden da havet steg etter den siste istida og flømte inn over den adriatiske kystsletta. Elvesediment kompenserte for den synkende kystsletta og sedimenter fra elven Po drev langs kysten og lukket viker og bukter. Venetianske prosjekt på 1300- og 1500-tallet hindret lagunen i å utvikle seg til myrland. Pumping av vannførende sjikt siden 1800-tallet har gjort lagunen dypere. Opprinnelig var mange av øyene sumpaktige, men drenering har gjort det mulig å bo her. Mange av de mindre øyene er fullstendig kunstige, mens noen av områdene rundt havnebyen Mestre er øyer som har forsvunnet. De gjenværende øyene er hovedsakelig sanddyner, inkludert de ved kyststripa (Lido, Pellestrina og Treporti).

Øyene i den venetianske lagunen

De største øyene eller øygruppene i området:

Andre øyer:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]