Vegakameratene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vegakameratene
Nettsidehttp://www.vegakameratene.no/
Idrettsgren(er)Futsal
SupporterklubbBlåskjortan
LigaEliteserien i futsal for menn
LandNorge
StedTrondheim
Administrasjon
StyrelederAlf Einar Grimsø
HovedtrenerTor Christian Klaussen

Vegakameratene (stiftet 24. april 2008) er et norsk futsallag basert i Trondheim, med røtter fra øya Vega i Nordland. Klubben har deltatt i Eliteserien fra den ble opprettet i 2008/2009, og har siden vært på det høyeste nivået i Norge. Vegakameratene har etter sitt første seriegull i 2010/2011-sesongen etablert seg som Norges ledende futsallag, og forsvart gullet i de tre påfølgende sesongene. Som serievinner har Vegakameratene forsvart Norges ære i Mesterligaen, og ble første norske lag videre til hovedrunden i 2011. I 2014 brøt laget en ny milepæl ved å bli direktekvalifisert til hovedrunden som første nordiske lag.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klubben ble formelt stiftet i sin nåværende form 24. april 2008 for å ha den nødvendige strukturen til å delta i Eliteserien i futsal i 2008/2009, men historien til klubben går likevel lenger tilbake enn dette.

Plæffer (2002-2004)[rediger | rediger kilde]

Høsten 2002 nevnes i Vegakameratenes historie som den spede begynnelsen, med deltagelse i diverse lokale løkkecuper.[1] Etter gode prestasjoner i de regionale turneringene ble laget, som frem til da gikk under navnet Plæffer, invitert til å være med i IFS' elitesatsing for 2004/2005-sesongen[2].

Vega Futsal (2004-2008)[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med sin inntreden i seriesystemet skiftet klubben navn til Vega Futsal. Etter en god førstesesong, der de kun ble slått av Nidaros Futsal i det regionale grunnspillet, ble laget kvalifisert til Skandinavisk mesterskap (SM) i Kristiansand. Klubben fikk da for første gang måle krefter med de beste lagene i Skandinavia, og selv om laget ikke gikk videre fra gruppespillet blir det sett på som et viktig øyeblikk i klubbens historie.

I sesongen 2005/2006 tok klubben nye steg, og vant dette året det regionale grunnspillet etter å ha slått Nidaros Futsal i begge de to innbyrdes oppgjørene. I Skandinavisk mesterskap gikk det også bedre, og klubben kunne innkassere en andreplass etter 0-1-tap mot Haugerud Futsal i finalen. Den siste sesongen klubben deltok i IFS-systemet var 2006/2007-sesongen, som endte med en andreplass i det regionale grunnspillet, og tap i åttedelsfinalen i SM mot Oslo Futsal.

Foran sesongen 2007/2008 annonserte NFF at de ville starte en nasjonal futsalliga fra og med sesongen 2008/2009[3]. For Vega Futsals del innebar kvalifiseringen elleve kamper over to helger i Bergen, før de fire beste lagene fra gruppespillet ble samlet til kvalifisering om eliteserieplass 2008/2009. Vega Futsal spilte da 4-0 mot Bergenhus, 3-1 mot Nidaros før siste kamp mot Fyllingsdalen endte med 2-1-seier. Vega Futsal var dermed klare for Eliteserien i futsal 2008/2009.

Vegakameratene (2008-2014)[rediger | rediger kilde]

Før første sesong av Eliteserien i 2008/2009 hentet Vegakameratene inn Kai Bardal som trener, samtidig som spillertroppen ble forsterket med nye spillere som Jonas Wiseth, Kim Rune Ovesen og Fredrik Høgaas fra Steinkjer. Etter en veldig god start, med 3 av 3 mulige seire i åpningshelga, ble det kun ett poeng i andre spillehelg, og laget falt på tabellen. Til slutt endte laget på 4.-plass, bak henholdsvis Nidaros, KFUM og Holmlia.

I forkant av 2009/2010-sesongen ble laget forsterket med Kenneth Rakvaag og Christopher Moen, og ledet etter en god start Eliteserien i lange perioder før alt skulle bli avgjort i sesongens siste kamp mot KFUM. Vegakameratene ville ta gullet med seier eller uavgjort, mens KFUM måtte vinne for å ta hjem gullet. I en dramatisk seriefinale ble det tap med 1-2, etter at Vegakameratene bommet på 10-meter sju sekunder før slutt. Vegakameratene måtte derfor ta til takke med 2.-plass bak KFUM, mens fjorårets mester Nidaros kom på 3.-plass.

Vegakameratene tok sitt første seriegull i sesongen 2010/2011. Etter 3-3 mot Horten i første kamp fulgte en rekke med 13 strake seire, som gjorde at seriemesterskapet ble sikret fire runder før slutt. Et 2-3-tap mot Nidaros i 15. serierunde gjorde at laget ble stående med 16-1-1 på 18 kamper, og seriegull henholdsvis 15 og 16 poeng foran Solør og Holmlia på de neste plassene.

Vegakameratene fikk dermed delta i Mesterligaen 2011/12, som startet med kvalifiseringsrunde i Varna, Bulgaria. Der ble tre det seire: 5-3 mot vertslaget Varna, 3-2 mot den danske mesteren BGA Futsal, og 4-1 over den islandske mesteren Fjölnir. Dette ga avansement til hovedrunden, som for Vegakameratenes del ble avholdt i Poznan, Polen. Etter 2-6 mot Era-Pack Chrudim fra Tsjekkia og 2-3 mot vertene fra Akademia Pniewy tok Vegakameratene sitt eneste poeng med 2-2 i siste kamp mot belgiske A&M Châtelineau. Laget endte med det sist i gruppe 4.

I 2011/2012 kunne Vegakameratene bli det første laget til å forsvare tittelen, og hadde i den anledning forsterket laget med Morten Ravlo fra Nidaros. Etter en litt trøblete start med tap mot KFUM i første helg og uavgjort mot Solør i den andre fulgte en seiersrekke på elleve kamper, som gjorde at seriegullet ble sikret tre runder før slutt. Med tap i de tre gjenstående kampene ble laget stående med 13-1-4 og 40 poeng, syv poeng foran KFUM på 2.-plass og åtte foran Vadmyra på 3.-plass.

Det ga nye muligheter i Mesterligaen 2012/13, og kvalifiseringsrunden ble denne gang avviklet i Andorra la Vella, Andorra. Der ble hjemmelaget FC Encamp slått 4-2 i første kamp, før den andre kampen mot israelske Maccabi Nahalat Itzhak endte 0-0. I siste kamp vant Vegakameratene 4-1 mot armenske Shahumyan, og laget kvalifiserte seg nok engang til hovedrunden av Mesterligaen. I hovedrunden, som ble arrangert i Riga, Latvia, ble det tap 2-6 mot serbiske Ekonomac Kragujevac i første kamp. I andre kamp ble det et knepent 1-2-tap for vertene i FK Nikars, før Vegakameratene tok sin første seier i hovedrunden noensinne med 4-2 over KMF Zelezarec Skopje i siste kamp. Det ga 3.-plass på tabellen.

Etter komfortable seriegull i de to foregående årene fikk Vegakameratene til gjengjeld tøff kamp om gullet i 2012/2013. Nyopprykkede Tiller fra Trondheim lå 5 poeng foran Vegakameratene etter halvspilt serie, men en sluttspurt som ga ni strake seire sørget for at Vegakameratene kunne innkassere sitt tredje strake gull, fem poeng foran Tiller.

For tredje år på rad var altså Vegakameratene Norges representant i Mesterligaen 2013/14, og denne gangen gikk turen til Wien i Østerrike for å spille kvalifiseringsrunde. Etter 6-2 mot tyrkiske Fırat Üniversitesi Elazığ, 2-1 mot Futsal Minerva fra Sveits og 2-2 mot vertene fra Stella Rossa var laget for tredje år på rad klare for hovedrunde, som ble avholdt i Kragujevac, Serbia. Her ble det 0 poeng og sisteplass etter henholdsvis 0-3 mot CF Eindhoven fra Nederland, 1-5 mot serbiske Ekonomac Kragujevac og 0-2 mot kroatiske MNK Nacional Zagreb. I 2013/2014-sesongen skulle Vegakameratene bli det første laget som gikk gjennom serien ubeseiret. Etter uavgjortresultater mot Grorud, Sjarmtrollan og KFUM endte de med 15-3-0 på 18 kamper, som var ett poeng bak poengrekorden fra 2011/2012. Vegakameratene deltok i Norgesmesterskapet for første gang i 2013/2014, og endte til slutt på 2.-plass etter å ha tapt 1-3 mot Grorud i finalen. På veien til finalen ble KFUM slått 3-2 i semifinalen, Tiller 7-6 i kvartfinalen, og Pumas 2-1 i åttedelsfinalen.[4]

Etter å ha kommet seg gjennom kvalifiseringsrunden tre år på rad ble Vegakameratene direktekvalifisert til hovedrunden av Mesterligaen 2014/15. Hovedrunden ble spilt i Berettyóújfalu, Ungarn, i starten av oktober 2014. Vegakameratene endte på sisteplass etter 2-3 mot hjemmelaget MVFC Berettyóújfalu i første kamp, før det ble tap 0-3 mot det slovakiske mesterlaget Slov-Matic FOFO Bratislava i andre kamp. I siste kamp mot APOEL FC fra Kypros tok Vegakameratene årets eneste poeng etter 3-3 ved full tid.

Vegakameratene (2014->)

Før sesongen 2014/15 vant Vegakameratene nordisk mesterskap i futsal, som første norske lag.[5][6] Foran seriestart la Håvard Solem opp, og kort tid før sesongstart meldte Cristopher Moen overgang til Tiller.[7] Vegakameratene sikret seg i stedet Cato Valøy fra KFUM[8] og den bulgarske landslagsspilleren Georgi Gerasimov[9] Vegakameratene var i tetstriden i eliteserien i første del av sesongen, med seire over blant annet Tiller, KFUM og Grorud. I januar skiftet så flere av spillerne klubb, bl.a Morten Ravlo, Petter Høvik og Cato Valøy. Klubbstyret valgte samme måned valgte å avslutte samarbeidet med Kai Bardal. Dette fordi han ga beskjed om at han ville gi seg etter sesongslutt på grunn av dårlige forutsetninger for å trene og drive lagidrett.[10] Landslagsmålvakt Kenneth Rakvaag forlot kort tid etter klubben til fordel for proffspill i Aserbajdsjan.[11] Klubbveteranen Tor Christian Klaussen overtok som trener, og ledet laget til bronsemedalje i eliteserien.

Foran sesongen 2015/16 gjennomgikk spillerstallen større forandringer, og av spillerne som hadde vært sentrale de siste årene var det først og fremst Klaussen-brødrene, Martin Kristoffersen, Andreas Nordby og Håvard Solem (comeback) som var tilbake. Kenneth Rakvaag startet sesongen som førstemålvakt, men reiste to ganger til proffspill i Italia,[12] og Kristian Flatabø overtok etter hvert mellom stengene. Erik Hov og Sondre Voktor var blant spillerne som fikk sine debuter.[13] Resultatene svingte noe mer enn tidligere år, men etter seire mot bl.a. KFUM, Sjarmtrollan og i siste serierunde mot Grorud endte de med statistikken 7-3-8 og en trygg 6.plass på tabellen.

I 2016/17 fikk igjen flere nye spillere sin debut, blant dem Asgeir Salamonsen som skåret syv mål[14], Gaute Lie Grande[15] og Anthony Pham[16]. Etter en lovende sesongstart med tre seire før nyttår gikk det dårligere i siste del av sesongen, og klubben endte til sist på 7.plass på tabellen etter at blant annet seier i begge kampene mot Grorud hadde gitt en trygg luke til nedrykksplassene.

Sesongen 2017/18 ble meget tung for Vegakameratene. En tøff sesongstart med tap 0-5 mot Vesterålen ble starten på en rekke med elleve tap på rad før sesongens første og eneste poeng kom i en uavgjort-kamp mot KFUM.[17] Nedrykket ble beseglet med tap 3-0 for den nyopprykkede byrivalen Utleira i mars. Klubbpresident og veteran Alf Einar Grimsø fikk æren av å skåre klubbens hittil siste eliteseriemål i et 2-3-tap for Hulløy i avslutningsrunden.[18]

Eliteserien[rediger | rediger kilde]

Sesong Serie Ref.
Divisjon K S U T + - P Plassering
2008/09 Eliteserien 18 11 1 6 96 66 34 4. [19]
2009/10 Eliteserien 18 14 0 4 69 48 42 2. [20]
2010/11 Eliteserien 18 16 1 1 91 27 49 1. [21]
2011/12 Eliteserien 18 13 1 4 75 33 40 1. [22]
2012/13 Eliteserien 18 13 3 2 80 28 42 1. [23]
2013/14 Eliteserien 18 15 3 0 74 18 48 1. [24]
2014/15 Eliteserien 18 9 5 4 54 35 32 3. [25]
2015/16 Eliteserien 18 7 3 8 46 48 24 6. [26]
2016/17 Eliteserien 18 6 3 9 49 48 24 7. [27]
2017/18 Eliteserien 16 0 1 9 21 69 1 9. [28]

Mesterligaen[rediger | rediger kilde]

Vegakameratenes kamper i Mesterligaen:

Sesong Runde Nasjonalitet Motstander Resultat Arena By
2011/12 Kvalifiserings-

runde

Bulgarias flagg Varna 5–3 Palace of Culture and Sports Varna
Danmarks flagg BGA 3–2 Palace of Culture and Sports Varna
Islands flagg Fjölnir 4–1 Palace of Culture and Sports Varna
Hovedrunde Tsjekkias flagg Era-Pack Chrudim 2–6 Arena Poznan Poznań
Polens flagg Akademia Pniewy 2–3 Arena Poznan Poznań
Belgias flagg A&M Châtelineau 2–2 Arena Poznan Poznań
2012/13 Kvalifiserings-

runde

Andorras flagg FC Encamp 4–2 Poliesportiu d'Andorra Andorra la Vella
Israels flagg Maccabi Nahalat Itzhak 0–0 Poliesportiu d'Andorra Andorra la Vella
Armenias flagg Shahumyan 4–1 Poliesportiu d'Andorra Andorra la Vella
Hovedrunde Serbias flagg Ekonomac Kragujevac 2–6 Olympic Sports Centre Riga
Latvias flagg FK Nikars 1–2 Olympic Sports Centre Riga
Nord-Makedonias flagg KMF Zelezarec Skopje 4–2 Olympic Sports Centre Riga
2013/14 Kvalifiserings-

runde

Tyrkias flagg Fırat Üniversitesi Elazığ 6–2 Hollgasse Hall Wien
Sveits’ flagg Futsal Minerva 2–1 Hollgasse Hall Wien
Østerrikes flagg Stella Rossa Wien 2–2 Hollgasse Hall Wien
Hovedrunde Nederlands flagg CF Eindhoven 0–3 Sports Hall Jezero Kragujevac
Serbias flagg Ekonomic Kragujevac 1–5 Sports Hall Jezero Kragujevac
Kroatias flagg MNK Nacional Zagreb 0–2 Sports Hall Jezero Kragujevac
2014/15 Hovedrunde Ungarns flagg MVFC Berettyóújfalu 2–3 Pálffy István Rendezvénycsarnok Berettyóújfalu
Slovakias flagg Slov-Matic Bratislava 0–3 Pálffy István Rendezvénycsarnok Berettyóújfalu
Kypros’ flagg Apoel FC 3–3 Pálffy István Rendezvénycsarnok Berettyóújfalu

Spillerstall[rediger | rediger kilde]

Land Navn Fødselsdato Forrige klubb I klubben fra
Målvakter
Norges flagg Kristian Flatabø 6. april 1996 (28 år) - 2013/2014
Norges flagg Christian Andre Grindvold Ukjent - 2017/2018
Utespillere
Norges flagg Martin Kristoffersen 19. mai 1984 (39 år) - 2013/2014
Norges flagg Sondre Pedersen Voktor Ukjent - 2016/2017
Norges flagg Jan Are Klaussen Kaptein 15. mai 1986 (37 år) - 2008/2009
Norges flagg Lars Magnus Klaussen 31. oktober 1990 (33 år) - 2008/2009
Norges flagg Asgeir Angel Salamonsen 22,januar 1994 (24 år). 2017/2018
Norges flagg Tor Christian Klaussen 14. mai 1980 (43 år) - 2008/2009
Norges flagg Daniel Singstad Stegavik Ukjent 2017/2018
Norges flagg Alf Einar Korsvold Grimsø 20.august 1977 (40 år) - 2008/2009
Norges flagg Ricardo Djupvik Kahegezo 25.desember 1994 (23 år) - 2017/2018
Norges flagg Håvard Solem 1985 (33 år) - 2008/2009
Norges flagg Sander Saugestad 20.desember 2000 (17 år) - 2017/2018
Norges flagg Thomas Klaussen 11. mars 1988 (36 år) - 2008/2009
Norges flagg Håkon Breivik Ukjent - 2017/2018
Norges flagg Erik Eggen Hov Ukjent - 2016/2017
Norges flagg Sander Skjetne Forfod Ukjent - 2017/2018
Norges flagg Sigurd Fjærtoft-Andersen 30.august 1998 (19 år) - 2017/2018
Norges flagg Marius Mokkelbost Neergaard Ukjent - 2017/2018
Norges flagg Inge Vang Ellefsen Ukjent - 2016/2017
Norges flagg Gaute Lie Grande Ukjent - 2016/2017
Norges flagg Marius Breivik Ukjent 2015/2016
Norges flagg Shaho Ostadahmadi 26. desember 2002 - 2017/2018
Norges flagg Stian Grønvold Svebakken Ukjent - 2017/2018
Norges flagg Vegard Flatabø Ukjent - 2015/2016
Norges flagg Adrian Stefan Boberg 31. januar 1990 - 2018/2019

Støtteapparat[rediger | rediger kilde]

Rolle Navn
Hovedtrener Tor Christian Klaussen
Lagleder Alf Einar Grimsø
Fysioterapeaut Åse Mari Sund Klaussen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vegakameratene.no - Om oss». Arkivert fra originalen 28. oktober 2014. Besøkt 27. september 2014. 
  2. ^ «Futsal Elite 2004-2007 (IFS)». Arkivert fra originalen 27. april 2014. Besøkt 21. oktober 2014. 
  3. ^ Informasjon om innføring av eliteserier i Futsal fra sesongen 2008/2009 Arkivert 2. november 2014 hos Wayback Machine.
  4. ^ Norges Fotballforbund
  5. ^ «Seier i nordisk mesterskap! | Vegakameratene». vegakameratene.no. Arkivert fra originalen 6. juli 2018. Besøkt 5. juli 2018. 
  6. ^ Manka, Stian (10. august 2014). «Vant nordisk meterskap i futsal». www.t-a.no. Arkivert fra originalen 6. juli 2018. Besøkt 5. juli 2018. 
  7. ^ «Tiller Futsal vil reise kjerringa - Bydelsnytt.no». Bydelsnytt.no. 13. november 2014. Besøkt 5. juli 2018. 
  8. ^ «Cato Valøy ny Vegakamerat! | Vegakameratene». vegakameratene.no. Arkivert fra originalen 6. juli 2018. Besøkt 5. juli 2018. 
  9. ^ «Offisielt: Georgi Gerasimov klar! | Vegakameratene». vegakameratene.no. Arkivert fra originalen 6. juli 2018. Besøkt 5. juli 2018. 
  10. ^ Grønning, Eirik Bernhard (30. januar 2015). «Norges suverent beste lag er i ferd med å rakne». adressa.no. Arkivert fra originalen 6. juli 2018. Besøkt 5. juli 2018. 
  11. ^ «Norsk futsalspiller blir proff i Aserbajdsjan». TV 2 (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  12. ^ Horn, Jøran (3. juli 2016). «Rakvaag er klar for nytt proffeventyr». banett.no. Besøkt 5. juli 2018. 
  13. ^ Fotballforbund, Norges. «Sandefjord - Vegakameratene - 05.12.2015 19:00». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  14. ^ Fotballforbund, Norges. «Asgeir Angel Salamonsen - Profil». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  15. ^ Fotballforbund, Norges. «Gaute Lie Grande - Profil». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  16. ^ Fotballforbund, Norges. «Anthony Pham - Profil». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  17. ^ Fotballforbund, Norges. «Vegakameratene - Kamper». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  18. ^ Fotballforbund, Norges. «Vegakameratene - Hulløy Bodø FC - 11.03.2018 10:00». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  19. ^ «Tabell 2008/2009». idrett.speaker..no. Arkivert fra originalen 27. oktober 2014.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 27. oktober 2014. Besøkt 26. oktober 2014. 
  20. ^ «Tabell 2009/2010». fotball.no. 
  21. ^ «Tabell 2010/2011». fotball.no. 
  22. ^ «Tabell 2011/2012». fotball.no. 
  23. ^ «Tabell 2012/2013». fotball.no. 
  24. ^ «Tabell 2013/2014». fotball.no. 
  25. ^ Fotballforbund, Norges. «Eliteserien Futsal 2014/2015 - Tabell». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  26. ^ Fotballforbund, Norges. «Eliteserien Futsal 2015/2016 - Tabell». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  27. ^ Fotballforbund, Norges. «Eliteserien Futsal 2016-17 2016/2017 - Tabell». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 
  28. ^ Fotballforbund, Norges. «Eliteserien Futsal 2017/18 2017/2018 - Tabell». fotball.no - Norges Fotballforbund (norsk). Besøkt 5. juli 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]