Vassenden kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vassenden kirke
OmrådeJølster kommune (–2019)
Sunnfjord kommune (2020–)
PlasseringVassenden
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Byggeår2001
KirkegårdKirkegård i tilknytning til kirken
Arkitektur
ArkitektPer W. Skarstein
ByggematerialeLecastein
Kirkerommet
AlterAltertavle av Jørleif Uthaug
Plasser400
Beliggenhet
Kart
Vassenden kirke
61°29′26″N 6°06′50″Ø

Vassenden kirke er en arbeidskirkeVassenden i Sunnfjord kommune. Kirken ble vigslet 22. september 2002 av biskop Ole Danbolt Hagesæther. Kirken er tegnet av arkitekt Per W. Skarstein og i hovedsak bygd på dugnad av lokalbefolkningen på Vassenden.

Planer om egen kirke og gravplass på Vassenden dukket først opp på 1920-tallet, og allerede da ble det startet pengeinnsamling til prosjektet. Gravplassen ble ferdig rundt 1930, men det var langt fra nok penger til å bygge en kirke. Pengereisingsarbeidet fortsatte, og rundt 1950 fikk man en arkitekt til å se på tomt og utseende på en kirke. Kirkebygging fikk ikke politisk prioritering, og planene ble derfor lagt midlertidig på is. På 1990-tallet ble det igjen aktivitet rundt planene. Da hadde man revet et bedehus, og samlet inn rundt 4 millioner kroner til bygging. De første spadetakene på tomten ble så tatt i 1999, og høsten 2001 stod kirken klar til bruk. Gjennom hele byggeperioden hadde det blitt lagt ned et stort dugnadsarbeid og også et stort arbeid for å finansiere byggingen.

Kirken har rundt 800 kvadratmeter bruksareal, og kirkerommet har sitteplass til 400 mennesker. I arbeidskirken er det også kontorer og diverse rom for menighetsarbeid. Bygget er laget av hvitpussede lecasteiner og taket er formet som en skeiv pyramide.

Altertavlen er lagt av Jørleif Uthaug og ble opprinnelig lagd på bestilling til Holsen kirke i nabokommunen Førde. Der skapte altertavlen en kraftig strid og ble aldri satt opp. Kunstverket heter Kristi himmelfart og Jerusalem, og har som tittelen tilsier Kristi himmelfart som motiv, et sjeldent motiv i moderne kirkekunst.

Kirkens orgel[rediger | rediger kilde]

Etter over ti år fikk kirken eget orgel. Instrumentet er fra 1889 og metodistkirken i den walisiske byen Bangor. Orgelet var ikke lenger i bruk i Wales, men lå i opplag i Belfast. Meningheten fikk kjøpt orgelet for 4000,- pund og fraktet det med båt til Oslo. Etter en rekke dugnadstimer ble det nyoppussede klenodiet innviet mai 2012.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK (18. mai 2012): Så kom endeleg nye-orgelet på plass på Vassenden, hentet 29. mai 2012

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]