Varde (Danmark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Varde.
Varde

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionRegion Syddanmark
KommuneVarde kommune
Grunnlagt1100-tallet
Befolkning13 949 (2018[1])
Høyde o.h.11 meter
Nettsidewww.vardekommune.dk
Kart
Varde
55°37′12″N 8°28′50″Ø

Varde er en dansk by på Vest-Jylland, og administrasjonssenter i Varde kommune i Region Syddanmark. Varde hørte før 2007 til Ribe amt.

Varde er vertsby for Danmarks største amatørteater 7-kanten, som hver sommer viser Varde Sommerspil. Musikklivet har utgangspunkt i den kommunale musikkskole, med en årlige Open Air koncert på friluftsscenen og Smedeværkstedet, hvor der i løpet av året holdes konserter og ulike arrangementer.

Varde er en gammel by, og selv om byens alder er ukjent er den nevnt i skriftlige kilder allerede omkring 1100. Den ble sannsynligvis grunnlagt en gang i tidlig middelalder. Som mange av de eldste byer i Danmark ligger den på et sted gunstig sted for bosetting. Varde har vokst fram i nærheten av elven med gode ankringsforhold, og på et sted hvor den nord-sør-gående ferdselsveien krysset elven. Vadestedet ble etterhvert avløst av en bro hvor byen vokste fram.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BY1: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn» (dansk). Danmarks Statistik. Besøkt 26. desember 2018.