Valle-meteoritten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valle-meteoritten på funnplassen i Setesdalsheiene.
Terje Fjeldheim og datter Inger-Maren med Valle-meteoritten.

Valle-meteoritten er navnet på en 4,5 kg tung meteoritt som ble funnet i Setesdalsheiene av geologen Terje Fjeldheim 9. juni 2013. Dette er den 16. meteoritten funnet i Norge, og den tredje tyngste. Det er en steinmeteoritt og foreløpig klassifisert som en H3-H4 kondritt.[1][2]

Meteoritteksperter i Norge er ganske sikre på at dette er nedfallet fra den ildkula som ble filmet 3. februar 2012 fra Voksenlia i Oslo, og fra Klokkerholm i Danmark.

Ved nedslaget delte den seg i to biter på henholdsvis 3,6 kg og 0,8 kg pluss noen mindre biter. Delen på 0,8 kg har Fjeldheim donert til Naturhistorisk museum i Oslo slik at den kan klassifiseres og forskes på.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gunn Kristin Tjoflot (23. oktober 2020). «Oslo- og Valle-meteorittene er nå "offisielt" klassifisert og registrert». Naturhistorisk museum. Besøkt 14. januar 2022. «Valle-meteoritten er en enkel meteoritt på nesten 5 kg. Den ble delt i to stykker da den treff jorda. Den ble funnet i 2013 i et åpent fjellområde i Valle, Aust-Agder. Selv om ingen så den falt ned passer posisjonen hvor den ble funnet med en ildkule observert av Norske Meteornettverk i 2012.» 
  2. ^ a b Torstein Helleve (9. desember 2013). «Valle-meteoritten på plass i Mineralsalen». Naturhistorisk museum. Besøkt 14. januar 2022. «Norges 16. meteoritt vart funnen i Setesdal i juni. Den var oppdelt i to store og fleire små delar, og den nest største delen donerte Fjeldheim til Naturhistorisk museum (NHM).» 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]